2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nevetés vagy sírás lesz a vakáció?

Ismert a mondás, mely szerint a diákok a tanévben a legjobban a vakációt várják. Mostanra azonban a járvány erre is rácáfolt. Bár nem könnyes szemmel mentek haza pénteken a diákok az iskolából a kéthetes potyavakáció előtti utolsó tanítási napon, nem is látszott az arcukon az a felszabadult öröm, ami rendszerint megfigyelhető egy-egy szünidő előtt. A diákok véleménye szinte egyöntetűen megegyezik: tudták, érezték, hogy valami fog következni, de mindenki leginkább az online oktatásra volt felkészülve, vakációra senki sem számított.

A cikluszáró osztályok vannak a legrosszabb helyzetben, hiszen náluk teljes a bizonytalanság. Nem tudják, hogy mikor és hogyan lesz lehetőségük bepótolni a kimaradást, és ott lebeg folyamatosan a fejük fölött az érettségi vagy a képességfelmérő vizsga gondolata is. Így nem is csoda, hogy nem tudják kiélvezni a szabadságot, amiben az elsődleges kérdés, hogy azt mivel és hogyan fogják eltölteni? Természetesen lesznek olyan szülők, akik odarakják gyermekeiket, hogy tanuljanak, de az otthoni, egyéni felkészülés nem ugyanolyan, mint amikor az iskolában a tanár segítségével sajátítják el a tananyagot a diákok. Arról nem is beszélve, hogy lesznek olyanok is, akik bár tartanak a közelgő vizsgáktól, nem tanulással fogják tölteni a vakációt, hanem valamilyen más elfoglaltságot keresnek. Azonban a lezárások miatt nem lesz lehetőségük sok mindenre, így marad a telefonozás, a tévénézés és a közösségi média böngészése, amivel, lássuk be, nem haladnak sokat. Szabó Szabolcs, a Maros Megyei Magyar Diáktanács elnöke elmondta, hogy a diákok nem is reménykednek abban, hogy két hét múlva újra az iskolapadban ülhetnek, teljes az egyetértés abban, hogy online fog folytatódni a tanév, viszont mindenki reménykedik, hogy nem lesz több kiesés, mert az a vizsgák előtt álló diákoknak nagy gondot jelentene.

Mátéfi István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója arra is rávilágított, hogy ezt a két hetet még be lehet hozni, például fel lehet használni oktatási tevékenységre az Iskola másként hetet, ahhoz hasonlóan, ahogy tavaly is tették a Bolyaiban. Azonban, ha további kimaradások következnek, kimondottan nehéz helyzetbe kerülnek az érettségi előtt állók, már amennyiben nem változtatja meg az Oktatási Minisztérium a vizsgák követelményeit, nem egyszerűsít rajtuk. Az iskolaigazgató szerint is az online oktatás a járható út, és a tanárok, illetve iskolavezetők is erre voltak felkészülve, meg sem fordult a fejükben a vakáció lehetősége, abban viszont egyetértenek, hogy szükség volt valamilyen intézkedés bevezetésére. A Bolyai igazgatója továbbá elmondta, hogy ők szerencsés helyzetben vannak, hiszen minden eszközük megvan az online oktatás zökkenőmentes lebonyolításához, azonban vannak olyan iskolák, ahol majdnem két év után sem tudnak megfelelő színvonalat elérni az online oktatásban. Mátéfi István meglátása szerint ezért is volt szükséges a kéthetes vakáció, hogy ez idő alatt a többi iskola is fel tudjon zárkózni. Külön kellemes meglepetésként könyveli el az igazgató, hogy voltak olyan osztályok, amelyek arra kérték, hogy adjon nekik valamilyen feladatot matematikából annak érdekében, hogy a vakációban is tudjanak gyakorolni. Tehát az akarat és a tanulni vágyás ott van a diákokban, csak meg kell nekik adni a lehetőséget erre.