2019. március 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Márciusban az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából ösztöndíjpályázatot hirdetett

az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a fiatal tehetségek támogatására. A Nemzeti Tehetség Program keretében két időpontban lehetett jelentkezni, az első kör támogatottjait már ki is választották, közöttük két Maros megyei gyerek is van. 

A pályázat célja az anyaországi és határokon kívüli kiemelkedően tehetséges fiatalok egyedi fejlesztésének ösztönzése. Ennek érdekében idénre három kategóriában hirdettek ösztöndíj-lehetőséget. A két díjazott az első csoportba, a 8-12 év közöttiek közé tartozik, ahol 100-300 ezer forint értékű támogatáshoz lehetett jutni. Olyan gyerekek nyújthattak be pályázatot, akik visszamenőleg három évre bizonyíthatóan kiemelkedő eredményeket értek el egy bizonyos területen. Az elnyert támogatást a kiválasztottak egy év alatt használhatják fel képzésekre, eszközbeszerzésre és más meghatározott célokra.

Népdaléneklésből jeles

A nyárádremetei Fodor Dániel a helyi Dr. Nyulas Ferenc Általános Iskola 7. osztályosa, az elmúlt években főleg a népdaléneklés terén remekelt. A Magyar Örökség díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarban is énekelt, de a tehetségtámogatást  egyéni teljesítményével érdemelte ki. Dániel  négyéves kora óta énekel, már óvodásként részt vett versenyeken, azóta megyei, regionális megmérettetéseken is szerepelt, 2016-ban harmadik lett a székelyföldi népdalvetélkedők döntőjén, 2015-ben és 2016-ban sikeresen szerepelt az Őszirózsa országos népdalvetélkedőn. Legbüszkébb a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató műsorban való 2015. évi részvételére, amikor színvonalas produkcióját bemutatták a Duna TV műsorában – tudtuk meg édesanyjától, Fodor Flóra tanítónőtől, aki a fia tehetséggondozója is volt az elmúlt években. Az elnyert 300 ezer forintot számítógép és egyéb eszközök vásárlására szeretnék fordítani – mondta el a szülő, aki azt is elárulta: a kamaszkori változások a fiánál is tetten érhetők: most is örömmel énekel, de már nem szívesen áll nagyközönség elé, és lassan az éneklésről az anya-, angol nyelv és  matematika felé fordul az érdeklődése.

A pályázatokat elektronikus formában kell benyújtani, ami nem  egyszerű dolog. Tavaly is próbáltak pályázni, de nem tudták véglegesíteni  a rendszerben, így kiestek, de idén már különösebb gond nélkül megoldották. Nem könnyű egy ilyen pályázatot benyújtani, de Fodor Flóra mindenkit arra biztat, hogy próbáljanak támogatást szerezni tehetséges gyerekeik számára. 

Fodor Dániel (Fotó: Fodor Flóra) 


Ontja a meséket

A balavásári Menyhárt Kinga idén a gyulakutai általános iskolában kezdte az ötödik osztályt. A 11 éves kislány  humán beállítottságú, meséket ír és  akár illusztrálja is őket, hiszen a rajzban is jeleskedik – tudtuk meg édesanyjától, Menyhárt Katalin óvónőtől. Kinga szívesen ír, főleg ha valami motiválja erre. 2016-ban A magyar címer és zászló című rajzpályázaton második helyezést ért el Budapesten, majd Az én mesémet adom neked tehetséggondozó pályázaton a Kard, ki a tokból! című meséjével ezüst oklevelet kapott. Erre azért is nagyon büszke, mert ez volt az első próbálkozása a meseírással. A siker meghozta a kedvét, 2017-ben már valósággal ontotta őket.  Ismét részt vett Az én mesémet adom neked  pályázaton a Piszi és Pajtás barátsága című mesével, amely bekerült egy mesekönyvbe. A marosvásárhelyi állatkert meseíró pályázatán a Csiga Klári kalandjai című mesével nyert, míg egy  magyarságtörténeti vetélkedőn a Szent László vára című rajzáért Nagyváradon dicséretet kapott, egy magyarországi rajzpályázaton pedig a Székely lány tulipános ládával című rajzát díjazták. A Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány meseíró pályázatán az Ágnes és Anna barátsága című mesével remekelt, amely egy elektronikus mesekönyvbe is bekerült. A Tekergő Meseösvény Egyesület által kiírt magyarországi meseíró pályázaton a Hétszemű Rózsa című munkája elnyerte a legmókásabb meséért járó díjat. A Franciaországi Magyarok Szövetsége által szervezett Szent László-rajzpályázaton a Tordai-hasadék című rajzát kiemelkedő alkotásként díjazták. A nagyváradi Kövesd a békét című fogalmazásversenyre írt, Különleges születésnap című meséje bekerült a Marosvásárhelyi Rádió gyermekműsorába, és megjelent a Pszichológia online folyóiratban. 

Az elnyert 250 ezer forintos támogatásból a kislány hordozható számítógépet, könyveket szeretne vásárolni, valamint táborban és továbbképzésen venne részt, és már most készül egy karácsonyi meseíró pályázatra.

Menyhárt Kinga
(Fotó: Menyhárt Katalin)