2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtökön ülésezett a megyei tanács

Maros megye 8 millió 415 ezer lejes költségvetés-kiegészítésben részesült a kormány tartalékalapjából a héavisszaosztás révén, a 2 százalékos jövedelemadóból származó 5,73 millió lejes többlet a megyei tanács alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények támogatására fordítható. 


Felújítják a tüdőklinikát Fotók: Nagy TiborA megyei képviselő-testület csütörtöki ülésén hozott döntése értelmében 4,13 millió lejt hagytak jóvá a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia társulatának, 1,6 millió lejt fordítanak az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház fenntartására, ezek az összegek a 2 százalékos jövedelemadóból származnak. Továbbá 700 ezer lejben részesül a megyei érdekeltségű létesítmények őrző-védő szolgálata, 80 ezer lejt kap a Salvamont Barlangi- és 

Hegyimentő Szolgálat, 102 ezer lejes többletköltséget hagytak jóvá a lakosság-nyilvántartó hivatalnak, 1,4 millió lejben részesül a Maros Művészegyüttes, továbbá 20-20 ezer lejes büdzsékiegészítése lesz a Látó és a Vatra szépirodalmi folyóiratok szerkesztőségeinek, 850 ezer lej jut a Maros Megyei Múzeumnak, 330 ezer lej a Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Központjának.

Külön tételben 10,5 millió lejt utalnak át a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak. 

 A Maros Megyei Klinikai Kórház költségvetése 1,2 millió lejjel nőtt az országos egészségügyi programokra szánt összegek átutalását követően. A dicsőszentmártoni Dr. Gheorghe Marinescu Municípiumi Kórház bevétele is emelkedett 516 ezer lejjel – tájékoztatott a megyei tanács sajtóirodája. 

Felújítják a tüdőklinikát, intenzív terápiás részleget építenek a fertőzőkórház udvarára 

– Az egészségügyi rendszer fejlesztése mindig is prioritás volt számunkra, a jelenlegi helyzet pedig egyértelműen azt mutatja, hogy szükség van korszerűen felszerelt kórházakra – mondta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. Ennek szellemében a megyei tanácsosok jóváhagyták a Maros Megyei Klinikai Kórház több fejlesztési projektjének megvalósíthatósági tanulmányát is. Ezek egyike a tüdőklinika energiahatékonyságának növelésére és a tetőtér kibővítésére, a másik megvalósíthatósági tanulmány az 1-es számú fertőzőkórház udvarára tervezett intenzív terápiás részleg felépítésére vonatkozik, a harmadik a Vajdahunyad utca 28. szám alatt levő volt munkaorvostani klinika felújításának megvalósíthatósági tanulmánya. 

Folytatódhat a Kultúrpalota felújítása, vidékfejlesztési osztállyal bővül a Visit Maros

Elfogadták ugyanakkor a Kultúrpalota felújítására elkülönített megemelt összeget, amely a megnövekedett munkabérek és a megdrágult építőanyagárak miatt vált szükségessé. A műemlék épület felújítására szánt keretösszeg 1,12 millió lejjel nőtt, így a munkálatok összértéke 10,91 millió, amelyből 4 millió 841 ezer lej a Maros Megyei Tanács önrésze. Ezzel a döntéssel ismét meghirdethetővé válik a Kultúrpalota felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás. 

A tanácsülésen jóváhagyták továbbá a Visit Maros Egyesület módosított statútumát, amely ezentúl vidékfejlesztési osztállyal is bővül. Így a megye turisztikai lehetőségeinek népszerűsítése mellett a vidékfejlesztési osztály abban segítene a gazdáknak, hogy könnyebben, egyszerűbben tudják fejleszteni gazdaságukat és értékesíteni terményeiket. 

– Vásárok, bemutatók, képzések szervezése mellett jogi tanácsadással, képviselettel is segítenénk a gazdákat – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.