2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Féléves halasztás után elrajtol az ifjúsági bajnokság kézilabdában. Maros megyét mindössze öt csapat képviseli a lányoknál és kettő a fiúknál. Ez nagyon kevés, ha például a negyed-marosvásárhelynyi Székelyudvarhelyt tekintjük, ahol csak a Szejke klub hat csapatot nevez, emellett a helyi ISK is indít csapatokat.

A nagyifjúságiak korosztályában a Marosvásárhelyi Arena nevezett be, miután a CSM csapatának játékosai szétszéledtek az előző nyáron. Ez a korosztály adja meg a rajtot is: január 13-15. között rendezik az első tornát Rîmnicu Vîlceán, ahol az ellenfelek a Temesvári Banatul, a Szörényvári Drobeta és a Kolozsvári Viitorul lesznek. A serdülő (ifjúsági II) korosztályban a Marosvásárhelyi Sportlíceum és a Segesvári ISK indul. Ők Fogarason kezdenek egy hét múlva, a Temevári Banatul, a Vajdahunyadi Traian Lalescu, a Fogarasi CSM, a Temesvári Citu és a Nagylaki Victoria van még velük azonos csoportban. Az ifjúsági III-ban az idény február 3-án kezdődik, a Marosvásárhelyi CSM és a Sportlíceum csapatainak két székelyudvarhelyi klub, az ISK és a Szejke, valamint az Energetic Rm. Vîlcea lesznek az ellenfelei. A helyszínt még nem jelölték ki. Ami a CSM-t illeti, az idén még benevezték a csapatot, ám a klubnál az a döntés született, hogy a nyári szünet után a klub csak a 16 évesnél idősebb korosztállyal foglalkozik valamennyi sportágban, így az ifi III korosztályt is a magánklubok működtethetik majd. 

A fiúknál egyelőre nem közölték a csoportbeosztást és a részt vevő csapatokat, valamint az időpontokat sem. Marosvásárhelyt a Sportlíceum csapatai képviselik majd az ifjúsági I és III korosztályban. A bajnokság várhatóan februárban rajtol.

Az ifjúsági csapatokat működtető klubok elégedetlenek, mert a szövetség nem egyeztetett velük a részletekről. Sokuknak nagy gond, hogy csak negatív koronavírusteszttel lehet részt venni a buboréktornákon, és ez komoly anyagi megterhelést jelent számukra. Emiatt a legtöbben csökkentett létszámú keretet nevesítenek a mérkőzésekre, és többen javasolták, hogy egy nap alatt két mérkőzést játsszanak, hogy mérsékeljék a kiadásokat. A szövetség egyelőre nem reagált a javaslatra.