2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Változatlanul tízcsoportos lesz a labdarúgó 3. liga, a szövetség ugyanis nem módosít a rendezésen a következő évadban – bár korábban arról szóltak a hírek, hogy a 2022–2023-as szezontól visszatérnek a járvány előtti időszakban megszokott bajnoki rendszerhez. A föderáció azonban elégedett az elmúlt két év tapasztalataival, és a végrehajtó bizottsága június 29-én jóváhagyta, hogy a 3. liga versenyrendszere ne változzon a következő szezonokban sem.

A harmadosztályt így továbbra is 100 együttes részvételével szervezik, amelyeket tíz – egyenként tízcsapatos – csoportba osztanak. Az alapszakaszban 18 fordulót játszanak, oda-vissza mérkőzésekkel. Valamennyi csoport első négy helyezettje a felsőházi rájátszásban folytatja, a másik hat pedig a kiesést igyekszik majd elkerülni.

A bajnokság utolsó részében csak a felsőházi rájátszás első két-két helyezettje vehet részt, összesen 20 csapat. Az osztályozót két fordulóban rendezik. Az elődöntőben a csoportelsők a másodikok közül kapnak ellenfelet, majd a párharcok tíz győztese összecsap a 2. ligában kiadó öt helyért. 

A sportági szövetség annak ellenére nem módosított a kiíráson, hogy az előző évadban két olyan csapat (a Nyárádtői Unirea 2018-cal és a Szászrégeni CSM Avântullal azonos csoportban szerepelt CS Vajdahunyad, valamint a Resicabányai CSM) is elesett a feljutástól, bár sem az alapszakaszban, sem a rájátszásban nem vesztettek meccset! Egyetlen alkalommal – az utolsó mérkőzésen! – maradtak alul, ez azonban elég volt ahhoz, hogy a következő szezont is kénytelenek legyenek a harmadosztályban tölteni.

Huszonegy csapat ugyanakkor kiesik a 4. ligába: az alsóházak 5. és 6. helyezettjei, valamint a leggyengébb eredménysorú 4. helyezett búcsúzik 2023-ban a 3. ligától.


Fotó: FRFÚjra edzőnek állt Selymes Tibor

Elfogadta a 3. ligában szereplő Știința Miroslava ajánlatát, és újra edzőnek állt Selymes Tibor. A labdarúgóként emlékezetest alkotó, de edzőként keveset bizonyító, jelenleg 52 éves sportember öt év után vállalt újra szakvezetői munkát. Selymes még dolgozott a 3. ligában, a Delta Dobrogea Tulceánál a feljutást tűzték ki számára célként, azonban, bár a klub jelentős költségvetéssel vágott neki a feladatnak, nem sikerült megfelelnie az elvárásnak. Szakmai önéletrajzának további fekete pontjait Galacon és Ploieşti-en szerezte, ahol nem tudta megakadályozni az Oţelul és a Petrolul kiesését az 1. ligából.

A Voluntari 12-0-ra nyert

Kiütéses győzelmet aratott az FC Voluntari 1. ligás labdarúgócsapat a lengyelországi Kielcében zajló edzőtáborban: a helyi LKS Orleta együttesét 12-0-val iskolázta le az ilfovi együttes. Ugyancsak szerdán a Bukaresti Rapid elvesztette első felkészülési mérkőzését, a fővárosiak 3-2-re alulmaradtak az SKN St. Pöltennel szemben Ausztriában. Ugyanitt készül a két craiovai klub, a CSU és a FC Universitatea 1948  is, előbbi 1-1-re játszott a Qarabaggal, utóbbi 2-1-re kikapott az AEK Larnacától. További barátságos meccsek eredménye: Konstancai Farul – CS Mioveni 0-0, Bukaresti FCSB – FC Sfântul Gheorghe (moldáviai) 6-0.