2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyelőre csak sajtónyilatkozatok szólnak a nyugdíjak átszámításáról

A központi sajtó, Raluca Turcan új munkaügyi minisztert idézve, arról számolt be, hogy 2021-ben a társadalombiztosítási hozzájárulás elve alapján újraszámolják a nyugdíjakat, s ezzel kiküszöbölik a speciális törvények nyújtotta kedvezményeket. A bejelentés felkeltette az érintettek figyelmét, ezért Neagoe Eugeniához, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatójához fordultunk tájékoztatásért arról, hogy hogyan fog történni a nyugdíjak átszámítása, illetve milyen újdonságokkal indít az intézmény? 

– A nyugdíjakat eddig is a tb-hozzájárulás elve alapján számítottuk ki, ennek alapjául az egyén által befizetett társadalmi hozzájárulás szolgált. Ezt az elvet nem mostantól kell bevezetni. Az más kérdés, hogy bizonyos kategóriák esetében a törvény a speciális nyugdíjak megállapítására is kötelez. A nyugdíjak idei átszámításával kapcsolatban a megyei nyugdíjpénztárhoz (január 5-éig) semmilyen információ, tájékoztatás nem jutott el. Még a korrekciós mutató értékét sem közölték. Nem tudjuk, mennyi a 2021-re megállapított minimálbér, az átlagbér, a társadalombiztosítási hozzájárulás aránya. Semmilyen mutatót, semmilyen változást nem közöltek még. Azt tudjuk, hogy az egyes kategóriáknak – az írnokoknak, a számvevőszék auditáló személyzetének és a diplomatáknak – beígért nyugdíjemelést befagyasztották. Megjegyzem, Maros megyében nincsenek diplomaták, akiket érintett volna ez a törvény. A gyógykezelési jegyekről sem kaptunk tájékoztatást. Egyelőre várunk.

– Ezek szerint a nyugdíjpénztár év elején az eddigi „kerékvágásban” folytatja a munkát. 

– Ami bizonyos, hogy a havi nyugdíjakat folyósítjuk. A számlatulajdonosoknak január 12-éig, legkésőbb 13-áig átutaljuk a nyugdíjat. A postán folyósított nyugdíjakat 15-éig lakhelyükön vehetik át a nyugdíjasok. Akiknek valamilyen okból otthon nem kézbesíthetik a nyugdíjat, január 15–20. között a postahivatalokban vehetik át a járandóságukat. 

– Hány nyugdíjas van jelenleg Maros megyében? Hány új nyugdíjazási kérvényt nyújtanak be havonta? 

– December 1-jén 132 ezer személynek folyósítottunk nyugdíjat vagy valamilyen más típusú juttatást. Havonta átlagban 500–600 új nyugdíjazási kérelmet nyújtanak be a pénztárhoz, más típusú kérelmekre vagy hivatalból történő átszámításokra, illetve a nemzetközi kérelmek megoldására havonta összesen 1500–2000 határozatot bocsátunk ki. 

– Hogy állnak a személyzettel?

– November 15-e és december 15-e között nagyon rosszul álltunk, mert a személyzet fele otthon tartózkodott, ugyanis a koronavírustesztjük pozitív lett, vagy kontaktszemélyek voltak. Most, január elején kicsit jobban állunk, mert a szóban forgók közül visszatértek, de továbbra is otthon vannak azok, akik gyerekfelügyeletre jogosultak, mivel szünetel az iskolai oktatás. Így nem teljes a személyzeti keretünk. 

– Ügyfélfogadás van-e a nyugdíjpénztárnál? 

– Igen. Hétfőtől csütörtökig, naponta 9–12 óra között, betartva a járványügyi előírásokat. Egyszerre csak 4–5 személy léphet be az intézménybe. Ha valaki kihallgatásra szeretne jelentkezni, időpontot kell kérnie a 0265-311-021, 0723-313-441, 0723-313-452 telefonszámokon. Ugyanezeken a számokon tájékoztatást is nyújtanak – számolt be Neagoe Eugenia, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója. 

Neagoe Eugenia  

Fotó: Nagy Tibor