2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tízezer lejjel bírságolta meg a Koronkai Polgármesteri Hivatalt a Maros Megyei Munkaügyi Felügyelőség, mivel azt állítják, feketén dolgoztattak egy nyugdíjas hölgyet.

Árva Magdolna és Nagy Márton polgármester


Tízezer lejjel bírságolta meg a Koronkai Polgármesteri Hivatalt a Maros Megyei Munkaügyi Felügyelőség, mivel azt állítják, feketén dolgoztattak egy nyugdíjas hölgyet, a hivatal volt alkalmazottját.

A vádakat csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján Nagy Márton, Koronka polgármestere határozottan cáfolta, mint mondta, a szóban forgó nő a gazdák, valamint az APIA (Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség) kérésére önként vállalta, hogy segít a falubelieknek a földalapú támogatás igényléséhez szükséges számítógépes parcellázásban.

A munkaügyi felügyelőség vezetője, Andrei Mureşan már múlt heti sajtótájékoztatóján országszerte egyedülálló esetnek nevezte, hogy egy Maros megyei polgármesteri hivatal feketén dolgoztat, ám tegnap reggel érkezett a közlemény, amelyben leszögezik, a koronkai hivatalról van szó, és 10 ezer lejes bírságot róttak ki az intézményre.

Nagy Márton polgármester az interneten, véletlenül bukkant rá a hírre, amit mind a községvezető, mind az érintett hölgy, mind a falubeli gazdák felháborodottan vettek tudomásul. A feketemunkával vádolt Árva Magdolna tavaly októberig, nyugdíjba vonulásáig volt a Koronkai Polgármesteri Hivatal gazdasági referense.

– Május 15. volt a határidő, ameddig a gazdák leadhatták az APIA-hoz a földalapú támogatás igényléséhez szükséges dossziékat és a kifizetési ügynökség, valamint a falubeliek felkértek, hogy segítsek nekik a földek számítógépes parcellázásában. Én önszántamból, csakis azért jöttem be, hogy segítsek az embereken, hiszen kérdem én, melyik falusi ember tudja ezt megcsinálni a számítógépen? – tette fel a kérdést Árva Magdolna.

A gazdasági referensi állás betöltetlen

– Igazságtalanul aláztak meg egy világ előtt – adott hangot felháborodásának a polgármester a világhálóra felkerült hír láttán. – A hölgyet nem mi hívtuk be, és egyetlen banit sem juttattunk neki, csupán ha már jóérzésből vállalta, hogy segít az embereken, beengedtük egy irodába, biztosítottunk neki egy számítógépet és egy széket, mert egy polgármesteri hivatalnak az a kötelessége, hogy segítsen a falubelieken. A hivatalban Árva Magdolna volt az egyedüli gazdasági referens, ő volt az egyedüli, akit az APIA felkészített arra, hogy ellássa ezeket a teendőket. Amikor pedig nyugdíjba vonult, mi nem alkalmazhattunk helyébe más személyt, ugyanis a posztok zárolva vannak, a kifizetési ügynökség pedig nem tudott embert biztosítani erre a célra. A prefektúrához fordultunk, és kértük, hogy szabadítsák fel az állást, ám arra hivatkoztak, hogy ehhez minisztériumi jóváhagyás szükséges – vázolta a lehetetlen helyzetet Nagy Márton.

„Parancsra” jött a bírság

A községvezető azt állítja, hogy rossz szándék áll az ügy hátterében, ugyanis egy helybéli üzletember által tett feljelentés nyomán érkeztek Koronkába a felügyelők. Május közepén vizsgálódtak náluk, azt kérdezték, miért engedték be a hivatalba a hölgyet. Érdeklődésükre az alkalmazottak tisztázták, hogy a nő nem dolgozik ott, ennek ellenére szinte egy hónapra rá, június 8-án egy felügyelő felkereste a polgármestert és közölte, hogy megbünteti. Nagy Márton kijelentette: egyelőre semmiféle hivatalos értesítést nem kaptak, ám amint lesz valami a kezükben, perre mennek, szóba sem jöhet, hogy kifizessék a bírságot.

Árva Magdolna a Népújságnak elmondta, a vállalkozó, aki a feljelentést tette, kitámadta őt, miközben a számítógépes parcellázást végezte, „mocsok disznónak” (scroafă) nevezte, és megfenyegette, hogy ő majd elintézi. Szavait Pap Imre falubeli gazda is megerősítette, aki fültanúja volt az esetnek, ugyanis ő is azok közé tartozik, akik más lehetőség hiányában felkérték Árva Magdolnát, segítsen rajtuk, hogy ne essenek el a támogatástól.