2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vegyesen ítélik meg a román közéleti személyiségek és a román kommentátorok a Tőkés László nevével fémjelzett új magyar párt megalakításának tervét.

Vegyesen ítélik meg a román közéleti személyiségek és a román kommentátorok a Tőkés László nevével fémjelzett új magyar párt megalakításának tervét.

 Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kolozsváron kijelentette: kizártnak tartja az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) való együttműködést, viszont a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) nagyon is elképzelhetőnek tartja azt.

A szociáldemokrata pártvezér szerint a bejegyzés előtt álló új magyar párt Traian Băsescu államfő és Orbán Viktor közötti „titkos egyezségnek” az eredménye. Ponta úgy véli, hogy ez a megállapodás Románia ellen irányul.
Szerinte az új párt létrehozása azért jó Basescunak, mert ezáltal az RMDSZ-t sikerül a kormánykoalícióban tartani, így megmaradhatna a kormányzati többség a parlamentben.

Az Adevărul című napilap pénteken Eckstein Kovács Pétert, Basescu elnök kisebbségügyi tanácsadóját kérdezte meg, aki úgy látja: egy ilyen új magyar párt megalakítása törvényes is, demokratikus is, amennyiben megfelelő mennyiségű támogatást sikerült összegyűjteni hozzá. A tanácsadó ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy helyes-e létrehozni egy ilyen alakulatot. Egy olyan közösség körében, amely a romániai választók 6-7 százalékát teszi ki, három politikai párt kioltja egymást, hiszen ugyanannak a szavazói bázisnak a megnyerésére törekszenek.

Zoe Petre politikai elemző ugyanennek a lapnak ugyanakkor kedvezően nyilatkozott az EMNP várható megalakulásáról. Úgy véli: ez annak a jele, hogy a magyar közösség képviseletének a terén végbemegy egy átalakulási folyamat, mégpedig az etno-kulturális formációktól (mint amilyen szerinte az RMDSZ) a politikai pártokra való áttérés. Itt az ideje a politikai irányzatok szerinti felosztásnak, márpedig az RMDSZ különböző politikai nézetű platformokat egyesített eddig – emlékeztet Zoe Petre.

Ugyancsak az Adevarul külön kommentárt szentel a témának. Szerzője azt írja: az RMDSZ még a legutóbbi választásokig is képes volt ellenállni a magyar szavazóbázis megosztására irányuló törekvéseknek. Csakhogy a körülmények most nem játszanak a kezére – teszi hozzá a kommentátor, utalva arra, hogy a magyar nemzet egységét visszaállítani akaró Orbán Viktor kormánya egyre nagyobb befolyást szerez magának Erdélyben. A szerző megállapítja azt is, hogy a magyar nacionalista és idegengyűlölő irányzatok (a Jobbikot és a Magyar Gárdát említi példaként) egyre nagyobb hatalomra tesznek szert.