2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Országos szinten 172.482 nyolcadik osztályt végzett diák iratkozott fel a kisérettségire. A hétfőn kezdődött megmérettetésen a román nyelv és irodalom vizsgán 170.000-en jelentek meg a 4.337 vizsgaközpontban. A vizsgaszesszió szerdán (17-én) a matematikavizsgával folytatódik, majd csütörtökön (18-án) 10.294 nemzetiségi diák vizsgázik anyanyelvből. Az írásbeli két órán keresztül tart, minden teremben biztonsági kamerák lesznek. 

Fotó: Nagy Tibor


Megyénkben a 4750 végzősből 4.412-en vettek részt az első próbán, a távolmaradók száma 338. A diákok 123 központban adnak számot ismereteikről, a két javítóközpont az Európa iskolában és a Constantin Brâncuşi szakközépiskolában működik.

Valamennyi Maros megyei tanintézményben betartották a járványügyi helyzet által megkövetelt előírásokat, a maszk viselését, a távolságtartást, a testhőmérséklet mérését, az egészségi állapot felmérését és a diákutakat illetően. Az oktatási tárca emlékeztet, hogy minden vizsgáztatóközpont maszkot és kézfertőtlenítőt biztosít a résztvevőknek. A román vizsgára jelentkezett diákok közül senkinek sem volt hőemelkedése. 

A marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskolában, ahol különlegesen szép online évzáró ünnepségen búcsúztatták a végzősöket, akik közül sokan kiváló eredménnyel végezték a nyolcadik osztályt, vidám diákok jöttek ki a román vizsgáról. Ahogy elmondták, százszázalékosan nem tudták megoldani a feladatokat, de úgy érezték, hogy a nyolcas jegyet elérhetik, mások hetesre tippeltek. 

Dr. Kupán Edit igazgatónő a szaktanárok véleményét tolmácsolta, miszerint az idei tételek hozzáférhetőbbek voltak, mint a korábbi években, és a diákok viszonylag gyorsan, a két óra lejárta előtt beadták a dolgozatokat. Öt sajátos igényű diákjuknak külön tanteremben hosszabb idő állt rendelkezésére. 

Amint az inteneten is megjelent, az első tételben egy első látásra olvasott szöveg (Sorin Titel Zborul) kapcsán kellett hat kérdésre válaszolni, és egy legalább 150 szavas fogalmazásban bizonyítani, hogy epikus szövegről van szó. 

A második tételben egy Aurel Vlaicuról szóló (Ionuţ Cristian Ungureanu Viaţa unui geniu... című életrajzi könyvéből) szöveg alapján kellett megválaszolni a főleg nyelvtani kérdéseket, majd egy újabb fogalmazást írni a diák kedvenc tevékenysége során történt esetről. 

Az eredményeket június 22-én, hétfőn teszik közzé a vizsgaközpontokban, az óvásokat június 22-én délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is. A típusnyomtatványokban szerepel, hogy az óvást benyújtó diák (ha még kiskorú, akkor a szülő vagy a törvényes képviselő is alá kell írja) tudomásul veszi, hogy az újrajavítás során az eredeti jegynél nemcsak nagyobb, hanem kisebb is lehet a végleges jegy. 

A végeredményeket június 27-én teszik közzé. 

Azok a tanulók, akik otthoni elkülönítésben vagy karanténban vannak a képességfelmérő idején, vagy más egészségi problémák miatt nem vehetnek részt a vizsgán, egy másik időpontban pótolhatják azt. A soron kívüli képességfelmérő vizsgára június 22-e és 26-a között lehet feliratkozni, június 29-én román nyelv és irodalomból, 30-án matematikából, július 1-jén pedig anyanyelvből mérik fel a diákok tudását. Az eredményeket július 2-án délig teszik közzé, és aznap 14 és 19 óra között fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket július 4-én ismertetik.