2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közzétette az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Bajnokok Ligája elmúlt évadbeli kereseti listáját.

Közzétette az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Bajnokok Ligája elmúlt évadbeli kereseti listáját, és meglepetésre kiderült: a román résztvevő, amely pont nélkül búcsúzott a csoportkör végén, jelentősebb pénzdíjban részesült, mint sok nagynevű együttes. Közben elkezdődött az új idény, már túlvagyunk az első kvalifikációs fordulón, megvannak az első továbbjutók. Hamarsan a Lokira is  figyelünk.
Július elején útjára indult a klubcsapatok legrangosabb tornája, a Bajnokok Ligája 2012-13-as szezonja. Az első selejtezőkörben hat bajnokcsapat volt érdekelt. Két párharc rendkívül simán eldőlt, hiszen a máltai bajnok az andorrait, a luxemburgi pedig a San Marinó-it ütötte ki, anélkül, hogy gólt kapott volna. Ugyanakkor a feröeri és északír bajnokcsapatok izgalmas párharcot vívtak egymással, s végül csak büntetőkkel dőlt el, hogy a Linfield folytathatja a jövő héten következő második selejtezőkörben.
A máltaiakat erősítő Michael Mifsud máris négy gólnál jár, s ugyanennyit lőtt a luxemburgi Aurélien Joachim. Persze nem valószínű, hogy bármelyikük is a BL-gólkirályi címre törne, de teljesítményük mindenképpen figyelemre méltó.
A kedden és szerdán rendezendő második selejtezőkörben már a magyar bajnok, Debrecen is érdekelt. Ellenfele az albán bajnok KS Skënderbeu lesz, s az első mérkőzést Albániában játsszák.
A tavalyi évben a végső győztes Chelsea kereste a legtöbbet, 59,9 millió eurót a Bajnokok Ligájában. Második helyen a döntőbeli ellenfele, a Bayern München végzett, messze lemaradva, 41,7 millió euróval. Dobogós még a Barcelona 40,6 millióval. Az UEFA a csoportkörbe kerülésért 7,2 millió eurót fizetett, de külön prémiumot adott a győzelmekért és döntetlenekért is. Ugyanakkor a bevételek nem csupán az eredményesség alapján alakultak, hanem a televíziós közvetítések is jól fizettek. Így történhet meg, hogy már a csoportkörben kieső Manchester United is keresett 35,2 millió eurót.
Ami a korábbi román bajnokot, az Oţelul Galaţi-ot illeti, a kikötővárosiak tizennyolcmillió-háromszázezer eurós honoráriumot inkasszáltak. (Egy évvel korábban a Kolozsvári CFR valamivel többet, 18,4 millió eurót bevételezett.) Emlékezetes módon a tavalyi román bajnokcsapat egyetlen pontot sem szerzett a csoportküzdelmek során, így pusztán a jelenlétével érdemelte ki ezt a – romániai viszonylatban – hatalmas összeget. Ebből 3,9 millió a részvételi jutalom, 3,3 millió a meccspénz és 11,1 millió a market pool, azaz a televíziós közvetítési jogokból, valamint a reklámból befolyó pénzösszegből leosztott részesedés. Érdekesség, hogy a galaci együttes ezzel megelőzte a Baselt, az Ajaxot, a Zenit Szentpétervárt, a CSZKA Moszkvát és a Sahtar Donyecket is.
Eredmények, BL, 1. selejtezőforduló:
B36 Tórshavn (feröeri) – Linfield (északír) 0-0 és 0-0, továbbjutott a Linfield 4-3-mal, büntetők után.
FC Lusitans (andorrai) – FC Valletta (máltai) 0-1, tj.: Valletta 9-0-val.
SP Tre Penne (San Marinó-i) – F91 Dudelange (luxemburgi) 0-7 és 0-4, tj.: Dudelange 11-0-val.