2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mezőbánd község alpolgármestere, Bartha Domokos odaérkezésünkkor egy hosszú távra szóló jó hírrel fogadott: a megyei tanács 2009–2013-as időszakra szóló vidékfejlesztési mesterterve keretében a marosvásárhelyi vízüzem látja el Mezőbándot ivóvízzel.

Bartha Domokos alpolgármester elindította a Kórház utcában a csatornahálózathoz való csatlakozási munkálatokat


Mezőbánd község alpolgármestere, Bartha Domokos odaérkezésünkkor egy hosszú távra szóló jó hírrel fogadott: a megyei tanács 2009–2013-as időszakra szóló vidékfejlesztési mesterterve keretében a marosvásárhelyi vízüzem látja el Mezőbándot ivóvízzel. A vezeték lefektetési munkálatai már elkezdődtek. Jelenleg a gázvállalattól biztosítják a vizet, amit ipari vízként fizetnek, és a helyi víztisztító állomáson teszik ihatóvá. Egyébként Mezőbánd összes utcáiban (24 km hosszúságban), Hidegvölgy és Marosest egy részében a vízvezeték le van fektetve. Folyamatban van a lakosság csatlakoztatása az ivóvíz- és a csatornahálózathoz, amelynek kiépítését is folytatják. Következik az utcai vezetékes kutak üzembe helyezése. – Ebben a nehéz gazdasági helyzetben ez valóban jó hír a lakosság számára. Továbbá az is, hogy a 7-es számú kormányprogram keretében a vízhálózatot bővíteni lehet, ki is dolgoztunk egy vízhálózat-bővítési tervet, amelynek véghezvitele elkezdődött Uraly, Hidegvölgy, Marosest, Ördögvölgye településeken. A munkálatokat a versenytárgyalást megnyert cég elkezdte. Ha apró lépésekkel is közeledünk vidékfejlesztési céljaink felé, de haladunk a fejlődés útján, és ez biztató. A polgármesteri hivatal új, pirosban lévő épületét is be kellene fejeznünk, de számításaink szerint szükség van még 1.500.000 lejre a befejezéséhez, a bútorzat stb. beszerzéséhez – mondotta az alpolgármester.

 

 Pályázatot nyertek 11 km út aszfaltozására 

 

Mircea Rus polgármester (felső fotó) irányításával a helyi önkormányzat pályázatokat állított össze, nyújtott be. Az országos vidékfejlesztési program 3.22-es kiírása keretében pályázatot nyertek a Mezőbánd – Uraly – Pete közötti, 11 km-es útszakasz leaszfaltozására, továbbá két kultúrotthon felújítására (Uraly, Pete) és egy új napközi építésére Mezőbándon. Jelen időszakban a kivitelezési tervet ellenőrzik. A beruházás értéke 2,5 millió euró.

Folyamatban van az iskolák javítása

A községvezetés a megyei tanács segítségével 250.000 lej kormánypénzhez jutott, amelyből a petei, uralyi, ördögvölgyi, feketelaki, hidegvölgyi, marosesti iskoláknál végeznek a nyáron javításokat. A bándi régi iskolánál és Szénafű iskolájánál főleg a kerítéseket újítják fel. Ebből a pénzből finanszírozzák Mezőbánd utcáinak aszfaltozási előtanulmányát. Amint Mircea Rus polgármester fogalmazott: – Néhány évvel ezelőtt nem is mertünk például a Mezőbánd – Uraly – Pete közötti útvonal leaszfaltozására gondolni, nagyon távoli álomnak tűnt. A nehéz gazdasági helyzetben sem veszítettük el optimizmusunkat és folyamatosan, ésszerűen próbáltunk gazdálkodni. Ez korántsem jelenti azt, hogy nincsenek gondjaink. Vannak, de lényeges gondjaink rövid távon megoldódni látszanak – mondotta a polgár-mester.