2022. január 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Érdekesnek ígérkező eseményre kerül sor ezen a héten Marosvásárhelyen. Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében december 9-én, csütörtökön dr. Barabás László néprajzkutató tart előadást Karácsonyi és újévi népszokások Marosszéken címmel.

A karácsonyi ünnepkör a dramatikus népszokások előadásának egyik jelentős alkalma. A betlehemezés, Jézus születésének színjátékszerű előadása az egyik legismertebb közülük, s még manapság is sok helyen élő népszokás. Dr. Barabás László néprajzkutató évtizedek óta gyűjti a dramatikus népszokásokra vonatkozó adatokat Erdély-szerte, de leginkább Marosszék, Sóvidék falvaiban. Több kötete, számos tanulmánya is megjelent ebben a témában, valamint fénykép- és filmfelvételeken is megörökítette a gyűjtött anyagot. Marosszék karácsonyi és újévi népszokásairól szóló előadása ízelítőt nyújt eredményes, szakszerű munkásságából, és a résztvevők három néprajzi kisfilmet is megtekinthetnek – az 1990-es években készült felvételeket az illyésmezei betlehemes játékról, a nyárádselyei istvánozásról, valamint a szászcsávási óesztendei szokásról, a tüzeskerék-gurításról. Barabás László a filmeket Miholcsa Gyulával, a Román Televízió magyar adásának munkatársával közösen készítette – olvashatjuk az esemény beharangozójában.

A december 9-én, csütörtökön 18 órakor kezdődő előadásra az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány székházában, a Sáros (Târgului) utca 1. szám alatt kerül sor. A helyek száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött, és csak zöldigazolvánnyal rendelkező jelentkezők vehetnek részt az eseményen. A jelentkezési határidő: december 8. (szerda), a jelentkezéseket a szentgyorgyi.andrea@ehh.ro e-mail-címre várják.

Az esemény plakátján szereplő fényképeket Bálint Zsigmond készítette: Barabás László előadás közben (Folkfórum, 2021. szeptember 25.), valamint betlehemezés Illyésmezőben (1992).