2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

December 8-ig hatályosak

Meghosszabbították az Euroins kötvények érvényességét

Múlt héten hivatalosan is közzétették azt a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel három hónapig meghosszabbították az Euroins-kötvények érvényességét. Szeptember 8-án érvénytelenné váltak volna az Euroins-biztosítások, ezt most december 8-ig meghosszabbították. 

Azok gépjármű-felelősségbiztosítása, akik egy évre kötöttek szerződést, a jövő év március közepén járna le, de a decemberi határidő után új biztosítást kell kössenek. Az intézkedéssel a Garanciaalapot terhelik, mivel a káresetek kifizetését abból fedezik, de a biztosítottak szempontjából mindenképp kedvező a hosszabbítás – hangsúlyozta Kopacz Gábor kárfelmérési tanácsadó. A csődeljárás alatt álló Euroins által kibocsátott kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötvények érvényességének meghosszabbítását azzal magyarázzák, hogy még mindig 1,8 millió, az Euroins által kiállított RCA-szerződés van érvényben, és ha a szeptember 8-i lejárati dátumot megtartják, fennállt volna az a veszély, hogy a hazai géppark hatalmas szegmense a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezete nélkül marad. A Pénzügyi Felügyelet (ASF) kérelmére júniusban rendelték el a csődeljárás megindítását az Euroins biztosítótársaság ellen.

A júniusi döntéstől számítva az Euroins társaság által kibocsátott kötvények 90 napon belül, szeptember 8-a után érvényüket veszítették volna. A Pénzügyi Felügyelet arra figyelmeztet, hogy a december 8-i határidő lejárta után az Euroins Románia által kibocsátott kötvények jogszerűen megszűnnek, akkor is, ha a megkötés pillanatában azok érvényessége hosszabb időre szólt, ezért új biztosítást kell kössenek a kedvezményezettek.

A Pénzügyi Felügyelet (ASF) márciusban vonta vissza a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások terén piacvezető Euroins Románia biztosítótársaság működési engedélyét, és bejelentette, hogy a társaság fizetésképtelen, ezért csődeljárást kezdeményezett ellene. A Biztosítási Garanciaalapot (FGA) nevezték ki a társaság ideiglenes vagyonfelügyelőjévé.

  Fotó: ISU


Természeti katasztrófák, viharkárok 

Biztosítás épület- és járműrongálásra

A rendkívüli nyári viharok nyomán nem ritka az autókra, kerítésekre, épületekre dőlt fák, reklámpannók, megrongált háztetők látványa. A helyrehozatal a károsultak számára jelentős anyagi kiadást jelenthet, hacsak nincs járműre Casco-, illetve lakásra a kötelező biztosítás mellett fakultatív lakásbiztosításuk is. Természeti katasztrófa okozta kár esetén ki számíthat kártérítésre, és milyen feltételekkel?
Az egyre gyakoribbá váló viharkárok kapcsán Kopacz Gábor kárfelmérési tanácsadó kérdésünkre kifejtette, hogy a kötelező lakásbiztosítás három típusú természeti katasztrófa esetén – földrengés, árvíz és földcsuszamlás – nyújt kártérítést. Vihar okozta károk esetén azok számíthatnak kártérítésre, akik a kötelező mellett fakultatív biztosítással is rendelkeznek. A javakra kötött biztosítás természeti katasztrófa esetén melléképületeket, raktárakat, kerítéseket is magában foglalhat, és amint megtörtént a 
károkozás, az első lépés a biztosítónál való bejelentés, amit a kárfelmérés követ. Ezzel egy időben a helyi meteorológiai intézettől is kérni kell egy igazolást, amely alátámasztja az adott napon és időpontban lezajlott vihart. A lakásbiztosítás is tartalmaz felelősségbiztosítást, ami abban az esetben lép érvénybe, amikor például a biztosított eláztatja a szomszédot, vagy az udvarán kidőlt fa okoz kárt a szomszéd lakásában, esetleg egy házőrző kutya megharapja az udvarra belépőt, vagy a gyereke kitör egy ablakot. 
A járműre dőlt fa okozta rongálást a Casco-biztosítás fedezi. Ilyen esetben első lépésként a biztosítót kell értesíteni, majd hasonló helyzetben is kérni kell egy igazolást a helyi meteorológiai intézettől, amely alátámasztja a károkozás napján lezajlott katasztrófahelyzetet. Kisebb településeken a polgármesteri hivatal is kiadhat katasztrófahelyzetet igazoló dokumentumot. A jármű kötelező felelősségbiztosítása nem fedezi a viharkárokat, csak a balesetben másnak okozott kárt. Olyan esetben, amikor például a parkolóban felgyúl egy jármű, és a tűz átterjed további két-három járműre, a kötelező jármű-felelősségbiztosítás fedezi a meggyulladt szomszédos járművek kártérítését. Casco-biztosítást tízévesnél idősebb autóra nem kötnek a biztosítók, de ha korábban kötötték, a folytonosság egy darabig megmarad. 
Közterületen történt viharkár az önkormányzat felelőssége lehet, de nehéz bizonyítani, és többnyire peres úton lehet anyagi kártérítéshez jutni. A vihar ugyanis érinthet korhadt fákat és egészséges fákat is, ami által a közterület fenntartóját a bíróság is mentesítheti a felelősség alól.

Fotó: ISU


Több mint négyszáz fiatalt támogatnak 

A MOL Tehetségtámogató 18. kiírásával

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a MOL Tehetségtámogató programja 18. kiírásának eredményeit. 764 pályázati kérelmet nyújtottak be az idei Tehetségtámogató programban.

Az 560.000 lejes támogatási keret 226 sport- és művészeti pályázat között oszlik meg, összesen 434 fiatal részesül részleges vagy teljes finanszírozásban.

Maros megyéből tizenhárom fiatal tehetség, valamint a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kar részesült támogatásban. Idén 764 pályázati kérelem érkezett, amely 163-mal meghaladja a tavaly regisztrált pályázatok számát. 

Az idei kiírásra a fővárosból és 39 megyéből nyújtottak be támogatási kérelmet. Az idei kiírásban, a művészeti és sportszakzsűri javaslata nyomán 226 nyertes pályázat részesül részleges vagy teljes támogatásban. A sportkategória 220.000 lejes támogatási alapja 121 pályázat, a művészeti kategória 200.000 lejes támogatási alapja pedig 66 pályázat között oszlik meg. A 18 éven felüli korcsoportban a 140.000 lejes alapból 39 pályázat részesül támogatásban. A 226 nyertes pályázat közül 107 korábban is részesült támogatásban, 119 pedig először van a nyertesek listáján. 

„A pályázatok száma az utóbbi tíz év során megduplázódott. A pályázatok elbírálása során a sportzsűri a sportolók teljesítménye mellett tekintettel volt azokra a támogatásokra, amelyeket a klubok, szövetségek vagy más intézmények nyújtanak. A részleges támogatások általában olyan költségtételek fedezésére irányulnak, amelyeket a sportolóknak nem áll módjában egyéb forrásokból fedezni” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

Az eddigi 18 kiírás során a MOL Románia 3.811 tehetséges fiatal szakmai pályafutását segítette 6.610.583 lej összértékű támogatással.

A részleges vagy teljes támogatásban részesülő pályázók névsora megtalálható a http://www.kozossegert.ro/ és a https://molromania.ro/ honlapokon.

A MOL Tehetségtámogató program keretében egy pályázó legtöbb 10.000 lej támogatást nyerhet a művészeti vagy sporttevékenységével kapcsolatos utazási költségek fedezésére, illetve eszközbeszerzésre.

A program tizennyolc kiírása során, 2006–2023 között 3.521 tehetséges fiatal nyert több mint 6.900.000 lej összértékű támogatást – közülük egyesek több évben is.


OTP Visa Junior Plus bankkártya

Újabb lehetőség 8–18 év közöttiek számára

Az OTP Bank Románia a felhasználók alsó korhatárának 8 évre való csökkentését követően újra elérhetővé teszi a Visa Junior Plus bankkártyát. A 8 és 18 év közötti gyermekek és fiatalok a kedvezmények mellett élvezhetik a saját megtakarítási számla és a hozzá kapcsolódó bankkártya előnyeit.

A lejben vagy euróban is elérhető Visa Junior Plus bankkártya belföldön és külföldön egyaránt használható fizetéshez, valamint készpénzfelvételhez is. A bankkártya hozzárendelhető a Junior Start (14 év alatti felhasználók esetén) vagy Junior Plus számlához a 14 évnél idősebb ügyfelek esetén, akiknek a SmartBank mobilalkalmazás is rendelkezésére áll. A kiskorú felhasználók egy integrált, átlátható banki élményben részesülve, ellenőrzött környezetben tehetik meg első lépéseiket pénzügyi szolgáltatások felhasználóiként. Annak érdekében, hogy a felhasználó ne legyen kitéve potenciális kockázatoknak, a bankkártyán standard pénzhasználati limitek mellett egy sor olyan korlátozás kerül beállításra, amelyek a csalárd vagy veszélyes vásárlásokkal szembeni védelmet szolgálják.

A Visa Junior Plus bankkártya kibocsátása, havi kezelése, valamint a PIN-kód bankautomatáknál történő megváltoztatása is költségmentes, ugyanakkor jutalékmentes a belföldi ATM-eknél végrehajtott havi első két készpénzfelvétel is.

A fiatal felhasználók védelme érdekében a Visa Junior Plus bankkártya esetében világos kockázatkezelési megoldások kerültek beépítésre:

* Standardizált és előre meghatározott használati korlátok, amelyek csak a jogi képviselő kifejezett kérésére módosíthatók.

* Állandó korlátozások annak megelőzésére, hogy a kiskorúak bizonyos kereskedői kategóriáktól vásárolhassanak. 

* Lehetőség SMS-értesítések küldésére a kiskorú által végrehajtott tranzakciók után.

A számlához csatolt Visa Junior Plus bankkártyát a kiskorú a törvényes képviselői – mindkét szülő, egyik szülő vagy a gyám – kíséretében az OTP Bank Románia bármely bankfiókjában igényelheti. A bankkártya kibocsátásához be kell mutatni a kiskorú és a törvényes képviselők személyazonossági okmányait, valamint ki kell tölteni a bankfiókban rendelkezésre bocsátott formanyomtatványokat.

Az OTP Bank Románia az OTP Csoport leányvállalata, amely univerzális bankként a kelet-közép-európai piac domináns szereplője, és teljes körű pénzügyi megoldásokat nyújt a vállalati és lakossági szegmensben egyaránt. Négy év folyamatos, minden üzletágat érintő jelentős növekedés után az OTP Bank a portfólió- és a működési konszolidáció folyamatába lép. Az OTP Bank Románia a változásokban részt vevő és a benne rejlő lehetőségeket kihasználó csapattal a bizalom kultúráját építi a szervezet minden szintjén – tájékoztatott az OTP kommunikációs csapata.


Közlemény 17 órával korábban

A gázár emelésének előjele 17 órával korábban

Erről jut eszembe 17 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 17 órával korábban

Hírek 17 órával korábban

Széltündér, libbenő 17 órával korábban

Három a feszt! 17 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató