2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy hét leforgása alatt két vereséget is begyűjtött a BC Mureş a férfi A osztályos bajnokságban.


Egy hét leforgása alatt két vereséget is begyűjtött a BC Mureş a férfi A osztályos bajnokságban, egyet a szerencse, egyet a hosszú idők óta látott leglaposabb támadójáték számlájára lehet írni. Aztán, hogy ezt feledtessék, szombaton a szó szoros értelmében rommá verték a bajnoki címvédő kolozsváriakat Szekulovics legényei.

Kezdjük az utolsóval: ekkora pofont évek óta nem kaptak a kolozsváriak saját terepükön, és egyúttal ez volt az első vásárhelyi bajnoki győzelem is az U ellen. Ráadásul e szezonban a vásárhelyiek kétszer is megverték a címvédő bajnokcsapatot az alapszakaszban. Ezúttal 22 pontos vereséget szabtak a kolozsváriakra, aminek az volt a kulcspontja, hogy a házigazdák nem tudták feltörni a vásárhelyi zónavédelmet. A találkozót elejétől végéig a vendégek vezették, csak az volt a lényegi kérdés, mennyivel nyernek. A vendégfölény már 17 pont volt a félidőben, és a harmadik, illetve negyedik játékrészben a kolozsváriak kétszer tudtak húsz ponton belül kerülni, de az csak mulandó reménynek bizonyult. A támadójátékban a vásárhelyiek sem tündököltek, a mezőny legjobbjának a 20-as hatékonysági indexet elérő Cooley bizonyult, aki 13 ponttal és 11 assziszttal az egyetlen dupla-duplát jegyezte, de dobásainak hatásfoka csak 33% volt. A valamennyi pontját a félkörön kívülről szerző Pekovics viszont már megközelítette a többszezonos tripla hatásfokátlagát 44%-kal.

Szintén a védelmek jelentették a kulcsát a szerdai, medgyesiek elleni hazai pályás mérkőzésnek. Ezen a találkozón az első félidőben mindkét csapat remekül védekezett, a nagyszünetben nem érte el a dobott pontok összege a 70-et. Csakhogy míg jó negyedóra játék alatt a vásárhelyiek felépítettek 9 pont előnyt, ezt a hazai védelem kulcsát lassan, de biztosan megtaláló medgyesiek a pihenőig már 2 pontra dolgozták le. Ez a második félidőben is folytatódott, a vendégek 11 pont előnyt is ki tudtak dolgozni, a rég nem látottan halvány támadójátékkal előrukkoló házigazdáknak esélyük sem volt megfordítani a mérkőzést, csak megnehezíteni tudták a vendégek dolgát.

Eredmények:

U Kolozsvár – BC Mureş 54-76 (15-23, 9-18, 16-10, 14-25)

BC Mureş: Watson 16, Cooley 13 (1), Stănescu 12, Pekovics 12 (4), Dumitru 10 (1), Alekszejev 6, Lăpuşte 5 (1), Paliciuc 2.

BC Mureş – Gaz Metan Medgyes 74-80 (15-15, 20-18, 16-24, 23-23)

BC Mureş: Stănescu 18, Pekovics 16 (2), Watson 13 (1), Cooley 11 (1), Baczó 5 (1), Dumitru 5, Lăpuşte 5 (1), Paliciuc 1, Alekszejev.

Nem sikerült a visszavágás

Az őszi idényben az egyetlen hazai pályás vereségét a CSU Gyulafehérvár ellen szenvedte el a marosvásárhelyi BC Nova Vita a női A osztályban, és ezért a hazai botlásért idegenben sem sikerült a visszavágás. Noha a vásárhelyiek azóta szinte a teljes légiós keretüket kicserélték, ez most nem sokat számított, mert pont az új szerzemények teljesítettek jóval eddig mutatott szintjük alatt. A mérkőzést a házigazdák már az első félidőben lerendezték, mivel nagyszünetig 17 pont előnyt dolgoztak ki, ebből a vendégek a második félidőben csak kettőt tudtak ledolgozni.

CSU Gyulafehérvár – BC Nova Vita 69-54 (18-13, 27-15, 13-14, 11-12)

BC Nova Vita: Graham 24 (2), Hicks 16, C. Cutaş 6 (1), Gobeljics 4, Vulics 2, Scanlon 2, A. Cutaş.