2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az alternatív, környezetkímélő közlekedési eszközök népszerűsítésére

Március 10-én, szerdán sajtótájékoztatón ismertette Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a  Zöldpéntek programot, amely március 12-én, pénteken indult. A kampány célja az alternatív, környezetkímélő közlekedési eszközök népszerűsítése. Távol állunk még az ideális helyzettől, azonban a program mindenképpen lehetőséget biztosít arra, hogy felzárkózzunk a környezetkímélőbb szemléletmódot követő országokhoz. 

A szaktárca közleménye szerint a Zöldpéntek kampánnyal a minisztérium lépcsőzetesen vezeti be azokat az intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően remélhetőleg péntekenként minél többen biciklivel, elektromos rollerrel vagy gyalog járnak majd személygépkocsi helyett. A minisztérium első lépésként felkérte az országos és helyi közintézmények vezetőit, hogy kérjék meg alkalmazottaikat: használják ezeket az alternatív eszközöket. Ugyanakkor ezzel a kéréssel magáncégekhez, civil szervezetekhez is fordultak. A minisztérium szerint „a kezdeményezés súlyát növeli, hogy a közintézmények vezetősége is felvállalja ezt a környezettudatos szemléletmódot, többek közt az államelnöki hivatal, a kormányhivatalok és a romániai nagyvárosok helyi önkormányzatai is csatlakoznak a kampányhoz”. 

A program létjogosultságát a közúti közlekedésből keletkező karbonlábnyom mértéke indokolja. Az otthon és a munkahely közti utazás, valamint a vakációzás mindannyiunk életének része. Legtöbben a gyors és kényelmes megoldást választják, anélkül hogy belegondolnának abba, mekkora karbonlábnyomot hagynak maguk után a Földön: a közlekedés során kibocsátott szén-dioxid-mennyiség több mint 70 százaléka a közúti közlekedésből származik. Egy ember átlagosan több mint 7000 kg szén-dioxidot termel évente, ebből a legtöbbet a saját személygépkocsijának használatával. Ez a program ennek a jelenségnek a káros hatásait kívánja kordában tartani, jó reménységgel pedig csökkenteni. 

Fotó: Nagy Tibor


A közintézmények alkalmazottainak zöldközlekedését kiegészíti az az online kampány, amelynek keretében bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez, és ezt jelezheti is azzal, hogy a közösségi médiában a profilképén feltünteti a program üzenetét tartalmazó keretet. Ezzel együtt a bevont közintézményeket felkérték arra is, hogy a médiában népszerűsítsék, milyen mértékben sikerült mozgósítaniuk alkalmazottaikat, a települések lakóit. A minisztérium reméli, hogy ezzel az intézkedéssel az idén, péntekenként a városi közintézmények alkalmazottai közül négyből egy ember alternatív járművet fog használni a saját személygépkocsija helyett, 2022-ig ez az arány el fogja érni a 35%-ot, míg 2023-ig az 50%-ot. Továbbá a minisztérium a zöldinfrastruktúra kialakítási célirányos programja keretében támogatja azt, hogy minden közintézmény biciklitárolókat biztosítson az alkalmazottainak (2021-ben), és 2021–2022 között minden közintézmény legalább két elektromos autó gyorstöltésére alkalmas állomást működtessen az intézmény gépkocsijainak. 2023-ban a közintézmények minden alkalmazottjának és az intézmény gépkocsijainak rendelkezésére kell bocsátani elektromos töltőállomásokat. A szaktárca az elektromos autók beszerzését közintézmények számára lehetővé teszi a roncsautóprogramban. Ez olyan kötelező intézkedés lesz, amelyet befoglalnak a zöld közbeszerzési törvénybe. A miniszter reméli, hogy minden romániai közintézménynek 2022 év végéig legalább egy elektromos autója lesz. Negyedik intézkedéscsomagként ingyenes tömegközlekedést biztosítanának országszerte zöldpénteken, amelyhez önkéntesen csatlakoznának a városok. A tervek szerint a főváros lesz az első romániai város, amely foganatosítja ezt az intézkedést, ugyanis zöldpéntekkártyával péntekenként Bukarestben bárki ingyen utazhat majd a tömegközlekedési eszközökön. A környezetvédelmi hatóságok a nagyvárosok polgármesteri hivatalaival is felveszik a kapcsolatot, hogy azok csatlakozzanak a kezdeményezéshez, népszerűsítve ezzel a csökkentett szén-dioxid-kibocsátású közlekedést. 

Végül pedig azt szeretnék elérni, hogy a romániai városok tömegközlekedését teljes mértékben kötelezően elektromossá tegyék a környezetvédelmi hatóságok által támogatott, elektromos buszok vásárlására meghirdetett program alapján. Eszerint 2021–2023 között a tömegközlekedésben használt autóbuszok 20 százaléka zéró emisszióval kell rendelkezzen. Azt szeretnék, ha 2024–2025 között ez az arány 40%-ra, 2026–2027 között 70%-ra nőjön, hogy 2028–2030 között Romániában teljes mértékben elektromossá tegyék a tömegközlekedést. A pozitív példa Brassó lesz, amely az első romániai városként 2021 végén teljesen átáll az elektromos tömegközlekedésre. Mindezzel párhuzamosan remélik, hogy a magáncégek is csatlakoznak a kezdeményezéshez, és lépéseket tesznek, hogy a saját gépparkjukat is lecseréljék majd környezetkímélő járművekre. 

A minisztérium illetékesei a programot népszerűsítő programot is kidolgoztak, mint amilyen a parkokban kialakított ún. zöldpéntek-sarok lesz, ahol bárki véleményt nyilváníthat a környezetvédelem ügyében. Ezeket a felszólalásokat rögzítik, kiválogatják, és a leglelkesítőbbeket a kampány médiafelületein közzéteszik. Az elképzelés szerint kerékpáros rendőröket is bevonnának a zöldpéntek-mozgalom népszerűsítéséhez. 

Marius Libeg, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szóvivője elmondta: kiváló kezdeményezésnek tartják a zöldpénteket. Korábban vasárnaponként lezárták a főteret, hogy a kerékpározók biztonságosan közlekedjenek, majd a járművezetők nyomására ezt az intézkedést is beszüntette a polgármesteri hivatal. Mint ismeretes, jó irányba halad az elektromos autóbuszok beszerzését célzó uniós pályázat, és a hivatal dolgozik egy egységes mobilitási terven, amelynek része lesz a korábban sokat vitatott kerékpárutak, gyalogoszónák kialakítása. Ezek megvalósítására pedig minden pályázati lehetőséget kihasználnak, így az említett kezdeményezésen belül nyílót is. 

Gráma Imola, a Szászrégeni Polgármesteri Hivatal sajtószóvivője kifejtette: a város mobilitási terve alapján nemsokára megérkezik két hibrid busz, majd még további nyolcat vásárol a város. Tervben van a kerékpárútvonal kiépítése, elsősorban a Malom-árok és a Maros partján, majd a város többi utcáin is. Még nincsenek az elektromos töltőállomások a városban, de erre is gondoltak, ha ezek a járművek elszaporodnak. Egyelőre a hivatal is népszerűsíti a programot, és a lehetőségek szerint felzárkózik majd a kijelölt ütemterv szerint.