2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Külön buszjáratokat hozhatnak létre a diákok számára az önkormányzatok

Törvényes lehetőségük lesz a városi önkormányzatoknak, hogy a diákok szállítására külön buszjáratokat hozzanak létre – erről a jogszabálytervezetről szavazott kedden döntő házként a szenátus plénuma. Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Szatmár megyei szenátor rámutatott: prioritás az iskolások számára olyan intézkedéseket hozni, amelyek rövid távon könnyebb hozzáférést biztosítanak az oktatáshoz, hosszú távon pedig a diákok teljesítményében térülhet meg.


Fotó: Horváth ÉvaA jogszabálytervezet szerint a városi, illetve municípiumi önkormányzatok az állami, magán- és felekezeti iskolákban tanuló diákok számára ingyenes különjáratot biztosíthatnak. A lakhely és az oktatási intézmény közötti ingyenes szállítást állami költségvetésből finanszírozzák.

„Az RMDSZ politikájában fontos szerepet játszanak a családok. Olyan intézkedéseket hozunk, amelyek megkönnyítik a diákok és szülők mindennapjait. A jelenlegi törvénytervezet hatályba lépését követően kialakulhat egy olyan országos szintű speciális szállítási rendszer a diákok számára, amellyel részben tehermentesülhetnek az egyébként is zsúfolt nagyvárosok. Azokból a városokból, mint Kolozsvár, ahol korábban kísérleti programként már elindult ez a kezdeményezés, pozitív visszajelzések érkeztek” – fejtette ki Novák Csaba-Zoltán Maros megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának alelnöke.

Kovács Irénke Szilágy megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának tagja elmondta: – Fontos, hogy ingyenes buszos szállítást biztosítsunk a diákok számára, függetlenül attól, hogy magán- vagy állami iskolában tanulnak, hiszen így csökkenthetjük az iskolaelhagyást a diákok körében.

A tervezet az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba, és a 2022–2023-as tanév első napjától alkalmazzák.

(RMDSZ-tájékoztató)