2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Járművel a Transzalpinán csak Râncáig, a Transzfogarason a Bâlea-vízesésig

Hétfőtől, október 25-étől lezárják a gépkocsiforgalom elől az Erdélyt Havasalfölddel összekötő 7C jelzésű transzfogarasi magashegyi országutat, a Transzalpinát már lezárták.


Fotó: Szer Pálosy PiroskaA hegyvidéki utakon való közlekedésről szóló jogszabály értelmében a Déli-Kárpátokat átszelő 7C jelzésű transzfogarasi országutat és a 67C jelzésű országutat (Transzalpina) október 20-ától zárták volna le a forgalom elől. Az Argeş és Szeben megyét összekötő transzfogarasi út esetében azonban pár nappal később zárják le a Bâlea-vízesés és a Fekete-csúcs (Piscul Negru) közötti szakaszt, mivel kedvező volt az időjárás. A Transzalpina néven ismert út Obârşia Lotrului (Vâlcea megye) és Rânca (Gorj megye) közötti szakaszát azonban korábban lezárták, csak Râncáig lehet gépjárművel közlekedni. 

Az Országút- és Autópálya-kezelő Társaság tájékoztatása szerint a Transzfogarason előreláthatólag június 30-ig nem lehet majd közlekedni. Ez azonban annak függvényében változhat, hogy miként alakul az időjárás, lesz-e hó, jég, lavinaveszély a nyitás tervezett időpontjában, akkor ugyanis tovább tart az útlezárás. A DN7 C jelzésű transzfogarasi út a Fogarasi-havasok központi részén szeli át a Déli-Kárpátokat. Az 1970-es években épített útszakasz 90 kilométer hosszú, 2042 méteres magasságba vezet. Összesen 578 híd és viadukt, valamint öt alagút található rajta. A lavinaveszély miatt azonban csupán nyáron áll nyitva a forgalom előtt.

A Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) közleményében hangsúlyozza, hogy a közúti forgalom lezárásáról az előre láthatatlan és hirtelen változó időjárási körülmények miatt fennálló balesetek megelőzése érdekében döntött a bizottság. Az éles hajtűkanyarok miatt elővigyázatos vezetésre, az útviszonyokhoz igazított sebesség betartására intik a járművezetőket, és figyelmeztetnek, hogy mindkét turistaútvonalon alpesi időjárási viszonyokra kell számítani, rendkívül gyorsan változó légköri eseményekre, amelyek instabilitása miatt a látótávolság hirtelen csökkenhet. Ugyanakkor arra figyelmeztetik a járművek tulajdonosait, hogy mindenik hegyvidéki útszakaszon téli gumiabroncsokkal, megfelelő felszereltséggel közlekedjenek. Bővebb felvilágosítás az országutak és autópályák állapotáról a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság diszpécserszolgálatától kérhető a 021/264.33.33 és a 021/9360-os telefonszámon vagy ww.cnadnr.ro honlapon, valamint a társaság közösségi oldalain.