2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ősbemutató volt a Yorick Stúdióban

Ősbemutatónak adott otthont csütörtökön délután 6 órakor a várbeli Mészárosok bástyája: a Yorick Stúdió itt, a székhelyén mutatta be legutóbbi produkcióját – Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regényét Barabás Olga alkalmazta színpadra, ezt az előadást tekinthették meg (végre nem csak online!) az érdeklődők. 

A történet a Ceauşescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg nekünk a szerző, a legérzékenyebb korosztályon, a kamaszok szemén keresztül.


Fotó: Sós BeátaHárom érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.

30 év után, amikor egyre inkább elhalványul az akkori történelem tapasztalata, egyre kevesebb embert érdekel az, hogy mi miért történhetett meg, és annak mi a következménye, nagyon fontos ismét beszélni erről. Felidézni, mesélni, gondolkodni róla. Tükröt tartani – olvashatjuk a produkció beharangozójában. Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Szereplők: László Csaba, Sebestyén Aba, Szász Csaba. Zeneszerző: Cári Tibor, Szász Csaba. Díszlet- és jelmeztervező: Sós Beáta. Operatőr: Komesz Szilvia e.h. Rendezőasszisztens: Talán Vanda e.h. Rendező: Sebestyén Aba. 

A további előadások egyeztetés alatt állnak, de Sebestyén Aba elárulta, május folyamán látható lesz még a produkció, amelyre a helyek korlátozott száma miatt a jegyvásárlás előjegyzés alapján történik a 0755-388-876-os telefonszámon. Amint értesülünk a soron következő előadások időpontjairól, közölni fogjuk őket. (Knb.)