2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mivel az idei pünkösdi búcsún nem fogadhatnak zarándokokat Csíksomlyón, a hívők üzenetekben küldik el imáikat a Kárpát-medence minden sarkából: ezeket a Mária-úton haladva viszik azok, akik ezt az utat hitük megerősítéseként vállalják és élik meg.

A világjárvány kapcsán bevezetett egészségügyi szabályok miatt a kegyhelyen idén nem tudják fogadni a tömegesen érkező zarándokokat, ezért az idei pünkösdi búcsúra a székelyföldi közösségek imaszándékait többnyire a Mária- úton zarándokoló kinevezett személyek fogják elvinni, több irányból, stafétában. Az imaszalagokat Csíksomlyón fogják felolvasni és elhelyezni – áll a Mária Út Egyesület közösségi oldalán. Az összetartozás évének tekintett idei esztendő stafétás zarándoklatának mottója „A Szentlélek száll le rád” evangéliumi ige, a zarándokok gyalogosan, szaladva, lovon vagy kerékpáron haladva juttatják el szombat délig az üzeneteket a kegyhelyre. A közegészségügyi szabályozásoknak eleget téve egy zarándokcsoport legtöbb három személyből állhat.

A Maros megyei közösségek imáival indultak a leghamarabb a hírvivők, időközben a többi székelyföldi régió küldöttei is útnak eredtek. Marosvásárhelyről szombaton indult az első kerékpáros staféta: ft. Balla Imre segédlelkész megáldotta az útra kelőket, majd felkötötte a keresztre Marosvásárhely imaszándékát: család – iskola – jövő. Ezzel és ft. Oláh Dénes marosi kerületi főesperes áldásával Szilágyi Eszter, Adorjáni Alpár és Kovács Albert József kerékpárra pattant, hogy Marosszentgyörgyön Baricz Lajos lelkésztől átvegye a helyi üzenetet: Isten, áldd meg a magyart! A staféták egy adott szakaszt tesznek meg a Mária-úton, az üzeneteket hordozó zászlót a stafétaváltás helyén leteszik, anélkül hogy találkoznának azokkal, akik azt továbbviszik.

Both János, Kocsis András és Szilveszter Csaba hírvivők, a Marosvásárhelyi EKE tagjai gyalogosan vágtak neki az útnak. Vasárnap a jobbágyfalvi plébánián a helyiek üzenetét (Vándor székely reménységét, Jézus, áldd meg Erdély földjét!) tartalmazó szalagot kötötte fel zászlajukra Csüdör Imre katolikus lelkész, aki a közösség lelki-szellemi megújulása reményében bocsátotta tovább az utazókat. Ebben a helyzetben jónak találja ezt a fajta zarándoklatot és az ima eljuttatását: ha azokat elviszik mások, ezáltal a helyiek is ott lesznek lélekben a kegyhelyen – mondta el lapunknak.

 Gyalog, kerékpárral, lovon vagy szaladva viszik Csíksomlyóig a fohászokat  

(Fotó: Varázspatkó lovarda)


A Marosvásárhelyről megérkező üzenetek mellé Sóváradon Tatár Tibor református lelkész felkötötte a helyiek igéjét is (Az Úr az én pásztorom), ezeket kedden vette át Kozomos Lajos szovátai vallástanár, a szintén szovátai Lázár István és az erdőszentgyörgyi Csizmadi Zsolt, Szovátán ft. Köllő Tibor plébánostól vettek át imaszalagot (Lélekben imádjatok az Istent!), majd Parajdon szálltak meg. Szerdán stafétaváltás volt, innen Moldován László helyi turisztikai vezető, Sebestyén József, a sóbánya igazgatója és Dósa Levente főerdész indult tovább kerékpáron a helyi katolikusok és reformátusok üzeneteivel (Családjaink egészségéért, békéért!, illetve Hagyjad az Úrra a te utadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti!). A stafétát tovább kísérte Csizmadi Zsolt, aki több száz méterrel hol előttük, hol utánuk szaladt. Az európai sikereket begyűjtő maratonfutó lapunknak elmondta: medvéktől, juhászkutyáktól kísérve, esőben haladtak a Bucsinon át, többször kellett az útjukra dőlt fenyőket is maguknak eltávolítaniuk, ennek ellenére szerdán délután Gyergyóalfaluba érkeztek, ahol a stafétát, a székely és a Mária-zászlót a helyi csapatnak adták át. Az erdőszentgyörgyi távfutó számára a heti négy edzés mellett a két nap alatt leszaladt 60 kilométer és 1000 méteres szintkülönbség nem jelentett gondot és erőfeszítést: a mindennapi gyógyszerészi munkájához viszonyítva ez a szaladás inkább szellemi megújulást jelentett, teljesen felfrissült, és hatalmas lelki erőt nyert. A szaladás számára szabadság, mert Isten ott van a természetben, és úgy érzi, hogy az égiektől kapott ajándékokat ezúton is a közösség szolgálatába tudja állítani. A hit nevében szaladva nem érzett fáradtságot, és hiszi, hogy az idei búcsú maradandó emléket jelent nemcsak a mai embernek, hanem majd az utókornak is – nyilatkozta a Népújságnak hazatérte után az erdőszentgyörgyi maratonfutó.

Nem maradtak el a lovas hírvivők sem, bár ők később indultak. A harasztkereki Varázspatkó lovardát vezető André Mónika társaival szerdán Harasztkerék, Ákosfalva és Nyárádszereda üzeneteit gyűjtötték be, de a marosvásárhelyi katolikus líceum és a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága imáit is zászlajukra kötötték. Csütörtökön kora reggel Mónika a marosvásárhelyi Ráduly József és lánya, Eszter társaságában kelt útra. A három lovas Erdőszentgyörgy szalagját (Tarts meg minket, Urunk, őseink szent hitében) és áldását is átvette, majd 

Bözödön át, Etéd érintésével Kecsetig haladt. A 80 kilométer megtétele után André Mónikát pénteken Tamási Zsolt, a katolikus líceum igazgatója kísérte tovább Farkaslakától. A csíkszentkirályi születésű Mónika kiskora óta zarándokol Csíksomlyóra, és amikor öt éve a Nyárádmentére telepedett át, megfogadta, hogy minden évben ugyanezt fogja tenni. Eddig sikerült is évente mintegy 15 gyerekkel eljutni a kegyhelyre, és reméli, hogy az idei, különlegesebb zarándoklat után jövőtől újra gyerekekkel lovagolhat ki a Nyeregbe. Mivel naponta edz és foglalkozik a lovakkal, számára ez az út nem jelent fizikai megterhelést, annál inkább szellemi megnyugvást, egész évre elegendő lelki feltöltődést, és ennél többre nem is vágyik. Ezért vállalta ezúttal is a többnapos lovaglást – nyilatkozta.