2024. july 31., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Fidesz–KDNP győzelmét hozta a magyar országgyűlési választás. A voksolás eredményét Orbán Viktor kormányfő elégedetten értékelte, míg az ellenzéki pártok főként csalódottságuknak adtak hangot.

Grafika: MTI


Orbán Viktor elégedett,az ellenzék csalódott
A Fidesz–KDNP győzelmét hozta a magyar országgyűlési választás. A voksolás eredményét Orbán Viktor kormányfő elégedetten értékelte, míg az ellenzéki pártok főként csalódottságuknak adtak hangot.
 
„Kellő alázattal és méltósággal, ahogy illik hozzánk, mondjuk ki, minden kétely és bizonytalanság eloszlott: győztünk!” – jelentette ki Orbán Viktor a kormánypártok eredményváró rendezvényén. A Fidesz elnöke szerint olyan átütő erejű győzelmet arattak, amelynek jelentőségét ma még fel sem lehet mérni. Elmondta, büszke arra, hogy megbízást kapott a munka folytatására és ígéretet tett arra: mindennap azért fog dolgozni, hogy az ország „nagyszerű hely” legyen.
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke tudomásul vette a választási eredményt, de nem gratulált a Fidesznek, mert szerinte a választást tisztességtelen szabályok és nem egyenlő feltételek mellett tartották meg. Az ellenzéki politikus gratulált a parlamentbe jutó LMP-nek, a Jobbik szerepléséről pedig azt mondta: Magyarország vesztett, mert az erősödő szélsőjobboldal az egész társadalmat mérgezi.
Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője szerint a „kor-mányváltók” számára súlyos kudarc a voksolás eredménye. Ennek egyik oka szerinte, hogy nem tudtak kellően vonzó ajánlatot tenni a választóknak, a másik pedig, hogy a Fidesz „manipulált, aljas választási rendszert alakított ki”, amelyben a Fidesznek 100 méter síkfutásban, nekik 400 méter gátfutásban kellett indulniuk.
Gyurcsány Ferenc azon meggyőződésének adott hangot, hogy a kormány jó eséllyel nem fogja kitölteni a következő ciklust. Hangsúlyozta továbbá, hogy a negatív választási eredményért nem hibáztatja majd szövetségeseit.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint pártja nem tudta elérni célját, és nem tudta lezárni az elmúlt 24 évet. Nem sikerült az áttörés, amelyet az egyéni körzetekben szerettek volna elérni – fejtette ki, hozzátéve: nem adják fel, és 2018-ban megnyerik a választásokat.
Schiffer András, a parlamentbe jutási küszöböt átlépő LMP társelnöke aláhúzta, az ökopolitikának továbbra is van parlamenti képviselete Magyarországon, és remélik, hogy sikerül megakadályozniuk a fideszes kétharmadot.
A Nemzeti Választási Iroda hétfő éjjel 1 órakor közölt adatai alapján a Fidesz-KDNP a kétharmados többséghez szükséges 133 mandátumot szerzett.
 
 
Reménykednek a romániai magyar politikusok
Kiegyensúlyozott, partneri viszonyra törekszik az új magyar kormánnyal az RMDSZ
 
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség gratulál a FIDESZ-KDNP szövetség választási győzelméhez, és bízik abban, hogy a régi-új magyar kormánnyal továbbra is kiegyensúlyozott partneri kapcsolatot tud fenntartani, ugyanakkor fontosnak tartja a párbeszédet az összes magyarországi demokratikus parlamenti párttal, mert úgy véli, a határon túli magyarság sorsa nem lehet pártpolitikai csörték témája. 
„A Kárpát-medencei magyarságnak egy erős Magyarországra van szüksége, amely segíteni és támogatni tudja a határon túli közösségeket. Egyformán érdekünk az, hogy a közös célokban, a nemzeti ügyekben egymást segítsük. Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy az erdélyi magyarságnak legyen erős és legitim képviselete a romániai törvényhozásban, és megerősítse európai parlamenti képviseletét május 25-én. A kormányon lévő RMDSZ segítségével a magyar–román államközi kapcsolatok javítására is sor kerülhet a közeljövőben” – hangsúlyozta 
Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes hétfőn, aki vasárnap este az RMDSZ több képviselőjével közösen Budapesten, a FIDESZ-KDNP központjában várta az országgyűlési választások eredményeit. 
Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor kormányfő az elmúlt évben számos alkalommal találkozott, és egyeztetett aktuálpolitikai kérdésekről. 
 Az MPP a nemzeti integráció elmélyítését reméli 
A Magyar Polgári Párt (MPP) az integráció elmélyítését reméli az újabb Orbán-kormánytól – mondta az MTI-nek Biró Zsolt, a párt elnöke.
Biró Zsolt a pártja nevében gratulált a Fidesznek és Orbán Viktornak a magabiztos vasárnapi országgyűlési választási győzelemhez, és abbéli reményét fejezte ki, hogy a határon túli szavazatok összesítése után, 
„nem fér már kétség” a Fidesz-KDNP szövetség újabb kétharmados parlamenti többségéhez.
 „Az MPP számára a harmadik Orbán-kormány egyértelmű garanciát jelent arra, hogy kiteljesedik a nemzetegyesítési folyamat, amelynek az elmúlt négy esztendőben tanúi voltunk. Összefüggő Kárpát-medencei hálózatokat kell létrehozni a gazdaság, a szociálpolitika, az oktatás és a kultúra terén egyaránt” – taglalta az új kormányra háruló nemzetpolitikai feladatokat Biró Zsolt.
Biztos hátországa lesz az autonómiatörekvéseknek
Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerint a Fidesz-KDNP választási sikere biztos hátországot ad az erdélyi magyar autonómiatörekvéseknek.
Az EMNP elnöke azért tartotta fontosnak az autonómiatörekvéseket támogató magyarországi politikai erők győzelmét, mert a magyar kormány „nemzetközi színtéren képviselheti, felerősítheti” az erdélyi magyar közösség törekvéseit.
Toró T. Tibor az MTI-nek nyilatkozva úgy értékelte, a nemzetpolitikában már az elmúlt négy évben megszülettek a fontos stratégiai döntések. Szerinte a következő négy évben a nemzetegyesítés konkrét szintjeire, például a gazdasági integrációra kell koncentrálni. „Ebben a folyamatban az Orbán-kormány számíthat a támogatásunkra” – mondta Toró T. Tibor.
 
 
 
A Fidesz „győzelemre volt ítélve” 
Külföldi visszhangok
 
 Románia
Az Adevărul című lap címsorban emelte ki a választásokról szóló tudósításában, hogy mintegy százezer Romániában élő magyar is részt vett a voksoláson, akiknek levélszavazatait főleg a csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátus gyűjtötte össze. A Gândul című független lap azt hangsúlyozta, hogy a Jobbik 
„szélsőségesei” nagyon magas százalékot értek el.
A jobboldali România Liberă arról közölt elemzést, hogy a Fidesz győzelmével és a Jobbik megerősödésével egy olyan „oroszbarát” politika nyert teret Magyarországon, amely a krími válság közepette a kétoldalú magyar–román kapcsolatokban is feszültségekhez vezethet.
Szlovákia 
Orbán Viktornak vasárnapi győzelmével azt sikerült elérnie, amit még egy magyar kormányfőnek sem a történelmi Magyarország szétesése óta: harmadszor vezette győzelemre pártját a parlamenti választásokon – írta a pozsonyi Pravda. A lap megjegyzi: Orbán Viktor 1989 óta 
„borostás lázítóból és fékezhetetlen liberálisból keresztény irányzatú populista konzervatívvá vált”, ám egyben nem változott, vagyis „továbbra is csak a győzelmet tartja szem előtt.”
Németország
 A konzervatív Die Welt az online kiadásában Boris Kálnoky cikkét közölte Orbán a kétségbeesett ellenzéknek köszönhetően nyert címmel. A szerző kiemelte, hogy a baloldali ellenzék Összefogás néven kívánt indulni, de még ezt sem sikerült elérnie, mert a név már foglalt volt, és amikor az urnák lezárása után „kirajzolódott a totális vereség”, az ellenzéki szövetség tagjai „mindenféle összefogás nélkül bánkódtak”.
A liberális Süddeutsche Zeitung hírösszefoglaló mellett kommentárt is közölt Cathrin Kalhweittől, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor szerint „15–20 évig” kell egyetlen politikai „erőtérnek” vezetnie az országot, és ezzel „a Fideszre és saját magára gondol”, de „meglehet, hogy téved”. 
Ausztria
A könnyű győzelem ellenére nehéz feladat elé néz Orbán címmel közölt írást a Die Presse című konzervatív osztrák napilap. „Ha a lakosság számára nem sikerül visszahoznia a fejlődést és a jólétet, az országot további politikai radikalizálódás fenyegeti – írja a szerző. Úgy véli, Orbánnak át kell gondolnia a külföldi vállalatokkal szembeni politikáját, mivel nemcsak a szakemberek, hanem a befektetők is kivonulnak az országból. A nemzetközi cégekre kivetett különadó csak egy a sok „önkényes” törvényalkotási gyakorlat közül. 
Viktátor nem fog hidat építeni címmel közölt cikket a Kurier osztrák lap. A magyar miniszterelnök egy korábbi, a Kuriernak adott interjúját idézi, amelyben Orbán Viktor megjegyezte: minden európai politikus titokban ilyen (kétharmados) hatalomról álmodik, mint amilyet most ő magáénak tudhat. 
Lengyelország
 Egész Magyarország újra Orbán Viktoré – írta a Rzeczpospolita című konzervatív lengyel lap hétfői cikkében. Ha az előzetes eredmények megerősítést nyernek, az egyéni választókerületekkel együtt a Fidesz 133 mandátumot szerezhet, éppen annyit, amennyi a kétharmados többséghez kell – jelentette helyszíni tudósításában Jaroslaw Gizinski, a lap külpolitikai szerkesztője.
A szerző politológusi véleményekre hivatkozva megállapítja: a Fidesz „győzelemre volt ítélve”, mert csak egyedül kormányozhat. Ha 100 mandátumnál kevesebbet nyert volna, meg kellett volna ismételni a választásokat, hiszen nem tudott volna egyetlen párttal sem koalícióra lépni.
Oroszország
Negyedszázad alatt Orbán liberálisból konzervatívvá, nacionalistává vált – írta Fjodor Lukjanov orosz külpolitikai szakértő a Kommerszant című orosz gazdasági napilapban a magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatban.
A szerző szerint Orbán megtestesülése annak a folyamatnak, amelyet sokan az európai modell alkonyának tekintenek, míg mások éppen ellenkezőleg, egy új modell hajnalának.
Huszonöt évvel ezelőtt a kompromisszumot nem ismerő, liberális Orbán Viktor élharcosa volt azoknak, akik Magyarország európai jövőjét akarták, és küzdöttek a szovjet örökség ellen. Negyedszázad alatt ő és pártja konzervatívvá, rendkívül nacionalista erővé vált. Bírálja az Európai Uniót, alternatív lehetőségeket keres a Keleten – Kínától az arab világon át Azerbajdzsánig és Oroszországig – írta. Orbán kétségbe vonja az integráció majd minden tételét. A nemzeti államok megerősítésének szükségességéről, valamint a belső folyamatok feletti ellenőrzésről beszél. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató