2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mesés évszakok

Mesés évszakok címmel jelentetett meg meséskönyvet december 10-én a Bookman könyvkiadó gondozásában Mátyus Délia Erzsébet, aki bevallása szerint közel 15 éve reklám- és tartalom-szövegíróként, bloggerként, fordítóként, képszerkesztőként, marketingesként dolgozik, szabadidejében pedig gyerekeit neveli. Mátyus Délia a Sapientia EMTE kommunikáció-közkapcsolatok szakán végezte egyetemi tanulmányait, majd filozófiából mesterizett. Eddig verseket írt és jelentetett meg. 

Mátyus Déliát kiskora óta érdekli az írás. A könyveket szülei példája nyomán szerette meg, akik esténként mintegy rituálé részeként vették kezükbe könyveiket és merültek el az olvasásban. Tinédzserként kezdett verseket írni, amelyeket viszont nem hozott nyilvánosságra. Mátyás Leventének, a Bookman kiadó vezetőjének ösztönzésére jelent meg az első kötete 2016-ban, A metamorfózis krónikái címmel, majd a második 2019-ben A káosz szilánkjai címmel. A december elején megjelent meséskönyvet az élet szülte. 

– Nem terveztem. Szeretem a meséket. Kisfiam 4 évesen egyes szavakat különösen ejtett ki. Lejegyeztem őket, majd egy különleges világkép született belőlük, amelyet egy kisfiú mesél el. Fontosnak tartom a természet szeretetét és védelmét, illetve a hagyományok éltetését. Az okkult tudományok világa is vonzó közeg számomra, szeretem az ősi hiedelmeket és mítoszokat, azt a világot, ahol az emberek összhangban vannak a természettel, mindennel. A mesék világa gyerekként és felnőttként egyaránt lenyűgözött. Valahogy zsigerből mindig is tudtam, hogy az igazi szörnyek odakint ólálkodnak az utcán, és nem a könyvek lapjairól idézzük őket ágyunk alá. Ezért is éreztem egy megmagyarázhatatlan vonzalmat az olyan entitások, lények és szereplők iránt, akiktől a gyerekeknek (és sok esetben felnőtteknek) félni kellett. Akitől más félt, engem mindig az vonzott leginkább. És ez mindmáig érvényes. Mint tudjuk, a gyerekmesék és a felnőttmesék valahol találkoznak a mondák, legendák és hiedelmek küszöbén. Ez az a másik világ, amelyről bátran állíthatom, hogy a szívem csücske. A legszokatlanabb és legijesztőbb hiedelmekben találtam meg a számomra legszelídebb szörnyeket, és ösztönszerű ragaszkodással akarom megismerni mindazt, ami sokaknak tabunak számít és félelmetes. Okkultnak nevezhető, pogány gyökerekből származó magyar (és nem csak) népi hiedelmek, népszokások, legendák, mondák, babonák és rítusok kelnek életre meséimben, oly módon, hogy mindenki nyugodtan alhat majd utána, és tovább viheti szívében és elméjében a népi hagyományokat – mondja kötetéről a szerző. 

A Mesés évszakok című meséskönyv alcíme – Amikor a kalandok találkoznak a hiedelmekkel – utal a tartalmára. Az olvasó egy kisfiút követhet végig kalandjai során, közben megismerkedhet a négy évszakkal és hozzájuk fűződő népi hiedelmekkel, az évszakok őrzőivel. A Mesés évszakok főszereplője Kolbi, aki egy-egy évszak furcsa képviselőjével (Menekánnal, Javakival, Tobival és Mukival) találkozik. Kalandjaikat olvasva bepillantást nyerünk őseink világába, megelevenednek a tavaszi, nyári, őszi és téli népszokások, hiedelmek. Gyerekként magunkra ismerünk, felnőttként gyerekkori énünket fedezzük fel. Közben pedig álmodozunk, és emlékezünk – ajánlja a könyvet az érdeklődők figyelmébe Tamás Gyöngyi magyar szakos tanárnő. 

A könyv végén arra kéri Mátyus Délia az olvasókat, hogy amennyiben van olyan téma, amiről szívesen olvasnának, írják meg és küldjék el a könyv végén megadott e-mail-címre. Válaszként pedig a feladó kaphat egy mesét. Mert Déliának még vannak rejtett tartalékai. A meséskönyv megvásárolható a Bookman könyvkiadó könyvesboltjában.