2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Marosvásárhelyen nem könnyű, sőt időnként veszélyes kerékpárral közlekedni, azaz bicajozni. Évekkel ezelőtt egyik munkatársam karját gipszbe kellett tenni, mert az egyik négykerekű kocsisofőr nem vett tudomást a kerékpáros kétkerekű jelenlétéről. Így hát azt mondanám, hogy az elsőbbség meg nem adása által hiányzott két kereke. Olyan történetet is hallottam, amikor éppen Csíksomlyóra indult egy hitbuzgó bicajos, de csak a Tudor negyedig jutott, mert ott a nedves aszfaltszőnyegen landolt, miután egy autós meggondolatlan sebességgel közeledett felé. Ráadásul éppen a történet elmesélése napján, szintén a Tudor lakónegyedben, annak egy másik részén, én magam is pórul jártam. Jedd község felől értem a városba, és a régi városvezetés által választási kampányból egykor zöldre festett kerékpársávon haladtam, amikor egy jobbra betérő autó vezetője szinte elütött. Szerencsére nagyot fékeztem, amikor azt észleltem, hogy rám húz, és így nem szaladtam bele a kocsiba, „csak” a földre estem. A térdem vérzett, a seb hetekig sajgott. A kocsit vezető hölgy fogadkozott, hogy nem vett észre, felajánlotta segítségét, de nem éltem vele. Így hát hamar elhajtott. Megúszta – mondhatnám. Mert a hajtási jogosítványától meghatározott ideig elbúcsúzhatott volna. 

 A fentiek mellett azt is meg kell említenünk, hogy a szabálytalanul közlekedő kerékpárosokra igencsak nagy büntetéseket rónak ki. Egyik megszállott bicajos ismerősöm mesélte, hogy egyszer a gyalogátkelő mellett tolta át a járgányát, amiért kétszáz lejre büntették. Azzal vigasztalva, hogy nyolcszáz is lehetne. 

 Egy bukaresti eset jut eszembe. Évekkel ezelőtt Bukarestben a Victoria sugárúton sétálva elégedetten vettem tudomásul, hogy külön kerékpársávot alakítottak ki. Még ha propagandaízű, még ha nemigen van folytatása, akkor is méltányolandó – gondoltam éppen, miközben merengéseimből heves vita zaja rázott fel. Egy szinte-szinte „elsepert” kerékpáros veszekedett a jelenlétéről azt megelőzően szinte tudomást sem szerző autóssal.

 Nos, jó lenne a kerékpárosok jelenlétének a tudatosítása a hajtási jogosítványt szerzők, az évek óta azzal rendelkezők körében! A kerékpárosok megelőzésére vonatkozó új közlekedési szabályok a remény szerint ezt szolgálják.