2020. február 20., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ázsia és a CONCACAF-zóna után immár Dél-Amerika is bekapcsolódott a 2014-es világbajnokság selejtezősorozatába.

Ázsia és a CONCACAF-zóna után immár Dél-Amerika is bekapcsolódott a 2014-es világbajnokság selejtezősorozatába.

Dél-Amerikában az induló kilenc válogatott – Brazília házigazdaként nem kényszerül selejtezőre – egy csoportban vív a négy biztos vb-részvételt jelentő, valamint az 5. pótselejtezőt érő helyért. Argentína és a legutóbbi vb-4. Uruguay abszolút favorit. Paraguay is kifejezetten jónak számít. A többiek közül viszont bármelyik csapat odaérhet még, és természetesen a pótselejtezős hely is reménykeltő.

Az első fordulót pénteken játszották, amelyen Kolumbia szabadnapos volt. A lejátszott négy találkozón négy hazai győzelem született. Argentína és Uruguay simán nyert, míg Paraguay meglepetésre simán kikapott. Utóbbit Peru verte a hamburgi Paolo Guerrero duplájával.

A biancoceleste 4-1-re nyert Chile legjobbjai ellen. A Real Madridnál légióskodó Higuaín három gólt szerzett, míg Messi egyet, aki 2009. március 28. után talált be újra a válogatottban (ez idő alatt hét vb-selejtezőn, öt vb- és négy Copa América-mérkőzésen volt gólképtelen). Ez volt Alejandro Sabella bemutatkozó mérkőzése az argentin kispadon.

A legutóbbi vb-n a dél-amerikaiak közül legjobban szereplő és Copa America-címvédő celeste 4-2-re nyert Bolívia ellen. Diego Lugano csapatkapitány védő létére két gólt szerzett. Ecuador hozta a kötelezőt Venezuela ellen.

Barátságos mérkőzésen Brazília Neymar góljával 1-0-ra nyert Costa Rica otthonában.

Vb-selejtezők, 1. forduló

Uruguay – Bolívia 4-2 (3-1), gólok: Suarez (3.), Lugano (25., 71.), Cavani (34.), illetve Cardozo (17.), Martins (87., 11-esből)

Ecuador – Venezuela 2-0 (2-0), gólok: Ayovi (15.), Benítez (28.)

Argentína – Chile 4-1 (2-0), gólok: Higuaín (8., 52., 63.), Messi (26.), ill. Fernández (60.)

Peru – Paraguay 2-0 (0-0), gólok: P. Guerrero (47., 73.)

Barátságos mérkőzésen:

Costa Rica – Brazília 0-1 (0-0), gól: Neymar (59.)