2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hagyományaihoz híven ez évben is rendkívüli, szilveszterutói hangversennyel jelentkezik a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. Az e hét folyamán két alkalommal játszandó koncertre január 13-án, csütörtökön és január 14-én, pénteken kerül sor a Kultúrpalota nagytermében. A mindkét alkalommal 19 órakor kezdődő hangversenyt a Marosvásárhelyi TVR-rel közösen szervezi a filharmónia, a meghívott karmester ez esetben pedig Vladimir Lungu.

Vladimir Lungu Kisinyovban született, karmesteri és karvezetői egyetemi tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte. Nemzetközi mesterkurzusokon is részt vett, majd 2002-től a kolozsvári Román Nemzeti Operához szerződött. 2007 és 2015 között a törökországi Mersini Állami Opera karmestere, 2009-től főkarmestere, ebben az időszakban több mint harminc operát, balettelőadást, klasszikus, illetve török vokálszimfonikus művet, szimfonikus koncertet és operagálát vezényelt, közöttük a Gianni Schicchit, a Toscát, a Pillangókisasszonyt, a Lammermoori Luciát, a Carment, A hattyúk tavát, A diótörőt, Mozart Requiemjét, Rossini Stabat Materét vagy Orff Carmina Buranáját. 2015 és 2019 között az Izmir Dokuz Eylül Állami Zeneakadémia előadótanára. Ebben az időszakban az Izmiri Állami Opera több előadását vezényelte, 2019-től az opera karmestere. Továbbra is folyamatosan együttműködik a mersini operával és a kolozsvári román operával, valamint számos európai operaház, filharmónia és nemzetközi operafesztivál koncertjeit vezényli. A 2019-ben Marosvásárhelyen szervezett harmadik Virginia Zeani Nemzetközi Operafesztivál, annak részeként pedig a L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition című döntőjének karmestere, és vezényelt a többek között a José Cura, Nelly Mircioiu, Anita Hartig és Teodor Ilincăi neve által fémjelzett koncerteken és fesztiválokon. 2013-ban a Turkey Lions Club az Év Karmestere díjjal tüntette ki.

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szilveszterutói koncertjein szólistaként Kolcsár Katalin szoprán, Tiberius Simu tenor, valamint György Levente bariton, a filharmónia igazgatója működik közre. 

Kolcsár Katalin Oravicabányán született, 2001-ben felvételizett a Gheorghe Dima Zeneakadémia ének szakára, amelyet sikeresen elvégzett, majd ugyanott mesterizett. 2007-től a Kolozsvári Magyar Opera tagja, több zenei fesztivál és nemzetközi énekverseny díjazottja. Tiberius Simu Kolozsváron született, ugyancsak a Gheorghe Dima Zenekadémia végzettje zenés színházi rendező szakon. 2018-tól az intézmény adjunktusa. A kolozsvári román operában Alfredo szerepében, az általa rendezett Traviatában mutatkozott be, ezt követően számos operában fellépett, és több előadást is rendezett idehaza és külföldön. György Levente szintén a Gheorghe Dima Zeneakadémián végzett, ezt követően nagybőgő, karmester és ének szakon tanult svájci felsőoktatási intézmények hallgatójaként. 1995 és 2001 között a marosvásárhelyi filharmónia kisegítő nagybőgőse és énekese, valamint a kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia nagybőgőse, 1996 és 2000 között a Kolozsvári Magyar Opera nagybőgőszólamának vezetője. 2002-től a berni konzervatórium nagybőgőtanára, majd a berni filharmónia nagybőgőse, 2008–2011-ben a svájci Biel-Solothurn Opera, 2011–2020 között pedig a hildesheimi Theater für Niedersachsen szólóénekese. 

A szilveszterutói rendkívüli hangversenyeket a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vegyes kara és szimfonikus zenekara kíséri, műsoron F. von Suppé, Lehár F., G. Grigoriu, J. Strauss, Kálmán I., J. Offenbach, G. Bizet, P. I. Csajkovszkij, E. di Capua és G. Verdi művei: híres nyitányok, táncok, áriák és kórusrészek.