2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A 2. liga alsóházában érdekelt Marosvásárhelyi CSM az 1. liga harmadik helyén álló és az előző idényben a serleget elhódító Dunărea Călăraşi csapatát fogadta a teremlabdarúgó-Románia-kupa nyolcaddöntőjében, és – tekintve a szintkülönbséget –, a tisztes helytállás lehetett az egyetlen célja. A szigorúnak tűnő végeredmény dacára ez sikerült is.

Ha csak azt nézzük, hogy a mérkőzést a vendégek hatgólos különbséggel nyerték, laikus szemmel talán arra következtetnénk, hogy a călăraşi-iak ráborították a pályát a marosvásárhelyiekre. A pályán azonban ez egyáltalán nem így történt. Bátran, jó hozzáállással fociztak Kacsó Endre tanítványai, de hát ebben a sportágban a helyzetkihasználás mértéke dönti el a mérkőzéseket, ha két jó alapképzéssel rendelkező csapat találkozik. A játékosok kapu előtti hidegvére és technikája, a kapusok reflexei határozzák meg a végeredményt, hogy ki a jobb. Egészen nyilvánvaló volt ezen a meccsen az osztálykülönbség, hiszen a călăraşi-iak sokkal hatékonyabbak voltak a kapu előtt, de nem vehették könnyen a találkozót, minden egyes gólért nagyon meg kellett dolgozniuk, mezőnyben sokszor voltak a hazaiak egyenlő ellenfelek, és Rîmarunak az első félidőben, illetve Pavelnek a másodikban sokszor kellett közbeavatkozniuk, hogy a csapatuk ne kapjon gólt. Ez nem azt jelenti, hogy Adorján a marosvásárhelyi kapuban kiábrándító teljesítményt nyújtott volna, a vendégek azonban a legtöbb gólnál tisztára játszották magukat.

A marosvásárhelyi csapat így – miután a tavaly 2. ligásként egész a kupa elődöntőjéig jutott – az idén a kupában megállt a legjobb 16 között, míg a bajnokságban csak a presztízs a tét a folytatásban. Csupán az a kérdés, hogy átmeneti bajnokság-e ez a számára, vagy megnyílik valamilyen perspektíva az új idényre. A marosvásárhelyi teremfoci ugyanis folyamatosan termeli ki a fiatal tehetségeket, akik nagyon jól elsajátítják a sportág alapjait, felnőttként azonban a város nem biztosítja nekik a folytatás lehetőségét.

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Jegyzőkönyv

Teremlabdarúgó-Románia-kupa, nyolcaddöntő: 
Marosvásárhelyi CSM – Dunărea Călăraşi 2-8 (0-5)
Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 30 néző. Vezette: Constantin Popescu (Ţicleni), Florin Anca (Déva). Ellenőr: Ion Săvulea (Zsilvásárhely).
Gólszerzők: Cioloca (29.), Groza (40.), illetve Tomescu (8.), Yanez (11.), Vârşan (16., 18.), Krstić (20.), Rotaru (23.), Plugaru (30.), Aramă (36.).
CSM: Adorján – Szabó, Nicola, Kiss, Cucuiet (Ördögh, Papp, Imreh, Groza, Şutea, Cioloca).
Dunărea: Rîmaru (Pavel) – Yanez, Aramă, Plugaru, Krstić (Vârlan, Rotaru, Nae, Mitu, Arhire, Tomescu, Potârcă).

Eredményjelző

A teremlabdarúgó-Románia-kupa nyolcaddöntőjének eredményei: Marosvásárhelyi CSM – Dunărea Călăraşi 2-8, Gyergyóremetei Kereszthegy – Temesvári Informatica 2-5, Karácsonkői Ceahlăul – Székelyudvarhelyi FK 5-12, Bodzavásári Fortius – Kolozsvári Clujana 3-10, Gyergyószentmiklósi Inter – Csíkszeredai Imperial Wet 0-10. A Székelykeresztúri Unirea – Kézdivásárhelyi KSE és Jászvásári Futsal Poli – Galaci United mérkőzéseket tegnap, lapzárta után játszották, a Dévai West – Dévai Autobergamo találkozó ma lesz.