2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lila virágok bűvöletében

Itt a levendulaszüret ideje, a lila virágú növény kedvelőinek alkalmuk nyílik arra, hogy maguk gyűjtsenek belőle vagy vásároljanak az ebből készült friss termékekből. Több helyen nyílt nap keretében várják a termelők az érdeklődőket, vásárlókat.

 Itt a levendulaszüret ideje, sokan látogatnak el az ültetvényekre friss virágot szedni Fotó:  Gligor Róbert László

A nagykendi Lavanderland farmon a Rózsa család tíz napja nyitotta meg a kaput a látogatók előtt, két hétvégén is ellátogathattak oda az érdeklődők, de hétköznap is szívesen látják a folyamatosan érkezőket. Még egy-két hétig be lehet térni, utána elkezdik a virág feldolgozását. Múlt hét végén a mezőmadarasi levendulamezőre is kilátogathattak az új és visszatérő virágkedvelők. De a nyárádmentieknek sem kell messzebb utazniuk ezért az élményért, a kistérségben is van levendulaültetvény.

Szépre, kellemesre váltottak

Iszlóban a Lőrinci család 2017 őszén telepített 1700 tő levendulát. Azelőtt állattartással foglalkoztak, de a munkahely mellett ez nem volt könnyű, ezért úgy döntöttek, olyan tevékenységre váltanak, amely szép is, kellemes is, és a gyerekeik is folytatnák a jövőben. Gyógynövénytermesztésre gondoltak, végül mégis a levedula mellett döntöttek. A virágból szörpöt, zselét, tea is készíthető belőle, szárazon illatzsákokba kerül vagy asztaldíszekre, a termékeket pedig a barátok, ismerősök vásárolják meg helyben – mesélte el Lőrinci Ildikó. A hét végén először fogadtak szélesebb körben meghirdetett, szervezett keretek között vendégeket az ültetvényen: két nap alatt mintegy százötvenen érkeztek friss csokrot vásárolni, fényképet készíteni, de meg is lehetett pihenni, és volt enni-innivaló is. A látogatók nemcsak a faluból érkeztek, hanem a Nyárádmente több településéről, sőt az ország több pontjáról is, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Szászrégenből, sőt még Hargita mengyéből is, és a vidéken átutazó turisták is kíváncsian tértek be a családhoz. Mindenkinek tetszett a lehetőség és a kínálat, így ezúttal számos további rendelést is kapott a termékekre a család. Aki a hétvégén nem jutott el ide, vagy nem volt tudomása a lehetőségről, még elmehet, a család szívesen lát mindenkit.

Megvalósította álmát

 Az iszlóinál jóval többen fordultak meg a hétvégén a Nyárádszentbenedek végén található levelendulafarmon. Veres Erika mintegy ezerötszázra teszi a látogatók számát, akik alig háromnapi hirdetés nyomán több megyéből is betértek hozzájuk: csokrot vásárolni vagy szüretelni érkeztek a virág kedvelői, sokakat érdekelt a fényképezési lehetőség, lila környezetben fehér kerti bútor vagy kerékpár mellett lehetett megörökíteni a pillanatot, távozáskor pedig szörpöket, ajándéktárgyakat lehetett vásárolni. 

 A tulajdonostól megtudtuk: tavaly márciusban hozták létre a 30 áras ültetvényt, ahol jelenleg kétezer tő virágzik. Nagyon szereti a levendula ezt a helyet, meghálálja a gondoskodást, a sok kapálást. Erika imádja a lila virágokat, egy levendulamező volt az álma, így meg is valósította, hogy legyen hobbija is. 

 Tavaly még kevés virág volt, így csak néhány kiállításon vett részt levendulával és dísztárgyakkal. Levendulaolajat nem sokat készítettek, hiszen hat targonca virágból csupán két deciliter lesz, ezért is drága, de levendulavizet már többet pároltak, továbbá szörpöt és dísztárgyakat is készítenek a virágból. A szeptemberi második virágzáskor is várják a vendégeket, s a tapasztalatokból tanulva jövőre jókora parkolót alakítanak ki az autóval érkezőknek. Az első „termést” ezen a héten le is szüretelik, mielőtt elhullana a szirom. Nem könnyű ezzel dolgozni a munkahely mellett, de megéri – mondta a tulajdonos. 

 A marosvásárhelyi Siklódi Erika a barátnőjével érkezett vasárnap a mezőre, előző nap az iszlói ültetvényre látogattak el; nagyon tetszett nekik ez a hely is, megérte kiutazni – mondta. A jobbágyfalvi Szász Zsófia először látogatott el levendulamezőre. Mivel nagyon szereti a virágot, kihasználta az alkalmat, hogy sétáljon közötte, csokrot gyűjtsön, levendulaszörpöt kóstoljon és ajándéktárgyat vásároljon.

Közkedvelt, különleges

 Szövérfi Karolina és testvére, Kovács Csaba öt éve telepítettek kétezer palántás ültetvényt Koronkában. Ma csak ezer tő virágzik, de ez is elég munkát ad: a szüretet el is kezdték, igyekezni kell, mert ha kipattan a virág, hamar elveszíti az illótartalmát, és csak díszvirágként lesz hasznosítható – avatott be a részletekbe Karolina. Nyílt napokat nem szerveznek, de van már vásárlói körük, internetes hirdetés nyomán és néhány vásár révén értékesíteni tudják a termékeket: a friss csokor is kelendő, szárítva, lemorzsolva párnácskákat, zsákocskákat, állatfigurákat töltenek meg vele. Szörpöt is készítenek, szappannal is próbálkoztak, de ahhoz nagyon sok virág kell, így inkább teának ajánlják, lekvárral is lehet elegyíteni a virág ízét. Csak hobbiszinten foglalkoznak a virággal, munkahely mellett, de nagyon megszerették. Számukra csak kis tételben éri meg termeszteni és feldolgozni, értékesíteni. Az első telepítéskor az övék volt a vidéken az egyetlen levendulamező, ma már több is van, szívesen megosztják ismereteiket a többi termelővel. Tapasztalatuk szerint az emberek az illata és nyugtató hatása miatt szerették meg ezt a virágot, és dísznövényként is közkedveltté vált.

 A levendula mediterrán hangulatot és érzést sugároz, ezért szeretik – véli a nyárádremetei Máthé Edit. Akinek nincs lehetősége dél-franciaországi vagy olasz vidékre utazni, most már itthon is megtalálhatja: levendulaültetvényen sétálva átélhető a nem mindennapi mediterrán életérzés, elérhető az álomvilág – véli a fiatal termelő, aki öt éve kezdte szaporítani az első levendulatöveket. Kozmetikumként is kelendő, és a belsőleg használt Lavanda intermedia nyugtató, frissítő, mézzel, tejben főzve jó altató is. A levendulaszörp különlegesség is, ezért természetes, hogy a megszokottól eltérő, valami többletet nyújtó virágot sokan megkedvelték nálunk is. A Lavanda angustifolia fajtát külsőleg alkalmazzák, a szárított virágszirmokat párnácskákba töltik vagy sóval keverik, belélegezve jótékony hatású. A levendula kellemes és kedvelt növény, ellentétben például a sokkal jótékonyabb hatású, de kellemetlen illatú zöld dióval – részletezte a kistermelő, aki csokrait, koszorúit és a levendulaszörpöt barátai között és a Vármező-Szováta térségben megforduló turisták körében értékesíti.