2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idénymunkások elektronikus bejelentése

Július 25-étől kötelező a napszámosok elektronikus nyilvántartásának online továbbítása – tájékoztatott közleményében a Maros Megyei Munkaügyi Felügyelőség. 

A Munkaügyi Minisztérium 2020. évi 1140-es számú rendeletét július 23-án tették közzé, és az elektronikus jegyzék kitöltésének módozatát és továbbítását is tartalmazza. A napszámosokat foglalkoztató gazdasági egységek munkáltatói kötelesek létrehozni, kitölteni és elküldeni a területileg illetékes munkaügyi felügyelőségre a napszámosok elektronikus jegyzékét. Az elektronikus bejelentést az inspectiamuncii.ro és az Inspecţia Muncii nevű alkalmazás segíti, de ahhoz, hogy a munkáltató használni tudja ezeket, személyes és céges adataival regisztrálnia kell a területileg illetékes munkaügyi felügyelőségen, ahonnan felhasználónévhez és jelszóhoz jut. Ehhez a területileg illetékes munkaügyi felügyelőségen személyesen vagy elektronikus levélben kérelmezni kell a felhasználónevet és jelszót, el kell küldeni az ügyvezető személyi igazolványának másolatát, az adóhivatali igazolás (CUI) másolatát, és az alapító okirat azon passzusának a másolatát, amelyből kiderül a cég ágazati besorolása (CAEN). Abban az esetben, ha már rendelkezik felhasználónévvel a munkáltató, használhatja azt. Az e-mailben küldött iratok másolata mellé csatolni kell egy saját felelősségre írt nyilatkozatot, amelyben szerepel, hogy az igénylő a cég valós és hivatalos képviselője vagy megbízottja. Bővebb felvilágosítás a https://www.inspectiamuncii.ro honlapon olvasható, vagy Marosvásárhelyen a Iuliu Maniu utca 2. szám alatt kérhető, tel: 0265/262-698, 0265/266-185 vagy a 0788-045-443, e-mail-cím: itmmures@itmmures.ro.


A napszámostörvény változásai

A 2018 decemberében elfogadott 114-es sürgősségi kormányrendelet szerint a mezőgazdasági tevékenységek mellett a következő munkákra is lehet napszámosokat alkalmazni: kiállítások, vásárok és kongresszusok szervezése; reklám; művészi előadás, előadások háttérmunkájával kapcsolatos tevékenységek, előadótermek me-

nedzsmentje; a félig háziasított állatok és más állatok tartása, tenyésztése; rendezvényekkel kapcsolatos vendéglátói szolgáltatások (catering) végzése; tájkertészet – parkok és kertek (kivéve magánkertek) telepítése, gondozása; éttermi munkák; bárokban végzett munka, italok felszolgálása; állatkertben, botanikus kertekben és természetvédelmi területeken végzett tevékenységek.

A sürgősségi kormányrendelet szabályozta, hogy egy évben egyetlen munkavállalót sem lehet 90 napnál hosszabb időre alkalmazni, emellett pedig a munkáltató köteles bejelenteni az alkalmazottait az erre a célra létrehozott elektronikus regiszterbe. Mindemellett a napszámosnak a keresete 10%-át kell befizetnie jövedelemadóként, emellett munkabalesetnél a munkáltatót terhelik a betegellátás költségei. 

A napszámosok alkalmazását a törvény által általánosan előírt 90 napnál hosszabb időszakra, 180 napra is meg lehet hosszabbítani abban az esetben, ha a munkavégzés területe a mezőgazdaság, állattenyésztés, és a munkavégzés időtartama a szezonális munkakörülmények miatt indokolttá teszi ezt. A törvénymódosítás okán a napszámosként alkalmazott személyek számára is kötelező a társadalombiztosítási járulék befizetése, az egészségbiztosítási járulék befizetése opcionális. 

Illusztráció (Fotó: Nagy Tibor)