2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Június 14-én kezdődnek az immár tizedik alkalommal megszervezett Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok, amelyekre a Művész moziban, a nyári színpadon és a K’Arte szobában kerül sor. A június 20-ig tartó szemle ezúttal is számos filmes alkotással, beszélgetésekkel, egy bemutatóval és több kiegészítő rendezvénnyel várja az érdeklődőket. A Művész mozi programját az alábbiakban ismertetjük.
Június 14., hétfő, 20.30 – In memoriam Törőcsik Mari: Aurora Borealis – Északi fény. Rendező: Mészáros Márta. 2017, 104 perc, dráma, román felirattal. A vetítést Albert Mária ajánlója előzi meg.

Június 15., kedd, 20.30. Kisjátékfilmek. Szabó Szonja: A mentor (2018, 26 perc, fikció). Egy magányos tinédzser csak egyetlen emberrel osztja meg érzéseit: az interneten megismert mentorral, aki a lány minden kétségbeesett pillanatában mellette áll, pedig sohasem találkoztak személyesen. A mentorban bízva, a lány egy napon vakon végrehajtja a tőle kapott feladatokat… 

Moldovai Katalin: Ahogy eddig (2018, 24 perc, fikció). A remény az, ami értelmet ad életünknek. A film összes szereplője egy reményt adó kegyes hazugság részese. Tóth Luca: Lidérc úr. (2019, 19 perc, animáció). Az ember testébe úgy csap be a szerelem, mint egy nem várt betegség. 

Bucsi Réka: Love (2016, 15 perc, animáció). A hangban és képben is páratlan kisfilm három fejezetre bontva mesél vágyakozásról, szerelemről és annak elmúlásáról.

Zágoni Bálint: Az elveszett kolozsvári Bánk bán (2021, 13 perc, dokumentumfilm, angol felirattal). 1915-ben bemutatták a budapesti Royal Apolló Mozgó zsúfolásig telt termében a Bánk bán filmváltozatát, melynek átütő sikerét egyedülálló, kolozsvári filmes stáb garantálta. A filmet Kertész Mihály (Michael Curtiz) rendezte, és olyan akkori neves színészek játszottak benne, mint Jászai Mari és Szentgyörgyi István. A dokumentumfilm kitér arra is, hogyan fogadta a kritika a filmet, mikor tűnhettek el a film kópiái, a fennmaradt képanyag segítségével pedig a Bánk bán egy rövid jelenetét is rekonstruálja a film.

Június 16., szerda, 20.30: Valan – Az angyalok völgye. Rendező: Bagota Béla

(2019, 98 perc, thriller, román felirattal). Beszélgetés Ciugulitu Csaba színművésszel.

Június 17., csütörtök, 20.30: NémetEgység @ Balaton – Mézföld. Rendező: Forgács Péter (2011, 79 perc, dokumentumfilm, angol felirattal).

Három tánc. Rendező: Halász Glóra (2018, 78 perc, dokumentumfilm, román felirattal).

Június 18., péntek, 20.30: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot. Rendező: Topolánszky Tamás (2018, 98 perc, életrajzi dráma, román felirattal).

Június 19., szombat, 20.30: BEMUTATÓ! Becsúszó szerelem. Rendező: Nagy Viktor Oszkár (2021, 96 perc, romantikus vígjáték, román felirattal). Beszélgetés Nagy Viktor Oszkár rendezővel, Kürti István operatőrrel.

Június 20., vasárnap, 20.30: Seveled. Rendező: Orosz Dénes (2019, romantikus vígjáték, 90’, román felirattal).

A hatósági szabályozásoknak megfelelően a beltéri vetítések esetén a terem 70%-ig telhet meg, és a vetítések ideje alatt kötelező a maszk viselése. Nincs szükség más dokumentum felmutatására. A jegyek vetítésenként 10 lejbe kerülnek, és a Művész mozi pénztáránál lehet őket megvásárolni. 

A nyári színpad programja:

Június 18., péntek – 21.00: Zenés bevezető Vizivel. 21.30: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot. Rendező: Topolánszky Tamás (2018, 98 perc, életrajzi dráma, román felirattal). 

Június 19., szombat, 21.30: BEMUTATÓ! Becsúszó szerelem. Rendező: Nagy Viktor Oszkár (2021, 96 perc, romantikus vígjáték, román felirattal). Beszélgetés Nagy Viktor Oszkár rendezővel, Kürti István operatőrrel.

A hatósági szabályozásoknak megfelelően a szabadtéri kulturális rendezvényeken csak azok a személyek vehetnek részt, akik immunizáltak a SARS-CoV-2 vírus ellen (legalább 10 nap eltelt a teljes immunizálás befejezésétől) vagy negatív eredményeket mutatnak fel a SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatos, 72 óránál nem régibb RT-PCR teszt vagy a 24 óránál nem régebbi gyors antigénteszt nyomán, valamint azok a személyek, akik orvosi papírokkal (a diagnosztizáláskor kelt pozitív RT-PCR teszt, kórházi kiutaló vagy a tevékenység időpontját legalább 14 nappal megelőzőn végzett IpG típusú pozitív antitestteszt) tanúsítják, hogy a SARS-CoV-2 vírussal való fertőzöttségük diagnosztizálásától eltelt legalább 15, és legfeljebb 90 nap. A zsúfolódás elkerülése és a fent említett (nyomtatott vagy digitális) iratok ellenőrzése végett ajánlják, hogy a közönség a vetítés előtt legalább 45 perccel érkezzen a nyári színpadhoz. Csak a fenti dokumentumokkal rendelkező személyek vehetnek részt a vetítésen. A jegyek vetítésenként 10 lejbe kerülnek, és a Művész mozi pénztáránál lehet őket megvásárolni. 

A K’ARTE Szoba programja:

Június 18., péntek, 19.00 – Opening Asztalos Zsolt: MEMORIES. 

A 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok szervezője a Bukaresti Magyar Intézet és a K’ARTE Egyesület. Támogatója a Bioeel, partnere a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, a Liliac, a Curtea bavareză panzió, a Darina, az Europa Cinemas, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Művész mozi.