2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyolcadik alkalommal rendeztek tanácskozást az elmúlt hét végén

a marosvásárhelyi urológiai klinikán végzett tevékenység időszerű aspektusairól, ami azért fontos, mivel olyan kórképeket kezelnek a klinikán, amelyek mind a férfi-, mind a női lakosság igen nagy hányadát érintik. Az eseményről dr. Mártha Orsolya egyetemi tanárt kérdeztük, aki a már közölt jó hírek mellett – amelyek a klinika épületének befejezésére és eszközparkjának a felújítására vonatkoznak –, a szakmai újdonságokat is ismertette.


 – Azért nagyon fontos számunkra ez a rendezvény, mert lehetőséget nyújt, hogy elmondjuk megvalósításainkat, bemutassuk a korszerű kezelésekkel, műtétekkel kapcsolatos újdonságokat, és nem utolsósorban találkozzunk a régióban dolgozó kollégákkal és a családorvosokkal, mivel tevékenységünk alapját egyértelműen a velük való együttműködés képezi. 

Ami az újdonságokat illeti, a múlt évtől elkezdtük a laparoszkópos beavatkozásokat, és ma már rendszeresen végezzük a laparoszkópos prosztataeltávolítást, a daganatos veseeltávolítást, a különböző fejlődési rendellenességek megoldását, továbbfejlesztettük az urodinamiás (vizeletáramlás meghatá- rozására vonatkozó) kivizsgálásokat. Szerveztünk egy kétnapos tanfolyamot is, amelyre az ország minden részéről jöttek fiatal szakorvosok, urológusok és nőgyógyászok is, hogy a funkcionális urológia vonatkozásában sajátítsanak el új módszereket, amelyeket kivizsgálásként bevezethetnek a mindennapi gyakorlatba. Az idén nőgyógyászokat is meghívtunk, hisz számos alkalommal igyekeztem felhívni a figyelmet, hogy a korszerű modern orvostudományban, főleg az urológiában és a nőgyógyászatban nem lehet funkcionális medicina nélkül gondolkodni. Nem minden kórkép oldható meg műtéttel, hiszen sokszor működésbeli okok rejlenek a betegség kóroktanában.

 – Mostanában gyakrabban emlegetik a nőgyógyászati urológiát, egész pontosan mit fed?

 – Immár öt éve van egy továbbképzési lehetőség országos viszonylatban: az uroginekológia, ami tulajdonképpen egy szakot jelent, fejlettebb országokban vannak orvosok, akik nemcsak nőgyógyászok, hanem uroginekológusok, ami azt jelenti, képesek a női kismedencében elhelyezkedő szervek komplex műtéteinek elvégzésére. Ide tartozik általában a vizeletvesztés és ezen belül az akaratlan vizeletvesztés. A modern felfogás szerint ez a kórkép az urológushoz tartozik, de a nők még mindig nőgyógyászhoz fordulnak először, és utólag kérik ki az urológus véleményét. Az ideális az lenne, hogy olyan szakorvos kezelje ezeket a komplex eseteket, aki nőgyógyász, de rendelkezik bizonyos urológiai szakképesítéssel, vagy akár fordítva is, és aki természetesen valamilyen szinten urodinamikai kivizsgálásokat is végez. A képzést Nagyváradon dr. Gheorghe Bumbu professzor, a nagyváradi megyei kórház urológiai klinikájának a vezetője tartja, aki a leghíresebb szaktekintély ezen a területen. A tanfolyamokon urológusként Călin Chibelean doktorral mi is részt veszünk, és a funkcionális részt oktatjuk a jelentkezőknek. 

– A bevezetőben elhangzott, hogy egyre népszerűbb a marosvásárhelyi orvosi karon tartott szexuális medicina kurzus.

 – Három éve született meg az elképzelés, hogy van egy olyan része az urológiának, amivel tulajdonképpen mindenki foglalkozik, de nincsen előadás, ami komplexitásában vizsgálná ezt a területet. A diszciplína szintjén hozott döntés alapján kértük az egyetem vezetőségét, hogy véleményezze, hasznos lenne-e a diákok szempontjából. Nagyon meglepődtünk, mert rendkívüli volt az érdeklődés. Először a negyed-, ötöd- és hatodéves magyar orvostanhallgatóknak tartottuk az előadásokat, amire 150-en jelentkeztek. Rá egy évre bekapcsolódott a román tagozat, és az idén angol nyelvű kurzus is indult. A visszajelzés rendkívül pozitív, és reméljük, hogy az előadás bekerül a tantervbe, és új fiatal oktatókat tudunk felvenni. Ahogy a bevezetőben is elmondtam, a mi klinikánkon, függetlenül attól, hogy kinek milyen az anyanyelve, a tudomány nyelvét beszéljük. Büszke vagyok arra, hogy nagyon jó a hangulat, jól tudunk együttműködni, a beteg és a hallgatók érdekét tartva szem előtt. 

 – Az antibiotikum-rezisztenciáról is szólt a nyitóelőadás, pontosabban arról, hogy húgyúti fertőzések esetében mivel lehet helyettesíteni az antibiotikumokat.

 – Az egyik téma, amiről az idén több szó esett, a visszatérő multirezisztens vizeletfertőzések és a tünetmentes baktériumürítés (bakteriuria). Ez utóbbi azt jelenti, hogy a vizeletvizsgálatban százezer fölött van a csíraszám, az urokultúra pozitív, de a betegnek semmi panasza nincsen. Ilyenkor műhiba antibiotikumot adni, mert esetleg előfordulhat egy szövődmény (tüdő vagy valamilyen más góc), amire már nem fogunk antibiotikumot találni, olyan nagy lesz a szervezet ellenállása az antibiotikumokkal szemben. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a korszerű irányvonalakat szem előtt tartva kezeljük a beteget. Aláhúztam annak a fontosságát, hogy évente fel kell újítani a kezelési útmutatókat, mivel változik az antibiotikumokkal szembeni ellenállás, viszont olyan új táplálékkiegészítők vannak, amelyek rendelkeznek tudományos háttérrel. Ezek olyan növényeket tartalmaznak, amelyek megváltoztatják a vizelet savasságát, és meggátolják, hogy a baktérium letapadjon a hólyagnyálkahártyához, és szaporodni tudjon. A tanácskozáson szó volt a prosztataspecifikus antigén helyéről a prosztatarák szűrésében, arról, hogy milyen esetekben ajánlottak a laparoszkópos beavatkozások, továbbá a női vizeletvesztésről, a hiperaktív hólyagról, a vesekövek korszerű kezeléséről, amibe beletartozik a testen kívüli (extrakorporeális) kőzúzás, ami már nem újdonság, és a flexibilis uretero-szkópia is kisméretű kövek eltávolítására – nyilatkozta Mártha Orsolya professzor.