2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Kamirest Construct Kft.-t 2014-ben hozták létre, két éve működik az új telephelyen. A cég ipari létesítmények előregyártott betonelemekből álló tartószerkezeteinek szerelésével foglalkozik. A cég élén Anca Creţu igazgató és Mihálcs Károly ügyvezető áll. Előbbivel a cég székhelyén beszélgettünk. 

– Jelenleg négy szerelőcsoporttal dolgozunk. Általában betonelemeket gyártó cégekkel kötünk szerződést, leginkább a tordai ASA Consszal. Azért kötünk közvetlen szerződést a gyártóval, mert már ismerjük őket, régóta dolgozunk velük, s tudjuk, hogy a minőség garantált. Miután legyártják a betonelemeket, mi elszállítjuk az építőtelepre, s a munkacsoport összeszereli a tartószerkezeteket. Országszerte vállalunk munkát, mi építettük a Kaufland üzleteket, gyárakat is, körülbelül 40 Dedeman üzlet tartószerkezetét, jelenleg a sloboziai és a tordai Dedemant építjük. Idéntől Magyarországra is terjeszkedtünk, Pakson és Zalaegerszegen dolgozunk – mondta az igazgató, és hozzátette, hogy azért próbálkoznak külföldön is, mert véleménye szerint itthon egyre nehezebben mennek a dolgok, egyre nagyobb a bizonytalanság, nincs az a komoly piac, ami régebb volt. Viszont ezt Magyarországon megtalálták. 

Elmondta, hogy ezt a céget az előző felszámolása után hozták létre. Kérdésünkre, hogyan született az ötlet, hogy egy nő ilyen nehéz munkaterületen kezdjen vállalkozásba, elmondta:

– Volt egy szállítócégem, amit 2007-ben létesítettem, a tordai gyár nagy méretű betonelemeit szállítottuk. Nagyon specifikus és nehéz munkaterület ez, hiszen egy épülő ipari csarnok összes betonelemeit folyamatosan kell szállítani. Kevés ilyen vállalkozás működött országszerte, tulajdonképpen egy piaci rést fedtünk le. Aztán vita alakult ki a pénzügyi hatósággal. Ötévi pereskedés után végül nekem adtak igazat, de a cég időközben felszámolódott. Ekkor új céget alapítottunk, s maradtunk csak az ipari építkezéssel. Közgazdászként nagy kihívásnak találtam, viszont belevágtunk. 

– Van-e képzett munkaerő ehhez a specifikus munkához? 

– Amikor felvesszük az új munkaerőt, akkor szakképzéssel kezdjük, mert tartószerkezetek szerelésére nincs sehol képzés. Ahogy megkapják az engedélyt a nehéz, kockázatos, magasban végzett igényes munkára, máris elkezdenek dolgozni. Van, amikor 20-30 méter magasságban kell összeszerelni az elemeket. Amikor kezdtük, akkor nagyon jól fizettek a megrendelők, ma már a nagy külföldi cégek uralják a piacot. Jelenleg 27 alkalmazottunk van, köztük mérnökök, mesterek, ők fedik le a munkapontokat. Az alkalmazottainknak szállást, étkezést kell biztosítani, miközben előleget nem fizetnek a cégek, s az elvégzett munka számláit 60-90 napra egyenlítik ki. Ilyen körülmények között nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt. Pedig azokon a specifikus szakterületeken, amelyeken nagyon kevesen dolgoznak, jobban kellene fizetni, ám nem így történik. A bevételeink csökkennek, a kiadásaink nőnek. 

Fotó: Nagy Tibor