2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ludovic Orban miniszterelnök arra kérte a felelős minisztereket a szerdai kormányülés kezdetén, hogy legkésőbb június 1-jén legyenek az iskolákban a diákok és a tanügyi személyzet védelmét szolgáló egészségügyi maszkok, ugyanis június 2-án kezdődnek a felkészítő órák a képességfelmérő vizsgára és az érettségire. 

A kormányfő kérésére Monica Anisie tanügyminiszter közölte: folyamatban van a közbeszerzési eljárás. A kormányfő ugyanakkor felhívta a munkaügyi, valamint az egészségügyi tárca vezetőjének figyelmét, hogy kötelességük – a helyi közigazgatási hatóságok által szolgáltatott számadatok alapján – közbeszerzési eljárás útján beszerezni a sérülékeny kategóriák számára az egészségügyi maszkokat, és ki is osztani őket. 

Orban kiemelte, hogy 2.300.000, a sérülékeny kategóriába sorolható személyről van szó, és mindegyiküknek körülbelül 50 maszkot kell adni. Ez hatalmas mennyiséget és komoly logisztikai feladatot jelent – figyelmeztette az illetékes tárcavezetőket a kormányfő. (Agerpres)


Kétéves kor előtt nem ajánlják 

Az arcmaszk viselése mindennapossá vált a koronavírus-járvány alatt, de kétévesnél fiatalabb gyermeknél nem szabad használni azt – figyelmeztetett a Japán Gyermekorvosok Társasága.

A koronavírus elleni előírások az ázsiai szigetországban maszkviselésre biztatják az embereket, de az orvostársaság felhívta a szülőket, hogy ne takarják el maszkkal a kisgyermekek arcát, mivel attól nehezebb észrevenni az arc színének, kifejezésének és a légzésnek a megváltozását – adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió honlapja.

„Lehetséges, hogy a maszk miatt nehezebben lélegeznek a gyerekek, és a hőguta kockázatát is növeli a védőeszköz” – olvasható felhívásukban.

A gyerekeknek keskenyebb a légútjuk és a maszk megnehezíti számukra a légzést, nagyobb terhet ró a tüdejükre – magyarázták. Van bizonyos kockázata a fulladásnak is, különösen ha a kisgyermekek hánynak a maszk alatt – tették hozzá. A gyerekek esetében viszonylag alacsony a koronavírus-fertőzés veszélye, ezért kétévesnél fiatalabb gyermeknél nincs szükség maszkra – írták. (MTI)

Illusztráció