2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ünnepi program

A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Média Tanszéke által szervezett, a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával megvalósuló Magyar filmtörténeti vetítéssorozat következő alkalma április 30-án, a magyar film napján kerül megszervezésre. Erre az alkalomra egy különleges, egész napos programmal készültek a szervezők. 

A vetítéssorozat következő, egyben a Mészáros Márta életműblokkot lezáró darabja az 1976-os Kilenc hónap. Amint azt az alkotásról olvashatjuk, a levelező szakon agrármérnöknek tanuló Juli (Monori Lili) az ózdi téglagyárban kezd dolgozni betanított munkásként. Bodnár János (Jan Nowicki), a művezető azonnal szemet vet rá, már másnap házassági ajánlatot tesz neki. A nő nemet mond, de később mégis összejön a kitartóan udvarló férfival. Nem árulja el neki, hogy házasságon kívül már született egy gyereke. Bodnár rájön az igazságra, és úgy tűnik, hajlandó a kisfiút elfogadni, a saját rokonai előtt mégis titkolja a létezését. Juli, aki ekkor már a közös gyereküket várja, a férfi tiltása ellenére elmond mindet a családnak. Bodnár ezt képtelen megbocsátani a nőnek, és szakít vele. Az 1975-ös Arany Medve elnyerése után az Örökbefogadást a külföldi kritika feminista filmként ünnepelte. Mészáros Márta nem tartotta annak, ennek ellenére következő rendezésével, a Kilenc hónappal még határozottabban állt ki a női önrendelkezés szabadsága mellett.

Az eddigi vetítésektől eltérően most nem tartozik külön felvezető előadás a filmhez, hanem egy kerekasztal-beszélgetéssel tisztelegnek Mészáros Márta munkássága előtt a magyar film napja alkalmából. 

Ünnepi program a magyar film napján

A magyar film napját 2018-tól ünneplik meg április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást. Erre emlékezve filmszínházak, forgalmazók, művelődési házak, könyvtárak, iskolák, valamint más kulturális és oktatási intézmények minden évben vetítésekkel, találkozókkal, szakmai beszélgetésekkel, játékos vetélkedőkkel tisztelegnek a magyar film nagy korszakai, valamint azon kiemelkedő tehetségű filmalkotók előtt, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet.

Az április 30-i rendhagyó eseménysorozat programja a következő:

10:00 – 14:00: Műhelykonferencia a Kutatási Programok Intézete által támogatott Az erdélyi magyar fotó- és mozgóképművészet az analóg–digitális korszakhatáron című projekt eredményeiből. Csatlakozni Facebook-eseményen keresztül lehet.

16:00 – 18:00: Kerekasztal-beszélgetés. Mészáros Márta filmművészete. 

Résztvevők: dr. Fülöp Otília, dr. Gelencsér Gábor, dr. Popa Diána, dr. Varga Balázs, dr. Virginás Andrea. Moderátor: Lakatos Mihály.

18:00: Filmvetítés – Mészáros Márta: Kilenc hónap (1976)

További részletek és a csatlakozáshoz szükséges linkek az eseményhez létrehozott Facebook-csoportban találhatók (a csoporthoz bárki, bármikor csatlakozhat).

A szervezők minden hónap utolsó péntekén 18 órakor jelentkeznek egy-egy magyar filmmel, amelyek vetítését oktató és kutató kollégák rövid felvezetője előzi meg, és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás. A járványhelyzet miatt alapértelmezett mó- don online szerveződő eseménysorozatról van szó, reméljük, hogy majd offline vetítésekre is lehetőség lesz a Kolozsvári Kar aulájában. Az egész éves programot az alábbiakban közöljük. 

Április 30. – A magyar film napja. 

Május 28. – Szabó István: Álmodozások kora (1964). 

Június 25. – Szabó István: Budapesti mesék (1976)

Július 30. – Szabó István: Mephisto (1981)

Augusztus 18-21. – Kolozsvári Magyar Napok: Filmnapok. Augusztus 18. – Nagy Zoltán: Szép csendben (2019), augusztus 19. – Kocsis Ágnes: Éden (2020), augusztus 20. – Jankovics Marcell 80 éves. Vetítések, kerekasztal-beszélgetés: Jankovics Marcell művészete és a kortárs magyar animációs film sikerei. Augusztus 20. – Szabó István: Zárójelentés (2020), augusztus 21. – Felméri Cecília: Spirál (2020).

Szeptember 24. – Fábri Zoltán: Körhinta (1955)

Október 29. – Fábri Zoltán: Hannibál tanár úr (1956)

November 26. – Fábri Zoltán: Két félidő a pokolban (1961)

December 17. – Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét (1976)