2020. február 20., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Labdarúgás

Kihirdette a külföldön játszó játékosok előzetes keretét Románia labdarúgó-szövetségi kapitánya, Cosmin Contra, a szeptember eleji Európa-bajnoki selejtezőkre. 

Összesen 24 focista kapott elvi behívót, ezt a listát utóbb szűkíteni fogják, de a FIFA szabályai szerint már most el kellett küldeni a klubjaiknak, hogy a román szövetség számít a játékukra a nemzetközi találkozóknak fenntartott ablakban. Hozzájuk csatlakoznak majd a belföldi bajnokságban szereplők, akiket csak egy héttel előtte nevesít a szövetségi kapitány.


A listán régebbi és újabb nevek is szerepelnek, utóbbiak között a nyári utánpótlás Európa-bajnokságon felbukkant nevek, mint Radu, Nedelcearu, Băluţă, Ianis Hagi vagy Puşcaş. Közöttük van a kettős, román–magyar állampolgársággal rendelkező Adrian Rus is, aki az idén igazolt Sepsiszentgyörgyről Székesfehérvárra, és akiről sokan úgy vélik, hogy csak azért kaphat behívót, hogy később ne lehessen magyar válogatott.

Többen a listáról nagyon jól kezdték a szereplést az idényben, mások esetében viszont a kommentátorok nem értik, hogy mi támasztja alá a behívásukat, mint például Toşca vagy Grozav. Viszontláthatjuk a listán Mitriţă és Andone nevét, akik legutóbb nem kaptak behívót, Mitriţă esetében a szövetségi kapitánnyal kialakult konfliktusával volt tele a bukaresti sportsajtó. Románia válogatottja a szeptemberi FIFA-ablakban két mérkőzést játszik, mindkettőt hazai pályán. Szeptember 5-én a bukaresti nemzeti stadionban Spanyolország lesz az ellenfél, míg szeptember 8-án Ploieşti-en Málta csapata ellen lép pályára a válogatott. 

A selejtezőcsoportban az első négy forduló után Románia a 3. helyen áll 7 ponttal, ugyanannyival, mint a második helyezett svédek. A csoportból az első két helyezett jut az Európa-bajnokságra, amelynek négy mérkőzését Bukarestben rendezik meg.

Az elvi behívót kapott idegenlégiósok listája:

Kapusok: Ciprian Tătăruşanu (Lyon), Florin Niţă (Sparta Prága), Ionuţ Radu (Genoa), Silviu Lung (Kayserispor).

Hátvédek: Romario Benzar (Lecce), Vlad Chiricheş (Napoli), Ionuţ Nedelcearu (FC Ufa), Dragoş Grigore (Ludogorec), Adrian Rus (Fehérvár), Alin Toşca (Gazişehir Gaziantep).

Középpályások: Alexandru Chipciu (Anderlecht), Răzvan Marin (Ajax), Nicolae Stanciu (Slavia Prága), Tudor Băluţă (Brighton), Paul Anton (Krilja Szovjetov), Sergiu Hanca (KS Cracovia), Ianis Hagi (Genk), Dorin Rotariu (FC Asztana), Alexandru Maxim (Mainz), Gheorghe Grozav (Kisvárda), Alexandru Mitriţă (New York City FC)

Csatárok: Claudiu Keşerü (Ludogorec), George Puşcaş (Reading), Florin Andone (Brighton).