2024. august 11., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely


Az 1970–80-as évek túlzott iparosítása és az egyre nehezebb vidéki életfeltételek miatt a környező falvakból sok református család költözött Marosvásárhelyre. Ebben az időszakban épült a Kövesdomb és Tudor lakótelep.
A beköltözések folytán a Marosvásárhely II. Gecse Utcai Református Egyházközség lélekszáma évről évre rohamosan növekedett. 1983-ban mintegy 5000 lélek leválasztásával megalakítják a Marosvásárhely VII. Szabadság Utcai Református Egyházközséget. 1987-ben újabb 5000 lélek önálló gyülekezetté szervezésével létrehozzák a Marosvásárhely VIII. Cserealjai Református Egyházközséget.
A Tudor lakótelepi építkezések folytatódnak, így a Marosvásárhely II. Gecse Utcai Református Egyházközség taglétszáma 1989-re ismét 10.000 fölé emelkedik.
Ebben az évben egy harmadik (marosvásárhelyi viszonylatban: kilencedik) gyülekezet megalapításának gondolatát veti fel a Gecse utcai presbitérium. A Tudor lakótelep Nagyhegyszőlő alatti részén szeretnék létrehozni az új gyülekezetet. Ezen a területen csupán két olyan utca található, ahol megmaradtak a magánházak. Ezek egyike a Tulipán utca.
1990. február 14-én tartott gyűlésén a Gecse utcai presbitérium dönt a 4847 lelket számláló Marosvásárhely IX. Tulipán Utcai Református Egyházközség megalakulásáról és jóváhagyja a Tulipán utca 28. szám alatti háromszintes épület megvásárlását.
A Tulipán utca 28. szám alatti háromszintes házat Kuti Jenő és felesége építette. Az 1970-es évek elején, amikor elkezdődött a Kövesdomb lakótelep építése, sok családi házat és gazdálkodói portát kisajátítottak. A kövesdombi építkezések áldozata lett a Kuti család Irányi Dániel (Suceava) utcai háza és gazdasága is.
A Kövesdombról kitelepített családok közül sokan az akkor városszéli Tulipán utcában kaptak üres telkeket, ahova új otthonaikat felépítsék. Így építette a háromgyermekes Kuti család is 1972-ben a háromszintes házat. Csak a földszintet készítették el teljesen, az emeleti részek pirosban maradtak.
Ilyen harmadkész állapotban került az ingatlan az egyház tulajdonába.
A Kövesdombról a Tulipán utcába telepítettek megpróbáltatásai nem értek véget. Az 1970-es évek végén kezdik el a Nagyhegyszőlő és a Poklos-patak környékén a Tudor lakótelep bővítését. Az 1972-es tragédia, a költözködés, az újjáépítés, az otthonteremtő kemény munka, az új otthonba való beilleszkedés még be sem fejeződött, amikor 1979 tavaszán ismét buldózerek vették körül házaikat, gazdasági épületeiket, kertjeiket. A Poklos-patakig húzódó Tulipán utcai telkeket megcsonkítják, a gazdasági udvarokat, a kerteket ledózerolják. A Kuti családnak meghagyott 350 négyzetméteren megmarad a ház, s az összezsugorított udvaron egy nyitott eresz és a garázs.
A Tulipán utcai presbitérium 1990 decemberében tartott gyűlésén egyhangúlag Nagy József Levente pókai lelkészt hívta meg a lelkészi szolgálatra, aki korábban – 1981–1987 között – a Marosvásárhely II. Gecse Utcai Református Egyházközség segédlelkésze volt. 
Az új gyülekezet ügyvezetése különvált ugyan, de a híveket továbbra is a Gecse utcai lelkészi hivatalban fogadják. Az istentiszteleteket közösen tartják a Kistemplomban, amelyeken felváltva szolgálnak a két gyülekezet lelkészei. A vallásórák, ifjúsági és gyülekezeti bibliaórák is együtt vannak, kivéve a konfirmációi oktatást és a konfirmációi ünnepélyt. A keresztelési, esküvői és temetési szolgálatokat is a gyülekezeti megoszlás szerint végzik és külön anyakönyvelik.
 Az új gyülekezet tagjaiban kezdettől fogva megfogalmazódott egy templom építésének a vágya és szükségessége. 1990. július 10-én az egyházközség levélben fordult a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz, kérve, hogy bocsássák az egyházközség rendelkezésére az akkor még teljesen üres Harmónia (Armoniei) teret, ahová gyülekezeti központot lehetne építeni. A látványterveket is elkészíttették. A hivatal 1991. július 10-én kelt válaszában azzal utasította el a gyülekezet kérését, hogy oda iskola fog épülni, ahhoz, hogy fél év múlva egy görögkatolikus templom és garázsok építését kezdjék el azon a helyen.
1992 júliusában az egyházközség újabb területet nevezett meg a Nagyhegyszőlő, Kálvária, Tulipán utca háromszögében, ahova ez alkalommal is látványtervet készíttetett. A polgármesteri hivatal ezt a kérést is elutasította, arra hivatkozva, hogy oda lakótelepi központot terveznek. Az egyházközség viszont azzal érvelt, hogy a tervezett központban helyet kaphat egy református templom is. 1994 tavaszán a hivatal mégis úgy döntött, hogy 99 évre bérbe ad a gyülekezetnek, a szóban forgó területen 1000 négyzetmétert. De mire megszületett az önkormányzat döntése, a területért restitúciós pert indított a volt tulajdonos.
Mindeközben folyt a Tulipán utca 28. szám alatti épület rendbetétele. Az volt a terv, hogy az emeleti rész lesz a parókia, a lelkészi család lakása, míg a földszinten irodát és imatermet alakítanának ki, s a templom felépítéséig itt fogják tartani az istentiszteleteket.
1993. december 12-e ünnepként maradt fenn a gyülekezet történetében. Az ünnepet nem hirdette harangzúgás, de délelőtt 11 órára 120 ember jött el, hogy részt vegyen az első önálló Tulipán utcai istentiszteleten. Az esperes prédikált, a lelkész pedig beszámolt az építkezés történetéről, a költségekről, s megköszönte a híveknek a támogatást, a férfiaknak a sok munkát, és mindenért Istennek adtak hálát.
A gyülekezet megkezdte teljesen önálló életét. Egyedül a konfirmációi ünnepélyt kell a mai napig továbbra is a Kistemplomban tartani, az ilyenkor szokásos nagy tömeg miatt.
1994-ben lebontották az udvar végében düledező garázst és ereszt, aminek a helyébe egy tetőteres épületet terveztek. A munkálatok 1999-re fejeződtek be. Ebben az épületben van egy földszinti terem, ahol belső hálózaton (tévén) keresztül további 30-35 ember követheti az istentiszteletet. A tetőtérben közösségi programok tartására alkalmas terem áll a gyerekek, ifjak, nőszövetség stb. rendelkezésére. 
1994-ben testvérgyülekezeti kapcsolatra lép egymással a marosvásárhelyi Tulipán utcai gyülekezet és a celldömölki református gyülekezet. Ez a barátság immár huszonhárom éve tart, s kétévenként felváltva látogatják egymást.
1999-ben eladó lett a Tulipán utca 24. szám alatti 210 négyzetméteres telek, rajta egy egyszoba-konyhás házzal. A gyülekezet megvásárolta az ingatlant, arra gondolva, ha idővel eladó lesz a 26. szám alatti telek is, az imaházzal akár össze is épülhetne a majdani templom. De ennek az elképzelésnek a megvalósulása még várat magára.
2005-ben a gyülekezet ismét levélben fordult az önkormányzathoz, hogy a Harmónia (Armoniei) téren, a görögkatolikus templom és a garázsok között üresen maradt területet adják át a református egyháznak. Az önkormányzat hosszú idő eltelte után sem tűzte napirendre a kérést, a lelkipásztor többszöri érdeklődésére kiderült, hogy az alpolgármester kabinetjében iktatott beadvány eltűnt. Az önkormányzat egy, az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában levő hidegvölgyi területen roma integrációs központot akart építeni, s ennek fejében októberben jóváhagyták a Tulipán utcai gyülekezet kérését, és 49 évre bérbe adták a maradék Harmónia (Armoniei) téri területet.
2006 tavaszán a gyülekezet előkészítette és beterjesztette az építkezés engedélyeztetéséhez szükséges dokumentációt. A görögkatolikusok kezdettől fogva rosszallásukat fejezték ki a szomszédságukba tervezett református templom miatt. Város- és környezetvédő civil szervezetek pedig bíróságon támadták meg a városi tanács döntését, azon a címen, hogy zöldövezetre nem lehet építkezni. A hivatal pert nyert, a civilek fellebbeztek, a pereskedés évekig elhúzódott.
2007-ben úgy döntött a presbitérium, hogy a Tulipán utca 24. szám alatti 210 négyzetméteres területre épít templomot a gyülekezet. A szükséges felmérések és szakvélemények alapján az önkormányzat is elvi jóváhagyást adott. Ez a terv egy végső emberi tényezőn kudarcot vallott.
2011 márciusában a gyülekezet újból kérte az önkormányzatot, hogy érvényesítse a 2005-ös döntését. Ezúttal arra hivatkoztak, hogy a Harmónia (Armoniei) téri területnek még nincsen városrendezési terve, ha elkészül, majd napirendre tűzik az ügyet.
2012-ben újabb felterjesztéssel fordult a gyülekezet a polgármesteri hivatalhoz, amire azt válaszolták, hogy az igényelt terület zöldövezetnek van nyilvánítva, amire az építkezést tiltja a törvény. Illetve, egy augusztus végi önkormányzati tanácsülésen jóváhagytak az ortodox egyháznak egy 1700 négyzetméteres területet templomépítésre a Hidegvölgy feletti Belvedere negyedben. Ennek ellensúlyozásaként értesítették az Erdélyi Református Püspökséget (!) és a Marosi Református Esperesi Hivatalt (!), hogy a reformátusoknak is adnak 1700 négyzetmétert templomépítésre… a Belvedere negyedben. Ennek kapcsán nyilatkozta a lelkész az egyik napilapnak: „Csakhogy a Tulipán utcai gyülekezetnek semmi köze sincs a Belvedere negyedhez. Úgy érzem, hogy mind a városháza alkalmazottai, akik összeállítják a határozattervezeteket, mind az önkormányzati képviselők nagyméretű cinizmusáról és felelőtlenségéről szól ez az egész történet”.
2015 áprilisában pedig azt kérte a gyülekezet, hogy bocsássák az egyházközség rendelkezésére a város tulajdonában levő, használaton kívüli, Barátság (Prieteniei) utcai távhőközpontot, amit átalakítanának templommá. A hivatal válasza az volt, hogy nem tervezik a bérbeadást, a távhőközpontok használatlan épületeit elárverezik. A polgármester akkori magyar tanácsadója egyik helyi lapnak ezt mondta, a gyülekezet beadványára utalva: „Konkrétum még nem fogalmazódott meg, az biztos, hogy a rendszeresen megszervezett versenytárgyaláson az ott megszabott áron vehetik majd meg, a törvényes előírásoknak megfelelően, berendezéssel együtt, hiszen egyelőre így áruljuk, s ez jelentősen emeli az értéket”.
Kató Béla püspök 2016-ban és 2017-ben, amikor a város vezetőivel a marosvásárhelyi reformátusokat érintő kérdésekről tárgyalt, nyomatékosan szóba hozta a Tulipán utcai gyülekezet ügyét is. Az illetékesek minden alkalommal a probléma megoldására tettek ígéretet.
Negyedszázad alatt az erőteljes kivándorlás, a szülőfalvakba történő visszaköltözések, a születésszám-csökkenés miatti természetes apadás folytán a gyülekezet kezdeti lélekszáma 2016 decemberére megfeleződött.
De mi továbbra is töretlenül hisszük, hogy Istennek terve van ezzel a gyülekezettel, amit a marosvásárhelyi Tulipán utcai hívek készek engedelmes szolgálattal be is tölteni.
 
1991–2016 között a Tulipán utcai gyülekezetben
• volt 16.549 szolgálat • megkereszteltek 506 gyermeket • eltemettek 606 egyháztagot • házasságot kötött 248 egyező és 172 vegyes vallású, összesen 420 jegyespár • konfirmált 511 fiú és 534 leány, összesen 1045-en • 1079 szolgálatot 239 vendéglelkész végzett.
 
Nagy József Levente 
Az oldalt szerkeszti: Ötvös József ny. lelkipásztor

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató