2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Több – magán- és önkormányzati tulajdonban levő – medence üzembe helyezését követően volt sportolók, magán-sportegyesületek keretében újjáalakították a szakosztályokat. Így jöttek létre a Torpi MS SE és az Aquasport SE keretében működő pólócsapatok.


Amióta használatba adták a víkendtelepi olimpiai méretű fedett uszodát, fellélegezhet a marosvásárhelyi vízisport. Nagy hagyománya van a megyeszékhelyen a vízilabdának, hiszen az ’50–60-as évek nemzedéke közül többen válogatott sportolók voltak, Európa- és világbajnokságon, illetve olimpiai játékokon vettek részt. A megfelelő sportbázis hiánya miatt több évtizedig hanyatlott ez a sportág. Több – magán- és önkormányzati tulajdonban levő – medence üzembe helyezését követően volt sportolók, magán-sportegyesületek keretében újjáalakították a szakosztályokat. Így jöttek létre a Torpi MS SE és az Aquasport SE keretében működő pólócsapatok.

A Torpi MS SE keretében 2009-ben Păltineanu Răzvan megalakította a vízilabda-szakosztályt és egy gyerekcsapattal társultak a szakszövetséghez. Még abban az évben sikerült gyerek (edző: Răzvan Păltineanu) és junior III. (Gagyi Csaba) kategóriában benevezni a bajnokságba. Az 1996-ban született csapattal a Csongrád megyei területi bajnokságban harmadikok lettek. Gagyi Csaba 2010-ben kiállt a Torpi MS klubból. A munkát Păltineanu Răzvan folytatta, aki a 2010/2011-es bajnokságban két csapatot, a gyerekeket (1998/1999-ben születettek) és a junior III-at (1996/1997-ben születettek) beíratta a román bajnokságba, közben tavaly június 22–25., illetve 6–9. között két övezeti turnét is rendeztek, ahol a gyerekeknek alkalmuk volt összemérni tudásukat más csapatokkal. Júniusban és augusztusban barátságos turnékon vettek részt a Torpi vízilabdacsapatai. Tavaly létrejött a lánycsapat is. Ez különleges premier, hiszen a női vízilabda világszinten is útkeresésben van, mivel – bár több évtizede rendeztek Európa- és világbajnokságot – alig 2000-től lett olimpiai sportág. A romániai úttörők a nagyváradiak és a kolozsváriak, ahol öt évvel ezelőtt alakítottak csapatot és ösztönözték arra a szakszövetséget, hogy indítsanak bajnokságot. Mivel ehhez legkevesebb három klub kell, Bukarestben is létrehoztak egy női vízilabda-egyesületet és beindulhatott a bajnokság, amelyet a tavalytól már a marosvásárhelyiek is erősítenek.

A fedett úszómedence végül olyan minimális bázist jelent, amire lehet építeni – mondták lapunknak az edzők. S míg az Aquasport csapata a profizmust célozta meg, akár idegen (más kluboktól származó) játékosok átigazolásával, addig a Torpi szeretne zsenge gyerekkortól saját helyi sportolókat kinevelni. Az említett két fiúcsapat mellett tehát lányokat is várnak, akik kiegészíthetik, erősíthetik a keretet. A fiúk az idéntől már olyan bajnokságban játszhatnak, amelyben van bukaresti, brassói, nagyváradi, kolozsvári és aradi együttes is, és folytatják a szereplést a Csongrád megyei területi bajnokságban, ahova a kolozsvári, a nagyváradi és az aradi csapatok is beneveztek.

Nem is annyira az eredmények számítanak, bár ezek ösztönzőek a gyerekek számára, inkább a folytonosságot szeretnék biztosítani, s azt, hogy most már ne haljon ki a vízilabda Marosvásárhelyen, illetve néhány éven belül (kell legalább 4-5) ütőképes felnőttegyüttese legyen a városnak, amely akár nemzetközi porondra is kijusson – fogalmazták meg a Népújságnak az edzők.

A Torpi MS SE vízilabda-szakosztályának vezetője Tóth Ferenc-Miklós, aki a fiúkat is edzi, edzők: Păltineanu Răzvan (1999/2000-ben született gyerekek), Ispir Cristian (junior II és junior III), segédedzők: Moldován Mihály és Şeulean Sorin, lánycsapat: Fülöp Tamás, Szeghalmi Andrea és Szekeres Andrea, szándékuk, hogy az úszószakosztályt fellendítsék, ezért az idéntől várják azokat a gyerekeket, akik versenyszerűen szeretnék ezt a sportot űzni.

Jelenleg a Torpi MS SE keretében mintegy 50 gyerek jár vízilabdaedzésre, 160-an úszni, közülük mintegy 10-en versenyképesek. Akik kedvet kaptak mindkét sportág űzésére, hétfőn, szerdán, pénteken este 7, míg kedden és csütörtökön este 8.30-tól betekinthetnek az edzésekre (a víkendtelepi fedett medence mellett), ahol az edzők felvilágosítást nyújtanak az említett sportágakról.