2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idéntől Marosvásárhelyen is!

Amint arról korábban röviden írtunk, ez évtől Marosvásárhely is részesévé válik a Filmtettfeszt című szemlének. Az október 6-án induló fesztivált szokás szerint Kolozsvár központtal, összesen 15 városban szervezik meg, új helyszín idén Marosvásárhely. A Filmtettfeszt idén is tucatnyi friss magyar nagyjátékfilmet tűzött műsorára, amelyek között szép számban vannak erdélyi vonatkozásúak. A nyitófilm például a Legjobb tudomásom szerint című párkapcsolati dráma, amelynek két főszerepét Hámori Gabriella és a marosvásárhelyi Bodolai Balázs alakítja. Utóbbi felbukkan Krasznahorkai Balázs Hasadék című, a Máramarosi-havasokban forgatott filmjében is, amelynek főszerepét a kolozsvári Molnár Levente játssza, oldalán több erdélyi kollégájával, köztük a csíkszentmiklósi születésű Orbán Leventével. Több filmtettfesztes helyszínen vetítik Felméri Cecília kolozsvári rendező első egész estés alkotását, a Spirált, illetve Hajdu Szabolcs részben erdélyi helyszíneken, itteni stábban és színészekkel forgatott filmantológiáját, a Békeidőt. A válogatásba két dokumentumfilm is került: a kolozsvári Maksay Ágnes rendezte Lángolj és világíts!, valamint Nagy Viktor Oszkár csángó témájú portréfilmje, a Tündérország – Ferenc útja. A dokumentumfilmes műsort a Filmgalopp nevű versenyszekció is erősíti: idén hét erdélyi dokumentumfilm mérettetik meg benne.


Kevesebb mint 3 hónappal a cannes-i bemutató után a kolozsvári és a csíkszeredai nézőkhöz is eljut Enyedi Ildikó legújabb filmje, A feleségem története, Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított és irodalmi Nobel-díjra felterjesztett regényének mozgóképes adaptációja. A történet főszereplője, Störr kapitány egy nap egy kávézóban ülve fogadást köt, hogy feleségül veszi az első nőt, aki belép. És besétál Lizzy… Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús szerelmi történet álarcában Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét. Az alkotás magyar-német-olasz koprodukcióban, francia részvétellel készült, főbb szerepeit Léa Seydoux, Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmina Trinca, Sergio Rubini valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly alakítja. A film román felirattal és magyar szinkronos verzióban, azaz Kurta Niké, Hajduk Károly, Törőcsik Franciska, Thuróczy Szabolcs, Mészáros Béla, Mácsai Pál, Jordán Adél, Gáspár Tibor, Gáspár Sándor, Schneider Zoltán, Nyakó Juli és Zsótér Sándor hangján fog megszólalni a Filmtettfeszten.

A 21. kiadásához érkezett filmszemle műsora a műfaji sokszínűség jegyében alakul: a Zárójelentés (r. Szabó István) és Magyarország idei Oscar-nevezettje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (r. Horvát Lili) című fimdrámáktól a Természetes fény (r. Nagy Dénes) című történelmi filmen át a Post mortem (r. Bergendy Péter) című horrorig, az Űrpiknik (r. Badits Ákos) című sci-fiig, és egy sor romantikus vígjátékig (Hab, Így vagy tökéletes, Seveled, Becsúszó szerelem) igen tarka a műfaji paletta. A programot kétórányi, nemzetközi fesztiválokon díjazott magyar rövidfilm, legendás filmklasszikus és gyerekvetítések egészítik ki.

Amint arról fentebb is olvashattak, a fesztivált idén Kolozsvár központtal és 14 további városban rendezik meg október 6-a és 10-e között, helyi szervezőpartnereik segítségével. Idén először Marosvásárhely is csatlakozik a Filmtettfeszthez, a K’Arte Egyesülettel együttműködve. A temesvári műsor október 15-16-án zajlik. A program nagy része már böngészhető, és néhány napon belül teljessé válik a filmtettfeszt.ro-n.

A fesztivál szigorúan betartja az éppen érvényes járványügyi korlátozásokat, részvételi szabályzata ezek függvényében módosulhat. A többnyire beltéri helyszíneken, de a kültéri vetítéseken is kötelező a kézfertőtlenítés és a maszkviselés a vetítés teljes időtartama alatt. Azokon a településeken, ahol a Covid–19 fertőzöttségi arány meghaladja a 3 ezreléket, a beltéri vetítésekre kizárólag védettségi igazolvány felmutatásával lehet majd belépni. A szervezők kérik, hogy a fentiekkel, valamint az egyes helyszínekkel kapcsolatos, specifikus belépési információkért az érdeklődők keressék fel a fesztivál honlapját – olvashatjuk a szervezők közleményében.