2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Havi Dráma

A Havi Dráma kortárs színpadi műveket mutat be a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Látó szépirodalmi folyóirat közreműködésével, a Studium Prospero Alapítvány támogatásával. 42. kiadásán Andrej Kurejcsik Insulted című műve Patkó Éva fordításában és rendezésében az Alter-native filmfesztivál nyitónapján tekinthető meg. A fehérorosz író a hazájában 2020 augusztusában (a választási csalások miatt) kezdődő tüntetések első hónapjának történéseit tárja a néző elé. 

A színházi berkekben járatosak már olvashatták Kurejcsik drámáját Patkó Éva fordításában a Játéktér tavaszi számában. A történet karakterei valós személyiségtípusokból alakultak ki, megjelennek mind a diktatúra miatt szenvedő, mind pedig az ebből a rendszerből hasznot húzó szereplők. Általuk mutatja be a szerző azokat az okokat, amelyek elvezettek a hatalommal való szembeszegülésig. 

„A fennálló rendszer kegyeltjeit és elszenvedőit látjuk, akik valamilyen módon aktív részesei a tüntetéssorozat kirobbanásának. Mit és mennyit vagyunk hajlandóak feláldozni azokért, akiket szeretünk, végső soron mit teszünk meg a szeretetért? Ezek a kérdések szövik át az előadást és mozgatják a szereplőket” – olvassuk  az előadást beharangozó tájékoztatóban.  

Andrej Kurejcsik Insulted. Belarus(sia) című művét szolidaritásképpen számos nemzetközi művészeti eseményen több nyelven is előadták. Marosvásárhelyen szeptember 29-én, szerdán 19.15 órától a Kultúrpalotában nézhető meg a magyar ősbemutató, az Alter-native fesztivál első napján, Patkó Éva rendezésében.

Szereplők: Bajkó Edina, Farkas Ibolya, Fincziski Andrea, Kovács Kata Milla e. h., Stekbauer Hanzi Réka e. h., Strausz Imre István, Szederjesi Teodóra e. h., Zsigmond-Magyari Izabella. Dramaturg Kelemen Roland. Közreműködik az Eufónia pedagóguskórus.