2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosbogáton, ahol az autópálya kétszer szeli át a Marost,

tavasztól óriási munkálatok folytak. December elejére – amikor a helyszínen jártunk – a viadukt pillérei álltak, ami jó hír. Az erdélyi autópálya építésének ütemét nagy érdeklődéssel követi a közvélemény, hiszen egy olyan projektről van szó, ami mindannyiunkat érint, és aminek megvalósulását nagyon régóta várjuk. Miután elkészült a Nyárádtő–Radnót közötti 15 kilométeres szakasz, amit rövidesen átadnak, a figyelem a következő szakaszok építésére fókuszál. 

Fotó: Nagy Tibor


Az észak-erdélyi autópálya Radnóttól Maroskecéig tartó 17,9 kilométeres szakaszán az Astaldi–Max Boegl konzorcium dolgozik. Ehhez a szakaszhoz tartozik a marosbogáti rész is, a polgármesteri hivatal szomszédságában halad el, aminek megépítése komoly tervezési, mérnöki és kemény kivitelezési munkát igényelt. Tavasszal kezdtek el dolgozni rajta, ekkorra már kisajátítottak hat ingatlant, amiből négy lakóház volt, egy a gázvállalat romos épülete, egy pedig az önkormányzaté, a régi kompház. 

December elején jártunk a helyszínen, s laikusként szemlélve a munkatelepet, a megszámlálhatatlan betonpillért, amit a Maros folyó kétszeri átívelésére kellett megépíteni, megállapítottuk, hatalmas munka folyt itt. Nem volt könnyű a folyó közelében többször leásni, óriási átmérőjű betonoszlopokat önteni, amelyek majd az úttest elemeit tartják. 

Badea Vasile, az építőtelepet vezető mérnök elmondta, hogy a viadukt hossza közel fél kilométer. Az építéssel jövő év végéig kell elkészülniük, hiszen tervezik a pályaszakasz átadását. Sajnos, az építéssel kapcsolatos további információkat nem árulnak el a konzorcium alkalmazottai. Hírek szerint a konzorcium által kivitelezendő Radnót–Maroskece szakaszon a munkálatok körülbelül 50-60 százalékánál tartanak. Marosludas és Gezse környékén szakaszonként már több helyen leterítették az aszfaltot. Az ősz folyamán lelassult a munka 

Barta László, Marosbogát polgármestere szerint, miután a nyáron gőzerővel folyt a munka, ősszel alábbhagyott, ugyanis pénzgondok akadtak, amiről nem szívesen beszél senki. 

Szeptember 28-án az Economica.net tudni vélte, hogy az Astaldinak pénzügyi nehézségei voltak, és fizetésképtelenné vált, amit Rómában jelentett be, miközben az olaszok Romániában a bukaresti metró Drumul Taberei negyedik szakaszát, a brăilai hidat és az autópályaszakaszt építették. 

A cég romániai projektjeinek értéke egymilliárd euró. 

A sajtóban megjelent hírekre reagálva az Astaldi sajtóközleményben leszögezte, hogy a cég sem Olaszországban, sem Romániában nem vált fizetésképtelenné, ahogy azt híresztelték. 

Tény, hogy a marosbogáti munkálatok az ősz folyamán lassúbb ütemben haladtak. 

Gerendi Edit marosbogáti lakos elmondta, hogy az építőteleppé vált falu a nagy tehergépkocsik, munkagépek zajától volt hangos, s a lakosságnak az építkezéssel járó minden kellemetlenséget el kellett szenvedni a nyár és az ősz folyamán. A nagy teherautók súlyától sok helyen megrepedtek a házfalak. Alig várják, hogy elkészüljön az autópálya, hogy megszabaduljanak az építőtelep okozta kellemetlenségektől. 

Badea Vasile építőtelep-vezető tájékoztatott, hogy a téli ünnepek alatt teljesen leállnak, s akkor is, ha az időjárás nem teszi lehetővé a munkát. 

Az autópálya nyomvonalának következő, Maroskece és Aranyosgyéres közötti 15,6 kilométeres szakaszán a Straco építi a pályát, a kivitelezéssel 20 százalék körül állnak, előreláthatólag 2020 végéig fejezik be a munkát. 

Kapcsolódó cikkek:

Nem lesz határidő-eltolás!

2019-04-16 16:40:00 // Vajda György

Elhozza a karácsony az autópályát

Erdélyi földek kisajátítása

2019-03-27 15:51:43 // Szer Pálosy Piroska

Autópálya-építés Maroskecén