2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhely – 405 éve szabad királyi város

Csütörtökön délben Marosvásárhely polgármestere, Soós Zoltán és Portik Vilmos alpolgármester koszorút helyeztek el Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobránál, Marosvásárhely szabad királyi várossá nyilvánításának 405. évfordulója alkalmából. A helyi tanács határozata értelmében április 29-én a város napját ünnepeljük.


Fotó: Nagy Tibor Bethlen Gábor főtéren álló szobrának megkoszorúzását követően Soós Zoltán a sajtónak nyilatkozva elmondta: „Marosvásárhely 405. évfordulóját ünnepeljük, amikor Bethlen Gábor kiváltságlevelével szabad királyi városi rangra emelte Marosvásárhelyt, amely ezáltal felemelkedhetett Erdély legfontosabb városai közé. Célunk az, hogy Marosvásárhelyt ismét a legfontosabb erdélyi városok élvonalába juttassuk mind gazdasági, mind kulturális, társadalmi téren, és a sport terén is. 

Városnapi rendezvényeket minden évben szeretnénk tartani, ezek keretében megemlékezni”. Hozzátette: fontos követni az egykori nagy fejedelem példáját, meghajolni előtte. 

A jogi személyek számára kialakított adóosztály avatójára induló városvezető hangsúlyozta, Bethlen Gábor fejedelem idején is fontos volt a város számára az egységes adóösszeírás, amely ebből a korszakból maradt fenn először. „Marosvásárhelyen három jellegű adót fizettek a polgárok: főadót, a fejedelmi adót és a városadót. A város felemelkedésének az egyik alapja akkor is a rendszeres adófizetés volt, ezért fontosnak tartjuk, hogy ne csak megemlékezzünk a fejedelemről, hanem kövessük a példáját is”.