2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közeli helyekről, de a megyén, sőt a határon túlról is érkeztek szombat délután a marosszentgyörgyi plébániára kincseiket játékban, dalban őrző emberek.


Közeli helyekről, de a megyén, sőt a határon túlról is érkeztek szombat délután a marosszentgyörgyi plébániára kincseiket játékban, dalban őrző emberek.

„Volt régen egy királyunk, első király, kihez a nemzet imája esengve most visszajár” – idézte meg a Jubilate Deo kórus Szent Imre emlékét az ifjúság védőszentjeként számon tartott herceg emléknapján, majd a medgyesi Kolping család színjátszói névadójuk – a nincstelen, züllött inaslegényeket felkaroló, számukra legényegyleteket alapító – Adolf Kolping alakját elevenítették fel. A Maros régió Kolping családainak színjátszó találkozóján a házigazdák „adóhivatalos” és „gyógyszertáros” vidám jelenetei feledtették a plébánia udvarára lassan ereszkedő ködöt, de a fellépők közül nem hiányoztak az ernyei színjátszók sem. Az együttlét lehetőségét a szőkefalvi Kolping család tagjai, illetve a Kecskemétről érkezett vendégek is megragadták. A publikum soraiban ült Harai Pál nyugalmazott medgyesi plébános, esperes, kanonok, volt politikai fogoly, akinek egykor meghatározó szerepe volt az erdélyi Kolping családok létrejöttében.

– Együtt lenni Kolping-szellemben – fogalmazta meg az első alkalommal megszervezett találkozó lényegét Osváth Mária. – Ez alkalommal a marosszentgyörgyi Kolping család létrejöttének 18. évfordulóját is megünnepeljük – tette hozzá a szívélyes vendéglátó, majd arról mesélt, hogy korábban Tamási-színművekkel, az Énekes madárral, illetve a Boldog nyárfalevéllel Magyarországon is felléptek, mostanában viszont csak rövidebb jelenetek betanulására jutott ideje, energiája a 12 fős csapatnak. – Szeretnénk visszatérni a régi kerékvágásba, hosszabb darabokat is eljátszanánk, november 12-én, a Kolping család kosaras bálján pedig egy regruta-búcsúztatót mutatunk be – tette hozzá Osváth Mária.

A találkozó első perceiben Baricz Lajos marosszentgyörgyi plébános „kolpingos”, kézfogásos imára hívta az egybegyűlteket. Az eseményt Sófalvi Szabolcs polgármester is megtisztelte jelenlétével.

– Nemcsak községszinten, Erdély számára is fontos esemény az, amikor egy értéket őrző és teremtő egyesület 18 éves lesz – mondta Marosszentgyörgy polgármestere, aki először gyermekként hallott a Kolping családról.

A színes, színvonalas előadások után bográcsos vacsora mellett találtak újra egymásra a hangok.