2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tavaly is döntős Budapest Honvéd ismét fináléba jutott a labdarúgó Magyar Kupában, miután a keddi visszavágón ugyancsak gól nélküli döntetlent játszott a másodosztályból feljutott MTK Budapesttel, majd 11-esekkel 5-4-re felülmúlta fővárosi riválisát. 

A tavaly novemberben felavatott Puskás Arénában ez volt az első klubok közötti mérkőzés. A kispestiek azért nem játszhattak a Bozsik Stadion építése során ideiglenes otthonukként szolgáló Új Hidegkuti Nándor Stadionban, mert az éppen az MTK létesítménye.

Az első negyedórában az MTK birtokolta többet a labdát. A kispestiek csak később vették fel a meccs ritmusát, az idő múlásával viszont kiegyenlítetté vált a játék, sőt, a hazaiak is vezettek ígéretes akciókat. A játékrész hajrájában ismét az MTK akarata érvényesült, néhány percig a Honvéd a félpályán is alig lépett át, Tujvelnek pedig egy ízben nagy bravúrral kellett védenie. Amikor viszont a kispestiek kiszabadultak a szorításból, a gólhoz is közel jártak, de Lanzafame hiába fejelt a hálóba, les miatt érvénytelenítették a találatát.

A folytatásra a Honvéd jött ki elszántabban, ami hamar nagy helyzetben is megnyilvánult, de Lanzafame célt tévesztett. A piros-feketék kezdeti rohamai aztán alábbhagytak, így egyenlő erők küzdelme alakult ki, amelyben egyik fél sem mert túl nagy kockázatot vállalni. Ebben a periódusban az MTK annyival veszélyesebb volt, hogy két távoli lövésnél is nagyot védett Tujvel. Az utolsó percekben a Honvéd átengedte a területet, így a kék-fehéreknél volt a labda, de ők sem erőltették a támadásokat, viszont egy újabb távoli próbálkozásnál Tujvel hárított ismét bravúrral.

A hosszabbítás elején Gazdag kihagyta a meccs ziccerét, rávezette a kapusra a labdát, majd belelőtte Vargába, a túloldalon pedig Prosser helyzetét védte Tujvel. Ahogy fáradtak a játékosok, egyre inkább kettészakadt a pálya, mindkét csapat könnyedén jutott túl a középpályán. Az utolsó 15 perc már nem hozott izgalmas pillanatokat, így a döntés a 11-esekre maradt, amelyben a Honvéd bizonyult jobbnak. A párharc a hatodik párban dőlt el, amikor Gera Dániel fölé lőtt, Hidi Patrik pedig betalált.

A döntőt jövő szerdán 21 órától ugyancsak a Puskás Arénában rendezik. A Mezőkövesd először, míg a Honvéd nyolcadik alkalommal emelheti magasba a trófeát.

A Honvéd kapusa, Thomas Tujvel 11-est véd a hosszabbítás utáni csatában

Fotó: MTI/Illyés Tibor


Jegyzőkönyv

Labdarúgó Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó: Budapest Honvéd – MTK Budapest (NB II) 0-0 – 11-esekkel: 5-4, továbbjutott: a Budapest Honvéd 0-0-s összesítéssel, 11-esekkel.

Budapest, Puskás Aréna, zárt kapus, vezette: Solymosi.

Sárga lap: George (9.), Mezgrani (43.), Szendrei (103.), Moutari (118.).

Budapest Honvéd: Tujvel – Mezgrani, Lovric, Batik, Uzoma – Nagy G. (46. Szendrei), Hidi – Gazdag (108. Ikenne-King), Lanzafame (80. Kamber), Kesztyűs (90+2. Kukoc) – George (55. László D., 90+2. Moutari).

MTK Budapest: Varga B. – Fülöp N. (95. Baki), Katona M. (115. Kanta), Varju, Pintér Á. – Mezei (95. Nagy Zs.), Palincsár (54. Bognár I.), Cseke – Lencse (72. Bíró), Schön (72. Gera), Prosser.