2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Makám együttes Ady-koncertjével és irodalmi tematikájú sétákkal várja az érdeklődőket Budapesten a Fiumei úti sírkertben a költészet napja alkalmából április 10-én, vasárnap a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI).

A költészet napja évek óta az egyik legfontosabb kulturális rendezvénye a NÖRI-nek, hiszen a Fiumei úti sírkertben különleges hangulatú koncertekkel tudják megidézni az ott nyugvó költőóriásokat – hangsúlyozzák az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója kiemeli, fontosnak tartja, hogy az egész évben elérhető kulturális események mellett ezeken a napokon olyan programokat kínáljanak, amelyekkel megszólíthatják akár a fiatalabb közönséget is. „Hiszen kultúránk jövője abban rejlik, hogy mennyire tudjuk hitelesen átadni a jövő generációjának” – hangsúlyozza a főigazgató. A Makám együttes Ady-estje április 10-én fél öttől Ady Endre sírjánál lesz látható. A Makám, amely évtizedek óta meghatározó szereplője a magyarországi világzenei életnek, 2019-ben kiadott, Ady-dalok – Budapest éjszakája szól című lemezét adja elő a költő sírjánál, ahol Ady klasszikussá vált „nagy” versei csendülnek fel, többek között A föl-földobott kő, a Párisban járt az Ősz, az Őrizem a szemed és az Adja meg az Isten című versek is. A koncert mellett 12 és 14 órai kezdettel irodalmi témájú sétákon is részt vehetnek az érdeklődők. Az Ami bennem lélek és A Nyugat című sétákon a magyar irodalom nagyságait idézik meg a NÖRI sétavezetői, miközben kalandos sorsokat, szövevényes szerelmekkel, borospohár mellett elmondott történetekkel, valamint azoknak az íróknak, költőknek az életével, munkásságával ismerkedhetnek meg a résztvevők, akiknek a magyar irodalom megújítása köszönhető. Kiderül, ki volt az első fröccsöző költőnk, mint ahogy az is, ki hódította meg verseivel a legtöbb női szívet – olvasható a program ismertetőjében.