2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

1. Mustármag tábor Görgényszentimrén

A bútorfestés tulipános motívumával ismerkedett múlt szerda délelőtt a görgényszentimrei református templom udvarán táborozó gyereknép. A különféle hagyományőrző, kézműves-, zenés és sporttevékenységekben is bővelkedő programon harminc községközponti és üvegcsűri kisiskolás és nagyobbacska, 9 és 12 év közötti diák vett részt.


          Fotók: Nagy TiborA templom körüli tér egyházi és világi szervezetek körében is közkedvelt nyári helyszín, sok éve hoznak ide közösségépítésre és kikapcsolódásra vágyó csoportokat. A községbeliek Mustármag táborára azonban első alkalommal került sor – tudtuk meg Nagy Szabó Istvántól, a görgényszentimrei és környékbeli reformátusok lelkipásztorától. 

– A Bethlen Gábor Alaptól (BGA) kaptunk támogatást erre a négynapos programra. Reggeltől estig zajlanak a foglalkozások, hétfőn a népdaltanuláson volt a hangsúly – egy helyi zenészt, Râmba Mihait is bevontunk a tevékenységbe, aki hegedűn kísért –, kedden sportjátékokra került sor, ma kézműveskedünk: most, délelőtt megtanulják a gyermekek, hogy hogyan készültek a tulipános festett bútorok, köszöntőtáblák, délután pedig nemezelni fognak. A csütörtöki zárónap az összegzés ideje lesz. Persze, mindez keresztény szellemiségben valósul meg, itt az imádságnak is helye van – körvonalazta a tábor forgatókönyvét a lelkész, majd hozzátette, hogy a friss levegőn sok mozgással töltött napoknak máris megvan a jótékony hatásuk, egyes táborozók szülei ugyanis boldogan újságolták, hogy a gyereküknek végre megjött az étvágya. A tábori program mellett egyébként az étkeztetés is ingyenes, csupán a szállítást kell a szülőknek megoldaniuk reggel és este. 


Nagy Szabó István   A lelkület a fontos, nem a statisztika

Nagy Szabó Istvántól azt is megtudtuk, hogy a paplak csűrjéből – svájci támogatással és a hívek segítségével – kialakított táborhely a pandémia miatt két évig üresen állt, most azonban újra fogadnak csoportokat az ország minden részéből, szeptemberig be is teltek a helyek. 

– Mennyire érinti a szórványtelepülésekre jellemző létszámcsökkenés a gyülekezetet? – kérdeztük a lelkipásztort.

– Statisztikailag apadás, a lelkület tekintetében azonban egyértelmű növekedés észlelhető. Úgy gondolom, nem szabad belebotlanunk a számadatokba, hiszen vannak ennél mérvadóbb szempontok, például az, hogy mennyire aktívak a hívek, hányan emelik fel a kezüket, ha egy új kezdeményezéshez keresünk segítőket – szögezte le a lelkész, majd kérdésünkre hozzátette, hogy a 70 fős gyülekezetben idén két kiskonfirmandusuk volt, egy-két esketést is tartottak. Keresztelőre 2022-ben még nem került sor, az viszont figyelemre méltó, hogy a községközpontban gyakori vegyes házasságok esetében rendszerint reformátusnak keresztelik születendő gyermeküket a párok. 

A holnap biztosítéka

– A pandémia alatt az interneten hirdettem az igét. Ennek is megvolt a pozitív hozadéka, hiszen a szomszédok gyakrabban jártak át egymáshoz, hogy valamelyikük okostelefonján meghallgassák az istentiszteletet. Amikor feloldották a korlátozásokat, megrázta magát a gyülekezet, és minden ment tovább a korábbi kerékvágásban – mondta a tiszteletes. 

– A legfontosabb, hogy élettel töltsük meg az udvart. Ha azt mondjuk, hogy erre most nincs mód, akkor soha nem is volt. A táboroztatáshoz használt sátorra a Communitas Alapítványnál pályáztunk, BGA-támogatásból asztalokat vásároltunk, és megoldottuk a csoportétkeztetést. Élni kell ezekkel a lehetőségekkel, mert ahol nem foglalkoznak gyermekekkel, ott nincs holnap – összegzett a görgényszentimrei lelkipásztor. Nagy Szabó István arra is kitért, hogy a múlt héten „debütált” tábor a mustármagról szóló szentírási idézetből kapta a nevét, a legkisebb magra utal, amely aztán nagy fává nő.