2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Május 11-én, szerdán este 7 órától a Spectrum Színházban Irodalmi Szalon-est lesz Háy János József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas íróval, költővel, közreműködik Dálnoky Csilla színművész. 12-én, csütörtökön este 7 órakor ugyanott Bartis Attila,  Marosvásárhelyen született, Térey-ösztöndíjas és Magyarország Babérkoszorúja díjas íróval találkozhatnak az olvasók, és megtekinthetik az Amikor című előadást Bogdán Zsolt színművésszel. A darab Bartis Attila novelláiból született, az előadóművész rendezésében. Mindkét eseményen író-olvasó-néző találkozóra kerül sor az alkotókkal, a könyvek megvásárolhatók, a szerzők a helyszínen dedikálnak. Mindkét esemény házigazdája és a beszélgetések moderátora Juhász Anna irodalmár, akivel az Irodalmi Szalonról és Karavánról beszélgettünk. 


Juhász Anna és Bartis Attila
   Fotó: Juhász Anna Facebook-oldalaA rendezvény kezdeményezője lapunknak elmondta, hogy az Irodalmi Karaván januárban, a magyar kultúra napján indult útnak azzal a céllal, hogy több alkalommal kiemelt szerzőket, könyveket, irodalmi témákat mutassanak be, vagy akár valamilyen, az irodalomhoz kötődő évforduló kapcsán találkozókat szervezzenek Magyarországon és a határon túl. Még 2022 januárjában, egy ilyen találkozón merült fel, hogy hasonló eseményt szerveznek a későbbiekben Marosvásárhelyen, ahol Bartis Attila született és ahova a gyermekkora köti, így már az év elején betervezték a látogatást.

Amint a bevezetőben említettük, május 11-én, szerdán este 7 órakor a Spectrum Színházban lesz az első Szalon-est, amelynek vendége Háy János József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő. Dálnoky Csilla színművész az esten a szerző A halottember című művéről és a szöveg színpadra alkalmazásáról beszél. Május 12-én 10 órától a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban, majd 12 órától a Bolyai Farkas Líceumban rendhagyó irodalomórát tartanak az alkotók, házigazda Juhász Anna irodalmár lesz, aki a kortárs irodalom mellett az idei két fontos évfordulós szerzőt: a 100 éve született Nemes Nagy Ágnest és a 125 éve született Tamási Áront is fókuszba helyezi. A Karaván május 13-án Kolozsvárra utazik, ahol délelőtt rendhagyó irodalomórák lesznek, este a Kolozsvári Magyar Állami Színház kamaratermében Bartis Attila az irodalmi szalon vendége. Május 14-én és 15-én a Karaván következő állomása a Csíkszeredai Könyvvásár, ahol megnyitják a Budapesten debütált – az író születésének 125. évfordulójára készült – Tamási Áron szabadtéri kiállítást. A gazdag programkínálatban szerepel Farkas Wellmann Endre, Nagy Koppány Zsolt írók bemutatása, Vecsei H. Miklós színművész, Balázs Imre József irodalomtörténész, Balla Gergely zenész fellépése is a POKET könyvek ismertetése mellett.

– Fontosnak tartom élményszerűen bemutatni az irodalmat, hogy ez ne csak egy szűk elit kiváltsága legyen, hanem mindenki azt érezze ezeken a találkozásokon, hogy az olvasásnak tétje van saját életünkben, mert szükségünk van a könyvre, az írott szóra. Minden kapcsolatunkat – legyen az baráti, munkatársi, családi – meghatározza, hogy miként figyelünk egymásra, szólunk egymáshoz, mit gondolunk embertársainkról, mit tudunk magunkból átadni másoknak. Nagyon fontos, hogy ebben a mai globalizált, felgyorsult világban megtaláljuk a könyvekbe foglalt üzeneteket. Ezek az irodalmi estek rávilágítanak arra, hogy a kortárs irodalom szerzői itt vannak közöttünk, ugyanúgy élnek, mint mi, ugyanazokkal a problémákkal néznek szembe, mint az olvasók. Mi lehet izgalmasabb annál, mint meghallgatni korunk nagy irodalmi hőseit, elolvasni azt, hogy mit gondolnak azokban a helyzetekben, amelyekben mi is élünk, milyen érzéseket vált ki belőlük egy adott helyzet, amelyekkel találkozhatunk? Egy jó könyv minden kérdésre tudja a választ. Ezen gondolatok mentén találtuk ki az Irodalmi Karavánt. Az ideológiai elv mellett az is fontos, hogy a szó szoros értelmében utazunk. Budapesten kisbuszra ülünk a szerzőkkel és a stábbal – elkísér egy fotós és videós is –, akik végig dokumentálják az utat. Így tudjuk megörökíteni azokat a pillanatokat, amelyeket a közönség sokszor nem ismer, ugyanakkor a vizuális „napló” lehetőséget ad arra, hogy közelebb kerüljenek az olvasók egy-egy irodalmi műhöz és az alkotóhoz. Az olvasás nem magányos tevékenység, hanem közösségi élmény, amely összekapcsol minket. Ez jelenti azt, hogy közös kulturális térbe tartozunk, ezért tartjuk fontosnak, hogy minél több helyszínre eljusson az Irodalmi Karaván – mondta lapunknak Juhász Anna irodalmár.