2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt év december 15-én,

a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós és Liviu Rebreanu társulatainak közös szervezésében került sor a Színház a százéves évfordulón elnevezésű eseménysorozatra, a Román vs. magyar. Román–magyar kulturális interferenciák a színházban 1918 után című projekt keretében. Az esemény több tevékenységet is magában foglalt – egy nemzetközi tudományos konferenciát, egy retrospektív kiállítás megnyitóját, egy adatszerű honlap indítását, a romániai színházak igazgatóinak találkozóját, valamint két kortárs dráma színpadi adaptációját. A kortárs drámák bemutatója mindig örömre ad okot, érdekes tapasztalat látni, hallani azt, hogy a színház nyelvén miként gondolkodnak a ma hétköznapjairól a ma alkotói. A szóban forgó két produkciót továbbra is műsoron tartja a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház: 2019 januárjában is szerepel a repertoárban a decemberben bemutatott két előadás – George Ştefan Tündérország és Dálnoky Réka Tévedések tárháza című kortárs drámái.

A Tompa Miklós Társulat George Ştefan Tündérország című drámáját tűzte műsorra Keresztes & Blaga rendezésében. Az előadás legközelebb január 10-én, csütörtökön 17.00 órától lesz megtekinthető a nagytermi stúdiótérben.

A Tévedések tárháza című szatírát a Liviu Rebreanu Társulat mutatta be Nicu Mihoc rendezésében. A darab a Communitas Alapítvány Száz év a lépcsőházban című drámapályázatának nyertese. Az előadás január 10-én, csütörtökön 20.00 órától tekinthető meg a színház kistermében. 

E két kortárs mű színpadi bemutatójának célja ösztönözni és támogatni a fiatal kortárs magyar és román szerzők munkásságát. A drámák jellegzetességeire reflektálva az előadások rendezői mindkét produkciót a román és a magyar társulat színészeivel közösen hozták létre, így az előadások többnyelvűsége és a többnyelvűséggel való játék, a kultúrák közti áthallások kiemelt hangsúlyt kapnak. Mindkét produkció a Színház a százéves évfordulón eseménysorozat részeként jött létre a Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma támogatásával – olvasható a színház közleményében.

Jegyek válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (telefon: 0372-951-251), a színházban működő jegypénztárnál (telefon: 0365-806-865) és online a www.biletmaster.ro honlapon. 

Tévedések tárháza