2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magyar népi – örmény művészeti motívumok

November 16-tól, e hét kezdetétől egy új, érdekes és különleges tárlat látható Marosvásárhelyen. A Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület által szervezett kiállításon látható alkotások a magyar és az örmény népművészet által egyaránt ihletettek, alkotójuk az elmúlt években, évtizedekben több tárlaton is megmutatta faragványait. 

A Magyar népi – örmény művészeti motívumok című kiállítás Duha László munkáit vonultatja fel a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében. A november 16-a és 27-e között, hétfőtől péntekig 9 és 13 óra között látogatható tárlaton kiállított tárgyak előjegyzéssel a helyszínen meg is vásárolhatók. A belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. 

Duha László marosvásárhelyi képzőművész 1967 óta foglalkozik fafaragással, és 1987-től tagja a Képzőművészek Országos Szövetsége Maros megyei fiókjának. 

Számos egyéni fafaragászati tárlata nyílt az elmúlt évtizedekben, többek között a marosvásárhelyi Egyesülés galériában, a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében, de kiállított Szászrégenben, Szatmárnémetiben, Maroshévízen, Gyergyószentmiklóson és Zalaegerszegen is. 1982 és 1985 között a marosvásárhelyi egészségügyi dolgozók csoportos tárlatain is jelen volt alkotásaival, 1985-ben az országos képzőművészeti fesztivál megyei szakaszán harmadik díjjal jutalmazták.

2003-ban, 2004-ben és 2005-ben szobrait az Egyesülés teremben berendezett megyei népművészeti kiállításon is megmutatta. Számos hazai, magyarországi, németországi, svájci, svédországi, izraeli és kanadai magángyűjteményben fellelhetjük alkotásait. 

A koronavírus okozta közismert helyzet miatt a frissen berendezett tárlatokon elvárt és megszokott megnyitóünnepségre ez alkalommal sajnos nem kerülhetett sor, így lemaradtunk és lemaradunk a Bolyai téri teremben megtekinthető alkotások és azok születési körülményeinek részletes ismertetéséről. A szervező MÖMKE a tárlatnyitó kényszerű elmaradása miatt ezúton is arra kéri az érdeklődőket, hogy látogassanak el a tárlatra, és tekintsék meg a Duha László által készített alkotásokat.

Fotó: Nagy Tibor