2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az angol Premier Liga szombati zárófordulója után a 2020/2021-es Bajnokok Ligája-szezon 32-es főtábláján elkelt a kiadó helyek 75%-a, köztük mind a 16 topligás induló ismert már.

A 4 kiemelt liga (angol, német, olasz, spanyol) közül a Serie A ugyan még nem fejeződött be, az első négy helyezett kiléte azonban matematikailag biztossá vált.

Még 8 hely kiadó: az augusztusban befejeződő BL- és EL-döntőtorna győztesei is automatikusan bejutnak a csoportkörbe, illetve további hat hely keresi gazdáját a selejtezőben, amelyben a magyar bajnokságot a Ferencváros képviseli majd. A román bajnokság képviselője még nem ismeretes, ugyanis az 1. liga küzdelmei még nem zárultak.

Amennyiben a 2019/2020-as BL-döntőt olyan csapat nyeri, amely bajnoki helyezése alapján is kvalifikált a főtáblára, a 11. helyen rangsorolt holland liga első helyezettje (delegáltja) lesz biztosan csoportkörös.

Ha a 2019/2020-as EL-döntőt olyan csapat nyeri, amely bajnoki helyezése alapján is kvalifikált a főtáblára, a francia bajnokság harmadik helyezettje (Rennes) lesz biztosan csoportkörös.

A Serie A-ban összejöhet egy olyan extrém forgatókönyv, amely végén a negyedik helyezett az EL-főtáblán találja magát. Ehhez az kell, hogy a Napoli megnyerje a BL-t, a Roma pedig az EL-t. 

Mindkettőért BL-csoportkör jár, viszont egy nemzet maximum öt klubot delegálhat a csoportkörbe. Mivel a bajnokságban sem a Roma, sem a Napoli nem végezhet BL-indulást érő helyen, igen valószínűtlen kettős győzelmük esetén az olasz negyedik nem indulhatna a BL-ben.


A már biztos BL-csoportkörös csapatok a 2020/2021-es szezonban

* Spanyolország: Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Sevilla

* Anglia: Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea

* Olaszország: Juventus, Inter, Atalanta, Lazio

* Németország: Bayern München, Dortmund, RB Leipzig, Mönchengladbach

* Franciaország: Paris Saint-Germain, Marseille

* Oroszország: Zenit, Lokomotiv Moszkva

* Portugália: Porto

* Belgium: Club Brugge

* Ukrajna: Sahtar Donyeck

* Törökország: Istanbul Basaksehir

Fotó: AFP


Sorozatban kilencedszer nyerte meg az olasz bajnokságot a Juventus

Az olasz labdarúgó-bajnokság 36. fordulójában a Juventus 2-0-s győzelmet aratott a Sampdoria felett, ezzel megvédte bajnoki címét. A vezető találatot Cristiano Ronaldo szerezte, egy begyakorolt szabadrúgást követően. Fordulás után a vendégek sokat tettek az egyenlítésért, de gólt újra a Juventus szerzett: a 67. percben a Samp kapusa kiütötte Cristiano Ronaldo lövését, a kipattanót Bernardeschi továbbította a hálóba. A torinói csapat a 89. percben büntetőhöz jutott, a gólkirályi címért és Aranycipőért harcoló Ronaldo azonban a keresztlécet találta el, így 31 gólos  maradt (a Lazio támadója, Immobile 34 gólos).

A Juventus zsinórban a kilencedik bajnoki címét nyerte, a topligákban egyetlen másik csapatnak sem sikerült hasonló sorozatot végigvinnie. A torinói gárda már dupla annyi elsőséggel rendelkezik, mint az örökrangsorban mögötte második két milánói riválisa, az egyaránt 18 bajnoki címmel büszkélkedő AC Milan és Internazionale.

Cristiano Ronaldo gólját ünneplik a Juventus játékosai

Fotó: EPA