2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Heti koncertsorozat

Csütörtök délután ismét kezdetét veszi Marosvásárhely egyik legrégebbi kulturális eseménysorozata, az 51. Marosvásárhelyi Zenei Napok. Az immár fél évszázadnál is nagyobb múlttal rendelkező klasszikus zenei szemlét megelőzően azonban még egy koncertre is sor kerül a héten, május 3-án. 

A Kultúrpalota nagytermében ma este 7 órakor négykezes zongoraestre várják a zenekedvelő közönséget, a koncerten Andreea Spînu és Daniel Ciobanu zongoraművészek lépnek fel a következő műsorral: A. Dvořák – Szláv táncok nr. 1 op. 46, nr. 2 op. 72, nr. 7 op. 46, Fr. Schubert – é-moll fúga, op. 152, J. S. Bach – Sheep May Safely Graze a 208-as kantátából, BWV 208, S. Rahmaninov – 3. és 4. Zenei pillanat, Liszt F. 12. Magyar rapszódia, J. Brahms – 7., 10., 16. Magyar táncok, I. Sztravinszkij – Petruska-szvit, Keringő és Orosz tánc.

Az LI. Marosvásárhelyi Zenei Napok május 5-én kezdődik és május 26-án ér véget. A fesztiválnyitó szimfonikus hangversenyre értelemszerűen május 5-én, e hét csütörtökén kerül sor. Az este 7 órakor a Kultúrpalota nagytermében kezdődő koncerten Mihai Cojocaru vezényel, a szólista Daniel Ciobanu zongoraművész, közreműködik a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekara. A fesztiválnyitó hangverseny műsora: J. S. Bach – Nyitány a 3. D-dúr Zenekari szvitből, BWV 1068, J. S. Bach/O. Respighi – Nun komm, der Heiden Heiland 1. korál, a Három korál című alkotásból, P167 (Lento assai), J. S. Bach – 5. f-moll zongoraverseny, BWV 1056, J. Haydn – 11. D-dúr zongoraverseny, W. A. Mozart – 35. D-dúr „Haffner” szimfónia, KV 385.

A fesztiválnyitó hangverseny, illetve a négykezes zongoraest szólistája-szólistái fiatal és tehetséges zongoraművészek. Daniel Ciobanu 1991-ben született, a karácsonkői Victor Brauner Művészeti Líceumban tanult. A Marosvásárhelyen elnyert Constantin Silvestri tanulmányi ösztöndíjjal egy évig az edinburgh-i Stewarts Melville College magániskolába járt, majd Glasgow-ban a Skót Királyi Konzervatóriumban szerzett oklevelet, a Berlini Universität der Künste keretében pedig a második magiszteri képzésén vett részt. Az évek során több kitüntetésben is részesült: az Edinburgh-i Rotary Club Az év ifjú zenésze – 2008 díja, a Yamaha Europe Foundation 2010-es ösztöndíja és a párizsi Ecole Normale de Musique-Alfred Cortot-ban szerzett két diplomája. Több versenygyőzelmet (Morocco Philharmonique – Casablanca, UNISA International Piano Competition – Pretória, BNDES International Piano Competition – Rio de Janeiro) és egy ezüstérmet, illetve közönségdíjat (Arthur Rubinstein Nemzetközi Zongoraverseny, Tel-Aviv) tud a magáénak. Koncertezett a Carnegie Hallban (New York), az Elbphilharmonie-ban (Hamburg), a lipcsei Gewandhausban, a berlini Konzerthausban, a londoni St. John’s Smith Square-en, valamint Japán, Kína, Tajvan, Dél-Afrika és Brazília városaiban is. Olyan neves zenekarokkal működött együtt, mint a Bremeni Kamarafilharmónia, az Izraeli Filharmónia, a Skót Királyi Nemzeti Zenekar, a George Enescu Filharmónia és a Román Rádiózenekar. 

Andreea Spînu Brassóban született, a Tudor Ciortea Zenei Líceumban tanult zongorázni, majd 2019-ben végzett a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen. Szakmai képzése során számos versenyen és mesterkurzuson vett részt. Szóló- és kamaraesteken lépett fel a temesvári Eufonia Fesztiválon, a bukaresti Simfonii de Asfalt Fesztiválon, valamint a brassói Európai Költészeti Biennálén, együttműködött a Trio KamerArttal, az AdMusicam Kamarazenekarral és a Nagyszebeni Állami Filharmóniával. Részt vett továbbá a hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett koncertsorozatban, és olyan online zenei oktatási műsorokban, mint a Pavilion muzical. 2019 óta együttműködik a Komikus Gyerek Operával is.