2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megkérdeztük: Ön szerint 2011 hozott-e változást a város életében?

Személy Gáll István: – Sokat tett az önkormányzat a váro-sért. Elkészült a vízüzem, az ülepítő-állomás, folyamatban van a víz- és csatornahálózat bevezetése. Az utakat is javítgatta, pályázatot is nyert, de persze, nem mindenki egyformán elégedett az eredményekkel. A legnagyobb probléma a pénzhiány, ezért állt le például a campus építése is. A megyei tanács évek óta ígéri a bözödi út felújítását, reméljük, erre is sor kerül, mert hallom, a véckei utat leaszfaltozták. Nincsenek látványos eredmények, de felépült az új halottasház, sikerült visszaszerezni a kórházat. Megvívja a napi harcát az önkormányzat.

Berei Ibolya: – Sajnos, látványos változást nemigen látok. A bajok, a gondok a régiek, konkrétan: az utak állapota kritikán aluli, minden évben megígérik az aszfaltozást, de sok utcában még kövezésre sem futja. A vízellátás is akadozik, sokszor órákig szünetel, de erről legtöbbször elfelejtenek legalább előre értesíteni. Szeretnénk jó utakon járni, ha már városnak neveznek, legalább a városi körülményekhez közelítő életet élni. Nem sok jel utal erre. Véleményem szerint a 2011-es év is csupán állandósult átmeneti állapot marad. Egyáltalán nem vagyok elégedett az éleminőségünkkel és az önkormányzat tevékenységével.

Bampa Maria: – A tanügyben dolgozom, így tudom, hogy ha nincsenek is szemmel látható, látványos változások, azért a felelős helyeken kemény munka folyik a város életminőségének javításáért. 2011-hez köthető például az, hogy továbbra is működhet a kisvárosi kórház, amiért egy emberként mozdult meg a település szinte minden lakója. Jó ütemben halad a Rhédey-kastély restaurálása is, reméljük, még az idén elkészülhet az ide tervezett turisztikai-kulturális központ. Nagy kár viszont, hogy a stadion környékére tervezett campus munkálatai megfeneklettek. Mert nagy szükség lenne erre a létesítményre, amelynek nemcsak a közoktatás venné hasznát, hanem az egész város, meg a kisrégió is.

Antal Sándor: – Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem, nemcsak 2011-et, hanem az utóbbi évek történéseit, azt mondanám: állóvíz. Mert évek óta nem történik semmi figyelemre méltó változás. És ezért a vezetés a hibás. Ahogy mondani szokás: fejtől büdösödik a hal. Egyáltalán nem vagyok elégedett a tanácsosok tevékenységével, szakértelmükkel még kevésbé. Egy tanácsos például, ha hozzá fordulok, tudjon kompetens tanácsot adni, és ne csak a saját érdeke után rohangáljon. Ha tőlem függne, tiszteletbeli tanácsosokat állítanék, akik tényleg a köz érdekeit szolgálják. Nem pénzért, hanem a közösség iránti elkötelezettségből. Talán így a változások is hamarább bekövetkeznének.