2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ukrajnai sérülteknek is szükségük lehet vérre

Egy időre meghosszabbított nyitvatartással, hétköznaponként 7.30-17.30, szombaton, március 5-én pedig 7.30-13.30 között várják a véradókat a Marosvásárhelyi Vértranszfúziós Központban. Az utóbbi időben ugyanis jelentősen csökkent a véradásra jelentkezők száma, ugyanakkor szükség lenne készletekre az ukrajnai események sérültjei számára.

A döntés az Országos Transzfúziós Hematológiai Intézet, valamint az Egészségügyi Minisztérium szintjén született, amihez a Marosvásárhelyi Vértranszfúziós Központ is alkalmazkodott, így február 28-tól, hétfőtől meghosszabbított nyitvatartási programmal várják azokat, akik segíteni szeretnének a bajba jutottakon – közölte lapunkkal Marinela Lazăr, a központ sajtószóvivője. Mint mondta, nem tudják, mennyi ideig fognak hosszított programmal működni, egyelőre annyi biztos, hogy a héten naponta 7.30-17.30, szombaton pedig 7.30-13.30 óra között fogadják a véradókat.

Marinela Lazăr kifejtette, az utóbbi hónapban, akárcsak országos szinten, Maros megyében is csökkent a véradásra jelentkezők száma. Ez egyrészt annak is betudható, hogy nagyon sokan fertőződtek meg koronavírussal a megyeközpontban, illetve megyeszerte mindenhol, ugyanakkor a felső légúti megbetegedések is igen gyakoriak ebben az időszakban. Az utóbbi hetekben mintegy 30 százalékkal csökkent a véradók száma az előző évek ugyanazon időszakához képest, ám nem kellett sebészeti beavatkozásokat elhalasztani vérhiány miatt, a szomszédos megyék kölcsönösen segítik egymást ezen a téren. Érdeklődésünkre, hogy átlagban naponta hányan jelentkeznek véradásra, a szóvivő rámutatott, igen változó ez a szám, például a legutóbbi pénteken 71 donor kereste fel a marosvásárhelyi vérközpontot, de vannak napok, amikor 30 körül mozog a véradók száma. Általában a sebészeti beavatkozás előtt álló páciensek családtagjainak sikerül véradásra mozgósítani az ismerősöket.

Míg a járvány kitörése előtt átlagban napi több mint hatvan véradóra volt szükség ahhoz, hogy folyamatosan biztosítva legyen a vérkészlet, a járvány idején ez a szám 45-re csökkent, ugyanis jelentősen visszaesett a műtétek száma. 

A járvány idején a buszban működő mozgó vérközpontot, amellyel addig más településeken szerveztek véradó akciókat, nem vették igénybe, hogy ne tegyék ki a személyzetet a fertőzésveszélynek.


Koronavírus-fertőzés után egy hónappal lehet vért adni

A szabály szerint vért adhat minden 18 és 65 év közötti egészséges személy, akinek a testsúlya 55 kg feletti, és az utóbbi 6 hónapban nem esett át műtéti beavatkozáson. Terhes és gyermekágyas nők nem lehetnek donorok. Feltétel ugyanakkor, hogy a véradó ne szenvedjen a következő betegségekben: B vagy C típusú hepatitisz, szifilisz, epilepszia, cukorbetegség, gyomorfekély, szívbetegség, asztma, allergia. Ezeken a kizáró jellegű feltételeken túl a központ szakemberei ellenőrzik a véradásra való alkalmasságot egy űrlap kitöltése, egy általános vizsgálat és laboratóriumi vizsgálatok útján. A vizsgálatok nagyon fontosak mind a véradó egészsége, mind a leadott vér minőségének szempontjából. A véradást követően a vért megvizsgálják, és többféle készítményt állítanak elő belőle, a betegek szükségleteinek függvényében. Minden tasak vérből 3-4 vérkészítmény készül, ami több beteghez jut el. Ugyanakkor minden véradás alkalmával a véradók ingyenes laboratóriumi vizsgálatokban részesülnek.

Véradás előtt ajánlott elfogyasztani egy zsírszegény, könnyű reggelit, és sok folyadékot kell inni. A véradás előtt 24 órával nem szabad szeszes italt fogyasztani, és nem ajánlott nehéz fizikai munkát végezni. Marinela Lazăr hozzátette, a koronavírus-fertőzésen nemrég átesett személyek, akik a betegség enyhe formáját tapasztalták meg, és nem maradtak vissza tüneteik, egy hónappal a karantén lejárta után adhatnak vért. A frissen beoltott személyek, akik Pfizer vakcinát kaptak, az oltástól számított nyolcadik napon már adhatnak vért, amennyiben pedig Johnson oltóanyagot kaptak, egy hónapot kell várniuk erre.